שני מהנדסים נכנסים למועדון סטנד-אפ
במקום יחסים בין המינים, אבחנות על נהגים בכביש, ובדיחות מבוססות עיר מגורים, הסטנדאפיסטים שהיו מהנדסים מדברים על פאוור פוינט, אנרגיה אטומית ועקרונות של כלכלה
סטנדאפיסטים אפשר לסווג בכמה דרכים. לפי סוג ההומור, לפי אופן הגשתו לקהל, לפי רמת הקללות ולפי הנושאים שבהם מתעסק הסטנדאפיסט.
ביל קוסבי האגדי, שאחרי 30 שנה הקליט לאחרונה הופעה מיוחדת בערוץ הקומדי סנטרל מספר סיפורים ואף פעם לא מקלל. כריס רוק אוהב לרוץ על הבמה, לצעוק, לקלל ולדבר על היחסים בין שחורים ללבנים. רודני דיינג'רפילד ז"ל נהג לספר בדיחות של שורה אחת, שרובן התעסקו בכמה שהוא כישלון ושאף אחד לא נותן לו כבוד. על סיינפלד לא צריך להרחיב.
תת ז'אנר המהנדסים
העבר של כל סטנדאפיסט (הכתבה היא בלשון זכר מטעמי עצלות) משפיע כמובן על ההחלטה שלו איזה סוג סטנדאפיסט הוא יהיה. פה קיים הבדל גדול בין סטנדאפיסטים שזאת העבודה הראשונה שלהם, לבין כאלה שזאת עבורם קריירה שנייה. בתוך הקבוצה השנייה אפשר למצוא תת-קבוצה מאד מיוחדת: המהנדסים והמדענים.
יש יתרונות בלהיות מהנדס או מדען שעשו הסבה לסטנד-אפ. דבר ראשון, אם ההסבה נכשלת תמיד אפשר לחזור למקצוע הקודם מכיוון שתמיד יש צורך במהנדסים ובמדענים. דבר שני, הידע והמומחיות שצבר אותו מהנדס או מדען מאפשרים לו לדבר על נושאים שונים ומגוונים (ולא רק על היחסים בין גברים לנשים), ופה האתגר הוא איך להנגיש ולהגיש זאת לקהל הרחב. גם באמריקה הכסף הגדול נמצא בהופעות מול ועדי עובדים (שם קוראים לזה Corporate Gigs) ואין מועמדים מתאימים יותר להופיע ממי שפעם ישבו מול הבמה ויכולים בקלות למצוא נושאים משותפים עם הקהל שלהם. הנה לפניכם חמשת הסטנדאפיסטים המוצלחים ביותר שעשו הסבה מעבודתם כמהנדסים וכמדענים. כפי שתראו בסרטונים שלהם, רובם משתמשים בפאוור-פוינט בזמן ההופעות.
מתכנון מעבדים לבדיחות על פאוור פוינט
דון מקמילן (Don McMillan) - בשנת 1982 סיים דון תואר שני בהנדסת חשמל באוניברסיטת סטנפורד. בסיום לימודיו עבד ב-AT & T Bell Laboratories, בצוות שתכנן את מעבד 32 סיביות הראשון בעולם. לאחר מכן עבר דון לעמק הסיליקון, שם עבד במשך שש שנים בחברת VLSI Technology בתכנון שבבי מחשב. דון עזב את עולם ההייטק לטובת עולם הקומדיה בשנת 1991, לאחר שזכה בתחרות סטנד-אפ בינלאומית שנערכה בסן פרנסיסקו. מאז הופיע דון גם בתוכניות טלוויזיה רבות, ביניהן מסע בין כוכבים: וויאג'ר ובבילון 5. בסרטון הזה מסביר דון על הטעויות הנפוצות במצגות פאוור-פוינט.
טים לי (Tim Lee) - ביולוג בהכשרתו, טים סיים את לימודיו בהצטיינות באוניברסיטה של קליפורניה בסן דייגו, והשלים את הדוקטורט שלו באוניברסיטה של קליפורניה בדייויס. טים בילה שנים בפיתוח סימולציה ומודלים אנליטיים של דינאמיקה באוכלוסייה, לפני שגילה שזה משעמם אותו עד דמעות. כשניסה קומדיה בפעם הראשונה הדמעות נעצרו. טים מופיע באוניברסיטאות ברחבי ארצות הברית, מול עובדי חברות גדולות כמו ג'ונסון אנד ג'ונסון ומיקרוסופט, ובמועדוני סטנד-אפ נחשבים. בסרטון הזה מסביר טים מה הקשר בין אנרגיה אטומית והתנהגות של אוהדים בבר.
וויין קאטר (Wayne Cotter) - לאחר שלמד הנדסת חשמל באוניברסיטה של פנסילבניה, עבד וויין קאטר בימים בחברה שיצרה מחשבים בניו ג'רזי, ובלילות הופיע במועדוני הקומדיה של פילדלפיה. הוא אירח את "רצועת הקומדיה" של פוקס והנחה את התוכנית "אמריקה המדהימה" בערוץ דיסקברי. לאחר מכן פנה לעבודה מול חברות עסקיות גדולות. בסרטון הזה יש דוגמאות רבות איך משתמש ווין במה שלמד ובניסיון שרכש כדי לתקשר ולרכוש את תשומת ליבו של קהל עובדים.
יורם באומן (Yoram Bauman) - יורם באומן הוא בוגר אוניברסיטת וושינגטון עם דוקטורט בכלכלה, שאת רוב לימודיו בילה בתחום של מקרו כלכלה. הוא מבין טוב מאד את התנאים הכלכליים הנוכחיים, ובגלל זה הוא מסוגל לדבר על כלכלה בצורה שגורמת לאנשים לצחוק. בסרטון הזה מסביר יורם את עשרת העקרונות של הכלכלה.
בריאן מאלו (Brian Malow) - בריאן למד רפואה אך לא סיים, מכר אביזרים למחשבים אך לא נהנה. כיום בריאן מופיע ככתב בסרטוני המדע של המגזין TIME, ויועץ לפסטיבל המדע וההנדסה של ארה"ב. חוץ מזה בריאן מופיע מול קהל של אנשי עמותות מדע וענקיות טכנולוגיה. בסרטון הזה מספר בריאן למה חבר שלו אוהב לשבת בשורה הראשונה בבתי קולנוע.
אבל השאלה שחייבת להישאל היא מתי נראה סטנדאפיסטים שהופכים למהנדסים ומדענים? התשובה היא שכנראה לעולם לא. וזה כבר אומר הכול.
ניר כץ הוא מהנדס תוכנה ומומחה לסטנד-אפ אמריקאי . בזמנו החופשי הוא כותב בלוג מצחיק שנקרא החיים על פי ניר .