מכת מדינה: האלימות בכדורגל הברזילאי
התגרה המבחילה בין אוהדי אתלטיקו פרנאנסה לואסקו לא הייתה חריגה. אחרים מצאו את מותם במקרים קודמים והבריונים מטילים פחד על ההנהלות. כיצד שולטים העבריינים בקבוצות ואיך כל זה ישפיע על המונדיאל? תמונת מצב עגומה
חצי שנה לפני תחילת המונדיאל ושנתיים וחצי לפני המשחקים האולימפים בריו דה ז'ניירו, הכדורגל הברזילאי נאבק קשות בתופעת האלימות. הבעיה הקשה והמסורתית ממשיכה להכביד על כוחות הביטחון במדינה ומדאיגה מאוד את השלטונות.
סוף שבוע סוער - כל הדיווחים ב-ynet ספורט
לא רק שהשוטרים נאלצים להיאבק בחודשים האחרונים במפגינים הרבים המוחים על השקעת הממשלה באיצטדיונים ובהוצאות עבור אירוח המונדיאל על חשבון שיפור השירותים לאזרח, המראות הקשים מהמגרשים גורמים במדינה לחשש שתיירים רבים יפחדו להגיע לברזיל בקיץ הקרוב מתוך דאגה לשלומם.
לשיא הגיעו הדברים ביום ראשון האחרון, במשחק בו הפסידה ואסקו דה גמה 5:1 לאתלטיקו פרנאנסה באיצטדיון "ארנה ג'וינביל" וירדה לליגה השניה.
בתיגרה אלימה בין אוהדי שתי הקבוצות, אשר השתמשו במוטות ברזל, נפצע קשה וויליאם באטיסטה סילבה, אוהד אתלטיקו פרנאנסה בן 19 שהובהל לבית החולים. הצעיר שסבל משבר בגולגולת יצא מכלל סכנה, אבל הרוחות רחוקות מלהירגע. בסך הכל נלקחו לבית החולים ארבעה אוהדים שסבלו מחבלות קשות. השוטרים שהוזעקו למקום (אינם מורשים להיות נוכחים בתוך האיצטדיון) עצרו ארבעה אנשים והחלו לירות כדורי גומי, מה שגרם לפציעות חמורות נוספות.
"אוהדי ואסקו באו רק בשביל ללכת מכות", התלוננו באתלטיקו פרנאנסה. "הם ידעו כבר שהם הולכים לרדת ליגה". מהעבר השני טענו אוהדי ואסקו שיריביהם גנבו מהם חפצים לפני תחילת המשחק ופתחו בתגרה.
האירוע המכוער הפך לשיחת היום בברזיל והכל מדברים על הפגיעה הקשה בתדמית הבעייתית בלאו הכי של הענף. אזרחים רבים טענו כי הם חוששים לשלוח את ילדיהם למגרשי הכדורגל וגולשים ברשת החברתית השוו בין הקהל בכדורגל לקהל בענפי לחימה דוגמת MMA, שלפתע נראה מתורבת יותר.
ביקורת הועברה על הנהלת אתלטיקו פרנאנסה, בטענה שלא דאגה להפריד בין מחנות האוהדים במטרה למכור כרטיסים רבים יותר. זעם הופנה גם כלפי הנהלת ואסקו, שבמקום להתייחס לאלימות התעסקה לאחר המשחק באפשרות המשפטית לבטל את הפסדה בבית הדין ולהעניק לה את הנקודות. ואסקו טענה כי בשל התגרה הופסק המשחק ל-71 דקות, בעוד שהחוק מחייב להפסיק את המשחק לגמרי ולקיימו מחדש אם הוא לא מחודש בתוך 60 דקות.
חלוץ אתלטיקו פרנאנסה, מרסלו סירינו, הגיב: "כל העונה של ואסקו הייתה מגוחכת ומגיע להם לרדת ליגה. הם הפסידו במגרש ואין לזה קשר למקרה המצער ביציע. עכשיו אם הם יישארו בגלל החלטה אחרת קבוצה אחרת תרד ויהיה בלגאן".
בסופו של דבר לא קיבל בית הדין את העתירה של ואסקו והיא תשחק בעונה הבאה בליגה השניה. הפרקליטות הכללית הגישה תביעה נגד שתי הקבוצות, ההתאחדות לכדורגל המקומית ונגד שופט המשחק (עלול לספוג השעיה לחודשיים וקנס) בטענה כי היו אחראים להתרחשויות.
