הבורסה ירדה במחזור ענק של 3.2 מיליארד ש'
עדכון המדדים התקופתי הניב ביקושים והיצעים בהיקפים גבוהים במיוחד שהזניקו את המחזור. מדד ת"א 25 ירד ב-1.2%, ת"א 100 ב-1.3%. בנק הפועלים איבד 2% במחזור הגבוה בבורסה. אופקו נחלשה ב-4.4%. בזן נפרדה ממדד ת"א 25 בירידה של 4.2%
המסחר בבורסה של תל=אביב ננעל היום (ה') בירידות ובמחזור עצום של 3.2 מיליארד שקל, על רקע הזרמת ביקושים והיציעים נרחבים בשלב הנעילה לקראת עדכון המדדים התקופתי. ביום ראשון יפתח המסחר על פי חלוקת המדדים החדשה. לטבלת הביקושים וההיציעים שנצפו לנוכח שינויי המדדים לחצו כאן.
התנועות בשלב הנעילה, יחד עם פקיעת האופציות בפתיחת המסחר בבוקר, הניבו מחזור גבוה במיוחד של 1.66 מיליארד שקל. עם פתיחת המסחר הבוקר פקעו האופציות על מדד ת"א 25 ברמה של 1,323.84.
מדדי מניות
מדד תל-אביב 25 ירד ב-1.19% ל-1,326.92 נקודות. מדד תל-אביב 100 ירד ב-1.34% ל-1,186.47 נקודות. מדד הבנקים ירד ב-1.81% ל-1,286.01 נקודות. מדד נדל"ן ירד ב-0.93% ל-366.45 נקודות.
ברקע המסחר
זיו פניני, מנהל חדר המסחר של מגדל שוקי הון, התייחס לפקיעה הבוקר ואמר בשיחה עם "כלכליסט" כי "היתה פקיעת אופציות שהחזירה אותנו 10 שנים אחורה. הפקיעה נקראת "אוף פרייס". המחזור לא היה גדול - כ-90 מיליון שקל, וזאת בשל העובדה שהגופים הגדולים לא עובדים בצורה מכוונת. חלק מהסוחרים לא היו על המסכים וזו פקיעה שהיא לא טובה לשוק, לא טובה לפעילים ולא טובה לאמון השחקנים במערכת".
פניני לא שלל את ההערכה כי ייתכן שמזג האוויר הקשה מנע משחקנים בשוק להשתתף בפקיעה: "ייתכן שגם בעיות של מזג אוויר גרמו לכך שהשחקנים לא היו ליד המסכים אבל אני חושב שהבעיה המרכזית היא רחבה יותר ונובעת בעיקר מעודף רגולציה".
תגובת נלהבות ברחבי העולם למינוי הצפוי של נגיד בנק ישראל לשעבר, סטנלי פישר, לתפקיד סגן יו"ר הבנק המרכזי של ארה"ב. "השווקים צריכים לחגוג את המינוי של סטנלי פישר למספר 2 של יו"ר הפד החדשה ג'נט יילן", כך לפי מאמר מערכת שפורסם בפורבס. "הוא האיש הנכון בזמן הנכון", נכתב. לפי הדיווחים, נשיא ארה"ב ברק אובמה, היה זה שדחף את פישר להיות מספר 2 של יושבת הראש החדשה של הפד. אובמה מעריך את הנגיד לשעבר של בנק ישראל ומאמין שהוא ממשיך דרכו של בן ברננקי בבנק המרכזי.
פרופ' שמואל האוזר, יו"ר רשות ני"ע אמר אתמול בכנס האיגודים של הרשות שנערך באוניברסיטת תל אביב כי "על כל דולר של אקזיט המדינה מפסידה יותר מ-3". האוזר דיבר על האיזון הנחוץ בין הרגולציה לבין הגדלת הצמיחה: "אני מאמין ברגולציה כזו שתורמת ליציבות בשוקי ההון. בסקר של הבנק העולמי מתוך 185 מדינות, שוק ההון בישראל מדורג במקום השישי בעולם בהגנה על המשקיע וזו תעודת כבוד לרגולטור הישראלי. זה לא פוטר אותנו מהחובה להכיר בעובדה ששוק ההון והבורסה הם משאב לאומי שחשוב לקיימו ככזה".
