שתף קטע נבחר
 

הפתרון הביתי לקריסת חדרי המיון

צריך לחזק את חדרי המיון בכוח אדם ובתשתיות, אך ללא חיזוק רפואת המשפחה וללא פיתוח אשפוז בית, תמונת חדרי המיון הקורסים תלך תחמיר

תחת הכותרת "חדרי המיון: אנחנו קורסים" תיארו השבוע כלי התקשורת את העומס הבלתי נתפש בחדרי המיון. כתבה ב"ידיעות אחרונות" חשפה אותנו להמתנות הבלתי אנושיות לבדיקת רופא ולעובדה שחולים נותרים ימים בחדרי המיון עד שמועברים למחלקת האשפוז.

 

מנהלי חדרי המיון מאשימים, ובצדק, את המחסור בכוח אדם: מחסור ברופאים, אחיות וכוחות העזר הרפואיים. למנכ"ל משרד הבריאות יש תוכנית לפתרון הבעיה על ידי תוספת כוח אדם והשקעה בבינוי ובתשתיות.

 

עוד בערוץ הדעות של ynet:

תנו לאובמה צ'אנס / אודי זומר

לחיות עם בחירתה לא לחיות / דיקלה רימון

 

אין ספק שיש מצוקה בחדרי המיון, אולם חדרי המיון אינם הבעיה. הבעיה היא בעודף פניות לחדרי מיון. המערכת הקהילתית הייתה מסוגלת לחסוך חלק מאותן פניות מחדר המיון. אי-ספיקת המערכת הקהילתית, המחסור בכוח אדם והקיצוץ המתמשך בתקציבי קופות החולים מביאים לירידה ביעילות הטיפול בקהילה והנגזרת לכך היא העומס על חדרי המיון.

 

הנה דוגמה שבאמצעותה אנסה לחדד את הבעיה. מר ישראלי, אדם מבוגר בן 72, סובל מאי-ספיקת לב קלה ביותר המאוזנת היטב על ידי תרופות. הוא חש בקוצר נשימה מלווה בשיעול טורדני. החליט מר ישראלי, בניגוד להצעת בנו, ללכת לרופא המשפחה ולא לפנות לחדר המיון. בהגיעו למרפאה ראה שהיא עמוסה מהרגיל והבין שזה חלק משגרת החורף. המתין כשעה וחצי עד שרופא המשפחה סיים את המקרים הדחופים והלא-מתוכננים ונכנס לחדרו של ד"ר כהן.

 

ד"ר כהן, מהטובים ברופאי המשפחה, רופא מנוסה ובעל ידיעות רחבות ברפואה. מכיר היטב זה שנים רבות את מר ישראלי, את מחלתו ואת הטיפול הרפואי שאותו מקבל. אולם גם ד"ר כהן יודע שבעשר דקות שיש לו להקשיב לתלונותיו של מר ישראלי, לשאול שאלות מכוונות, להקליד את התשובות למחשב, לחכות שמר ישראלי יוריד את המעיל, יוריד את הסוודר, את החולצה, את הגופיה, יעלה על מיטת הבדיקה, ייבדק, ילבש את הגופיה, החולצה, הסוודר והמעיל - הוא יתקשה לבצע אבחנה ראויה, לרשום את התרופות ולהסביר למר כהן כיצד עליו לקחת את התרופות, ממה להימנע ולאילו סימנים ושינויים עליו לשים לב.

 

יתרה מזאת, היעדר מעבדה ומכשיר רנטגן זמינים מקשים על ד"ר כהן לקבוע את האבחנה ומכאן קצרה הדרך עד שליחת מר ישראלי לחדר המיון. גם אם מר ישראלי לא נשלח לחדר המיון אולם למחרת בבוקר קם עם קוצר נשימה חריף יותר, הסיכוי שד"ר כהן העמוס בחולים רבים יגיע לביקור בית בשעות הבוקר קטן ביותר, ומכאן כבר ברור שאין מנוס אלא להגיע לחדר מיון.

 

על התלאות שיעבור מר ישראלי בחדר המיון תקראו בכלי התקשורת. הוא ישוחרר לביתו לאחר הבדיקה במיון או לאחר האשפוז. קופת החולים שאליה שייך מר ישראלי עושה במסגרת תקציבה המקוצץ ככל הניתן לטפל במר ישראלי בביתו, אך בהיעדר מערכת חזקה של אשפוז בית ומעקב מובנה ורציף לאחר אשפוז, הסיכוי שלו להגיע שוב לחדר המיון גבוה.

 

אין ספק שצריך לחזק את חדרי המיון בכוח אדם ובתשתיות, אך ללא חיזוק רפואת המשפחה העוסקת ברפואה מונעת, בטיפול בחולה הכרוני, על ידי מתן זמן רב יותר לרופאים ולאחיות לטפל בחולים וללא פיתוח מערכת של אשפוז בית - התמונה של חדרי המיון הקורסים מדי שנה רק תלך ותחמיר.

 

ד"ר איתן חי-עם, לשעבר מנכ"ל משרד הבריאות

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגי דקל ניצן דרור ואורי דוידוביץ
העומס בחדרי המיון בלתי נסבל
צילום: חגי דקל ניצן דרור ואורי דוידוביץ
צילום: עמית שאבי
ד"ר איתן חי-עם
צילום: עמית שאבי
מומלצים