טענות קשות הופנו כלפי משטרת מדינת סנטה קתרינה בטענה לאזלת יד מצידה בעת הטיפול במקרה. גם סגן נשיא המדינה, אדוארדו פיניו מוריירה, דרש הסברים. חבר מועצת העיר ג'וינביל, מאוריסיו פיישר, אמר: "לא יכול להיות שנעשו כל כל הרבה טעויות ואף אחד לא אשם".
המשטרה פירסמה צילומים של מעורבים בתגרה אשר נקלטו במצלמות האבטחה. במקביל, היא מסרה על פתיחת מייל מיוחד אליו ניתן יהיה לשלוח תלונות מצד אנשים שנכחו במקום לגבי המתפרעים ולצרף אליהם צילומים שלהם בעת המעשה.
השחקנים של ואסקו ממש לא היו צריכים את ה"עזרה" של המשטרה. הם הכירו היטב את המעורבים מתקריות קודמות, כמו זו שהתרחשה באוקטובר האחרון. אז הגיעו אותם בריונים לאימון ואיימו עליהם. "יש לנו מאבטחים, אבל 10 לא יכולים להתגבר על 50", הסבירו אז בהנהלת המועדון.
34 מהמעורבים זוהו בוודאות, חלק גדול מהם מוכרים למשטרה ונחשבים למנהיגים של אוהדי ואסקו. כך למשל זוהה נאיבה, לוחם ג'יו ג'יטסו ידוע מהפבלה (שכונת עוני) מרלן שבצפון ריו דה ז'ניירו. ברונו פט, הידוע כנשיא אחד מארגוני האוהדים, נראה בצילומים מתגרה באוהדי אתלטיקו פרנאנסה ומזמין אותם לקטטה.
בצילומים נוספים נראה אוהד אתלטיקו פרנאנסה נדרס על ידי אוהדים של של ואסקו וסופג מכות ממרסלו סוזה, אחד הבריונים הידועים מקרב אוהדי ואסקו, אשר היו מעורבים בקטטה אלימה נוספת באוגוסט האחרון עם אוהדי קורינתיאנס. בעקבות אותו מקרה ספגה ואסקו עונש בבית הדין וקיימה ארבעה משחקים ביתיים מחוץ למגרשה. צעירים נוספים שהיו מעורבים נלקחו למעצר והוגש נגדם כתב אישום בעוון ניסיון לרצח.
בית המשפט התבקש להרחיק את המעורבים לשלוש שנים מהאיצטדיונים, אבל להכל ברור שמדובר בעונש מגוחך, פשוט צחוק מהעבודה.
משרד המשפטים בברזיל הורה לאסור על אנשי ארגון ה"פנאטיקוס" של אתלטיקו פרנאנסה להיכנס לאיצטדיונים בששת חודשים הקרובים ולהניף את סמלי הארגון בעת המשחקים.
נשיא ארגון ה"פנאטיקוס", ג'וליאו סובוטה, הגיב בצורה מקוממת: "קיבלנו עונש ונעמוד בו. יש לנו שישה חודשים כדי להכניס לראש של הצעירים שצריך לקחת אחריות". יש לציין שאנשי הארגון יוכלו להיכנס לאיצטדיון, רק שהם לא יורשו ללבוש את המדים הרגילים שלהם ולהניף את הסמלים שלו. סובוטה: "לא נהיה מזוהים, אבל נהיה שם".
המקרה האחרון היה צפוי והתרחש למרות אזהרות ברורות מוקדמות. באתר הרשמי של אתלטיקו פרנאנסה הוזהרו האוהדים לא להגיע למשחק עם נשים וילדים בשל הסיכון הגדול. האוהדים שלא היו מעורבים בתגרה ואשר הגיעו על מנת לצפות בכדורגל סבלו במיוחד.
מרקוס אאורליו דוס סנטוס (37), אוהד ואסקו, הגיע למשחק עם בנו מרקוס וניציוס (8) ועבר את הסיוט הגדול בחייו. כשהחלה המהומה התחנן לאחד מאוהדי אתלטיקו פרנאנסה שיעזור לשניים לצאת מהמקום.
האוהד של היריבה עזר לחלץ את השניים מהיציע, אבל לאחר מכן נראה שרוע על הרצפה לאחר שנפגע מכדורי גומי שירו כוחות המשטרה.