שוק האג"ח
מידרוג הודיעה על אישרור דירוג האשראי של תדיראן הולדינגס המשווקת ומייצרת את מזגני תדיראן ברמה של "Baa1" ועל שינוי אופק דירוג האשראי מ'יציב' ל'שלילי'. שינוי אופק הדירוג נובע בעיקר משיפור בפרמטרים הפיננסים, הודות לרווחיות גבוהה שאפיינה את החברה בחמשת הרבעונים האחרונים. "אף שאנחנו מעריכים כי הרווחיות ברבעונים האחרונים אינה בהכרח מייצגת קדימה, הרי שחלקה נבע מהתייעלות בסיס ההוצאות, יחד עם עלייה עקבית בנתח השוק של החברה, וניכרה מגמת שיפור במיצובה העסקי והפיננסי של החברה", כתבו האנליסטים במידרוג.
מניות במרכז
UBS הוריד את המלצתו לכיל מ"קנייה" ל"ניטראלי" ומוריד את מחיר היעד של המניה מ-32 שקל ל-31.5 שקל. "אנו מורידים את הדירוג לניטראלי בשל העובדה שהמניה התקרבה למחיר היעד שלנו, וכן לנוכח האתגרים העומדים בפני כיל", נאמר בעדכון UBS. על פי תחזית UBS צפויות לכיל שנתיים קשות מבחינת תוצאות. בשנה הנוכחית צופה UBS ירידה של 7.6% במחזור המכירות של כיל ל-6.1 מיליארד שקל. ה-EBITDA צפוי לרדת ב19.7% ל-1.525 מיליארד שקל, והרווח הנקי צפוי לצנוח ב-31.8% ל-886 מיליון שקל.
"אופקו נסחרת בין 75% - 100% מעל לשווי השוק האמיתי שלה. אנחנו מאמינים כי החברה מספקת למשקיעים הרבה אשליות", כך כתבו בבית ההשקעות לייקווד (LAKEWOOD) מניו יורק, בסקירה מיוחדת בת 45 עמודים על חברת הביומד בניהולו של פיליפ פרוסט. לגבי מחיר מניית אופקו מציינים בבית ההשקעות כי בתרחיש האופטימי ביותר המניה שווה 3 דולרים ובתרחיש הפסימי היא שווה 0 דולרים. "אנחנו לא רואים דרך כלשהי שבה החברה תייצר רווח", כתבו. מניית אופקו נחלשה ב-4.4%.
חברת פרוטרום, העוסקת בתחום הטעמים וחומרי הגלם הייחודיים, דווחה על רכישה רביעית השנה של 100% מהון המניות של חברת Hagelin האמריקאית בתמורה ל- 52.4 מיליון דולר. הגלין נוסדה בשנת 1967 ומעסיקה כיום 84 עובדים ועוסקת בפיתוח, בייצור ובשיווק של טעמים וטכנולוגיות טעם ייחודיות לתעשיית המזון, בדגש על התחום הצומח של הטעמים למשקאות.
בעקבות ההתפתחויות בעיסקת וודסייד מעדכן בית ההשקעות אי.בי.איי את המלצותיו למניות הגז, ומוריד את ההמלצות ומחירי היעד לחברות שותפויות הנפט. ההמלצה לרציו הורדה ל"נייטרלי" לעומת "קניה" בסקירה הקודמת ומחיר היעד הורד מ-44 שקל ל-38 אגורות. גם ההמלצה לקבוצת דלק יורדת לנייטרלי עם מחיר יעד של 12.70 שקל, לדלק קידוחים מחיר יעד של 18.1 שקל למניה ולאבנר מחיר יעד 3.25 שקל למניה.
את העבודה הכין האנליסט גיל בשן שמציין כי "עיסקת וודסייד עומדת בפני שלב ההכרעה, אך נראה כי התנאים הכלכליים השתנו מבחינת השותפויות. אנו מעריכים כי המתווה שנחתם בדצמבר 2012 איננו רלוונטי. קשה מאד לחזות בשלב הזה את אופן הפיתוח של מאגר לוויתן ובהתאם לבנות מודל כלכלי. לכן תרחיש הבסיס שלנו מנסה לפשט את מודל הערכת השווי ע"י מעורבות החברות בפעילות ההפקה בלבד".
בהלמן-אלדובי מאמינים כי ב-2014 מדד ת"א 25 יגיע ל-1,500 נקודות, המדדים בארה"ב יעלו כ-10% ואירופה תרשום תשואה של 14%, זאת בתמיכת המשך תכניות ההרחבה הכמותית הצפויות וסביבת הריבית שצפויה להישאר נמוכה. כך עולה מהתחזית השנתית של בית ההשקעות שפורסמה אתמול במסיבת עיתונאים שנערכה על ידי בית ההשקעות. מבין המניות מאמינים בהלמן אלדובי בבנק מזרחי, הפועלים, שיכון ובינוי, סאפיינס ונובה. מניית הפועלים איבדה 2% במחזור הגבוה בבורסה.