שתף קטע נבחר

בעולם אין הגבלה על תרומת דם מיוצאי אתיופיה

בעקבות סירוב מד"א לקבל תרומת דם מח"כ יוצאת אתיופיה פנינה תמנו שטה יצאנו לבדוק מה המצב בעולם. התוצאות - עצובות. ישראל, מתברר, היא המדינה היחידה שאוסרת על קבלת תרומות מיוצאי אתיופיה. "המטרה שלנו היא לשמור על מקבלי הדם", אומרים בבנק הדם

האפליה בתרומות הדם נגד יוצאי אתיופיה - רק בישראל: אתמול (ד') נחשף ב-ynet כי נאסר על הח"כית פנינה תמנו שטה לתרום דם בכנסת מאחר והיא יוצאת אתיופיה. כעת בדיקת ynet מעלה: האפלייה בתרומות דם כנגד יוצאי אתיופיה נעשית אך ורק בישראל. בעולם אמנם ישנן הגבלות שונות, אך לרוב הן מתייחסות למי שביקר בזמן האחרון במדינות בהן שכיחות גבוהה של HIV או לקיום יחסי מין עם מי שמגיע ממדינות אלו - ללא קשר למוצאו.

 

אתמול  הגיעה ח"כ תמנו שטה לתחנה ניידת של מד"א לתרומת דם שנפתחה משעות הבוקר בכנסת, שם התבשרה על ידי צוות המקום שהיא אינה יכולה לתרום דם בשל "סוג הדם המיוחד של בני העדה האתיופית". כשניסתה תמנו שטה להבהיר שהיא חיה בארץ מגיל שלוש וגם שירתה בצבא,

נשלחה לאחראית וביקשה ממנה: "אתם בעלי המקצוע, תבדקו אתם אם אני עונה על הקריטריונים". לאחר בדיקה נוספת, נאמר לה שהיא אינה יכולה לתרום. עוד כמה דקות חלפו, ואז הסבירו המתרימים שאם תרצה לתרום תוכל לעשות זאת, אבל בתשובה לשאלתה מה ייעשה עם שקית הדם נמסר לה: "נקפיא אותה". 

 

מבדיקה שערך ynet עולה כי ישראל היא היחידה בעולם שאוסרת על תרומת של יוצאי אתיופיה. בשאר מדינות העולם אין איסור גורף שכזה. כך, למשל, שרותי הדם של קנדה וארצות הברית אוסרים על תרומת דם מאנשים שביקרו בקמרון, הרפובליקה המרכז האפריקנית, קונדו, גינאה המשוונית, גאבון, ניגר וניגריה. עם זאת, יוצאי אתיופיה או המבקרים בה אינם מוזכרים.

 

בניו זילנד ובאוסטרליה אוסרים על קבלת תרומת דם ממי שביקר בחמש השנים האחרונות במדינה בה קיימת שכיחות גבוהה של HIV. בהנחיות ובשאלון התורם מצורפת מפה המציינת את מדינות דרום ומרכז אפריקה כנגועות בנגיף בשכיחות גבוהה.

 

בארצות אירופה אין התייחסות ספציפית ליוצאי אפריקה, אלא לקיום יחסי מין עם או בין תושב או תושבת אפריקה. אלה שאכן מאשרים כי קיימו יחסי מין באפריקה או עם יוצא אפריקה צריכים לסמן זאת בטופס ולהימנע מתרומת דם. עם זאת, אין איסור גורף על קבלת תרומת דם מיוצאי אפריקה. גם ביפן אין הנחיות הנוגעות לאיסור קבלת תרומות מיוצאי אתיופיה.

 

גם הנחיות ארגון הבריאות העולמי לבחירת תורמים משנת 2011 אינן מציינות כי יש לשלול באופן גורף תרומות דם מיוצאי אתיופיה. בארגון מנחים כי זוהי אחריות בנקי הדם בעולם לוודא כי המנות שנאספות הן בסיכון נמוך לזיהום שעלול לעבור במנת הדם. בדרך זו ניתן אולי לשמור על מנות דם מסויימות, ולערוך בדיקת דם חוזרת לאחר כשלושה חודשים לתורם ממדינה נגועה במחלה זיהומית. זהו משך הזמן המוגדר "תקופת חלון" שלאחריו אם אדם נדבק בנגיף ה-HIV סביר שיווצרו נוגדנים בגופו שיעידו על כך.

 

מנכ"ל שרותי הדם הפרופ' אילת שנער אמרה היום ל-ynet בתגובה לפרשה: "אנחנו בשיתוף משרד הבריאות אוספים את הנתונים מרחבי העולם ומהארץ ונבצע ניתוח של סיכון אבסולוטי ויחסי. המטרה שלנו היא לשמור על מקבל הדם. צריך להזכיר שהמטרה בלתת דם לחולים היא להציל חיים ולתת להם את המנות הכי איכותיות שיש".





 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ח"כ פנינה תמנו שטה בתחנת מד"א. האיסור - רק בישראל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים