המשטרה: הנהיגה בכל הארץ - סכנת חיים
לא רק בירושלים. "נסיעה בצירי התנועה מהווה סכנת חיים של ממש". כך כתבה משטרת ישראל בעמוד הפייסבוק. "באיילון ישנה סכנת החלקה בשל קרח שנוצר בחלקו הדרומי של הכביש, וסכנה זו קיימת בצירי תנועה רבים בכל הארץ"
משטרת ישראל מפצירה בנהגים בכל רחבי ישראל שלא לצאת לכבישים. "נוכח מזג האוויר הסוער בכל רחבי הארץ", נכתב בדף הפייסבוק של המשטרה. "אנו מבקשים מציבור משתמשי הדרך להימנע מלצאת מהבתים ברכביהם, כולל רכבי שטח. נסיעה בצירי התנועה מהווה סכנת חיים של ממש".
הסערה בעינה - דיווחים נוספים בחדשות ynet:
תקועים בשלג: "קפואים, עייפים ותשושים"
הסופה מגיעה לשיא: איפה לא לומדים?
בהודעה נכתב עוד: "באיילון (20) ישנה סכנת החלקה בשל קרח שנוצר בחלקו הדרומי של הכביש, וסכנה זו קיימת בצירי תנועה רבים בכל רחבי הארץ". באגף התנועה אומרים כי גם בצפת משתוללת סופת שלגים, הכניסות לעיר חסומות והעיר נצורה. נמל התעופה בן גוריון הושבת לשעה קלה עקב מזג האוויר הסוער, אך בהמשך נפתח באופן מלא להמראות ונחיתות.
גורמי רפואה המליצו אף הם לא לצאת מהבית באזורים המושלגים. "ליהנות ולשחק אפשר יהיה גם מחר, בינתיים יש מפגעים באזורי השלג, כמו עצים שנופלים, בורות שלא ניתן לראות. לכן מומלץ להישאר בבית עם תנאי חימום מתאימים".
ד"ר רפאל סרוגו, ראש מדור רפואה במד"א, אמר ל-ynet כי למי שבכל זאת נאלץ לצאת לדרכים, הוא ממליץ להתמגן ב"מראה השכבות" ולא בלבוש כבד. אם הגעתם לאזור קר ומושלג, ממליץ ד"ר סרוגו להימצא במקום סגור. "להיכנס לבניין, מקלט, אפילו ברכב, עדיף על פני מקום פתוח בחוץ. בנוסף - צריך להמעיט בפעילות גופנית. יש אנשים שחושבים שלרוץ במקום זה מחמם, אבל האמת היא שזה גורם לזרימת דם מוגברת ובריחת חום מהגוף".
ממשטרת התנועה נמסר בשעה 10:30 דיווח על צירי התנועה החסומים:
כביש 1 בשני הכיוונים, מול מחלף בן שמן ובחזרה.
כביש 5 ו-505 חסומים בין צומת גיתי וצומת אריאל.
כביש 60 חסום משני הכיוונים בין צומת העוקפים לצומת גוש עציון, ובהמשך בין שער אריאל לצומת רחלים.
כביש 375 לצומת צור הדסה לצומת חוסן.
כביש 386 מכיכר סטף לירושלים.
כביש 395 בין כסלון לרמת רזיאל.
כביש 425 מהר אדר לאבו גוש.
כביש 436 בין צומת נווה סמואל לגבעת זאב.
כביש 443 חסום מצומת מכבים.
כביש 386 מצומת שפל להר מירון.
כביש 8900 בין נוף כינרת לצפת.
כביש 90 בין מלונות ים המלח לנחל ערוגות.
כביש 234 גשר צאלים עקב הצפה של נחל הבשור.
כביש 241 בין אורים למגן.
כביש 10 חסום לכל אורכו.
המשטרה: לא להגיע לירושלים
בבית דגן כינסה הבוקר המשטרה מסיבת עיתונאים. השר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ', אמר כי "במטרה להציל חיי אדם, גם הצבא וגם מד"א וכל גורמי ההצלה שותפים למאמץ. רוב הנוסעים בכלי הרכב פונו, אבל אנשים שביקשו להישאר - נשארו". הוא הבהיר כי לא נשקפת להם סכנת חיים. עוד הוסיף: "יש ניתוקי חשמל וחברת חשמל תתגבר את הכוחות וכלל האמצעים העומדים לרשותה".
מפכ"ל המשטרה רב ניצב יוחנן דנינו, הודה: "הלילה הזה היה קשה במיוחד בעיקר סביב ירושלים. פינינו יותר מ-2,000 אזרחים שנתקעו בכבישים". הוא פנה בבקשה לאזרחים: "אם אתם נמצאים על הציר ואם בדרך, או מתכננים להיכנס - אני מבקש להישמע להוראות השוטרים". בהתייחס לכלי הרכב שנתקעו בכניסות לבירה, אמר: "ההנחיה עכשיו היא לעבור רכב-רכב, כי חלק מכלי הרכב מכוסים".
הוא ציין לטובה את עבודת המשטרה, הצבא ופיקוד העורף ש"עבדו ללא לאות כדי להציל חיים, והם ממשיכים בכך ברגעים הללו. נמשיך לעשות את זה בימים הבאים כדי לאפשר לאזרחי המדינה להמשיך בשגרת חייהם". גם הוא פנה לאזרחים: "כל מי שמתכנן לעלות לירושלים - שלא ייצא בשלב זה. הכל פקוק, לטרון פקוקה, וזה מקשה עלינו בפינוי".
ירושלים בעין הסערה
מחברת "אגד" נמסר כי כל קווי הנסיעה לירושלים וממנה - לא יפעלו עד מוצאי שבת. המשטרה פינתה מצירי התנועה בכניסה לעיר כ-2,300 בני אדם שנתקעו בכלי הרכב שלהם בשלג. דובר משטרת ש"י מסר כי פינוי כל הנהגים והנוסעים ממכוניותיהם בכביש 443, הסתיים בשעה 10:30 לערך. "כולם פונו לבסיס מג"ב בית חורון, קיבלו שתייה חמה ומזון. חובשים הסתובבו ביניהם לצורך בדיקה רפואית". הוא הסביר כי בהמשך התרכז המאמץ לפנות את כלל האזרחים לעיר מודיעין, כיוון שמשם יש אפשרות לנסוע למרכז הארץ. במוקד 100 של המשטרה בבירה בלבד התקבלו עד שעות הבוקר כ-25 אלף שיחות, מספר השווה לממוצע הארצי היומי.
סגנית מפקד משטרת התנועה הארצית, סנ"צ אתי מאירסון, התריעה: "מי שלא חייב שלא ייצא מהבית. סכנת חיים בכבישים". מעבר לסכנה הנשקפת לנהגים, לדבריה, "אנחנו רוצים לשאיר את הכבישים פתוחים לכוחות ההצלה".
מאירסון הגיעה לכביש 1 ליד ירושלים כבר אמש. לדבריה, הבוקר "בכבישים המושלגים עובדות מפלסות. בשולי הדרך תקועים כלי רכב שנתקעו בלילה ונהגיהם פונו למרכזים שונים. כל נהג שמגיע לאזור - מורים לו לבצע פניית פרסה כדי שישוב על עקבותיו".
מהמשטרה נמסר עוד כי המפכ"ל הורה להעלות את רמת הפעילות לרמה ג' ולגייס את כל מתנדבי המשטרה שעוסקים בחילוץ והצלה.
פעולות החילוץ של אנשי עיריית ירושלים, צה"ל, המשטרה ומג"ב, נמשכו גם הבוקר מכבישי הבירה. בעקבות בקשה של עיריית ירושלים והמשטרה, פיקוד העורף הקים מרכז שליטה בלטרון. במהלך הלילה הוקפצו לאזור כוחות מפיקוד העורף ומרכז שהחלו לפעול באזור באמצעות כלי רכב מתאימים כדי לפנות את הצירים ולחלץ את הנהגים.
שתי שיירות של אוטובוסים, שופלים ומשאיות עמוסות בגנרטורים של משרד הביטחון נערכו בבוקר ליציאה לבירה כדי לסייע לאזרחים שפונו למרכזי הסיוע. משרד הביטחון העביר עד כה יותר מאלף מנות אוכל לאזרחים שחולצו, ונערך להעברת 1,500 מנות של מזון חם לצהריים. צה"ל הפעיל לטובת הפינוי למרכזי הכינוס 14 משאיות מיוחדות וכלים הנדסיים.
ראש העיר ניר ברקת התייחס לפעולות החילוץ: "אנו נמצאים במערכה מול סופה נדירה שלא נראתה. אנו פועלים בראש ובראשונה במטרה להציל חיים", אמר והוסיף: "אני מודה למפקד מחוז ירושלים יוסי פריינטי, לרמטכ"ל בני גנץ ולכל הארגונים המסייעים על ההתגייסות המהירה והראויה לשבח שהביאה להצלת חיים".
ממערך כיבוי האש נמסר כי במהלך הלילה התקבלו אלפי קריאות של אזרחים שתקועים בצירי התנועה ברחבי העיר, ודיווחו על מבוגרים ותינוקות ללא מזון ושתייה במשך שעות. עוד דיווחו כי לוחמי האש הגיבו לאירועים של דליפות גז, קריסת עצים על כלי רכב, חילוץ ממעליות באזורים שבהם נפלה רשת החשמל וכן שריפות. אך רבים התלוננו על הטיפול של עיריית ירושלים והתנהלותה בסיוע למי שנתקעו שעות רבות בכבישים וגם על האספקה הדלה במרכזי הכינוס שהוקמו.