"היה לי מזל שנפלתי על האוהד הנכון ומזל שאני והבן שלי לא לבשנו את החולצה של ואסקו", אמר האב המבוהל. "אני לא מבין איך היו רק ארבעה מאבטחים שאמורים להשתלט על כל זה? אני והבן שלי רצנו בבהלה וכל הזמן חשבתי על זה שאם ניפול על הארץ כולם ידרסו אותנו. חשבתי רק איך להציל את הבן שלי. הוא היה חיוור ולא היה מסוגל להוציא הגה. הוא חולה כדורגל ותמיד חלם להיות שחקן. עכשיו הוא כל כך מבוהל שהוא אומר לי שהוא לא רוצה ללכת יותר למגרשים".
ממש לא מקרה יחיד
המקרה האחרון ממש אינו חריג. באפריל 2011 נדקר למוות אוהד של פלמנגו על ידי אוהדי ואסקו. בעקבות זאת הורחקו חלק מחברי אחד מארגוני אוהדי ואסקו מהאיצטדיונים לחצי שנה. עד כמה זה עזר? כולם רואים כעת.
במאי 2011 נעצרה מכונית על יד אוהדי ואסקו שהיו בדרכם למשחק מול פלמנגו ומתוכה נורו כדורי רובה. חמישה אוהדים נפגעו מהכדורים ואחד מהם נהרג. באותו משחק התחוללה תגרה בין מחנות האוהדים ואחד מאוהדי פלמנגו נרצח.
במאי 2008 נורו יריות לעבר אוטובוס שהסיע את אוהדי בוטאפוגו והרגו אחד מהם. ב-2007 מצא אוהד פלמנגו בן 44 את מותו במהלך תגרה עם אוהדי ואסקו. ב-2006 תקפו אוהדי פלומיננזה אוטובוס של אוהדי בוטאפוגו והרגו אחד מהם.
כיצד הגיעו אותם צעירים מסוכנים משכונות עוני של ריו דה ז'ניירו עד לדרום ברזיל? כיצד הם משיגים בכלל את האפשרות לעלות על טיסות ולהגיע למקומות מרוחקים כל כך? עיתוני ברזיל פירסמו כתבות מבחילות בנושא.
ידוע שהבריונים מגיעים לא אחת לאימוני הקבוצות ומאיימים על השחקנים, אבל הם לא מסתפקים בהגברת המוטיבציה שלהם, אלא גם דורשים בתוקף מההנהלות להקצות להם מקומות בנסיעות למשחקי חוץ, ואף בטיסות למשחקים במפעלים השונים בדרום אמריקה. בואסקו יודעים היטב שכרטיסים שהקבוצה מקבלת מהיריבות, אשר מיועדים בעיקר לחברי הנהלה ובני משפחות של השחקנים, מגיעים בסופו של דבר לידיים של צעירים אלימים שמאיימים על ראשי הקבוצה.
בשל כך, לא אחת נראים אותם עבריינים באוטובוסים ובמטוסים של קבוצות ברזילאיות הנוסעות למשחקי חוץ. די במבט קל של אחד הבריונים האלה או בקריצה לשחקן על מנת שיבין שאסור לו לפשל במשחק, אחרת חייו יהיו קשים מנשוא. כשזה עובר ממבטים לקללות, איומים ותקיפה פיזית המצב הופך לנעים הרבה פחות, אבל מעט מאוד נעשה עד כה על מנת למגר את התופעה.
מאמן קורינתיאנס לשעבר, טיטה, סיפר כיצד הפכו אוהדי הקבוצה את חייו לבלתי אפשריים ולא איפשרו לו לאמן את השחקנים אחרי ההדחה על ידי טולימה הקולומביאנית מגביע הליברטדורס ב-2011.
"לא היינו יכולים להתאמן אחרי אותו משחק", אמר טיטה ונזכר ביום בו השחיתו החוליגנים את הרכבים של השחקנים: "הנשיא ביקש שנבדוק היטב את המכוניות שלנו ונראה שהכל בסדר. עברתי תקופה קשה מאוד ואני לא יודע עד כמה האוהדים מתערבים בכל מועדון, אבל זה קיים".
ב"גלובו אשפורטה" נכתב שחברי ההנהלה של ואסקו, אשר חוששים מהבריונים ודואגים לשלומם, מממנים את פעילות הארגונים בתשלום פרוטקשן. בבוקר המשחק האחרון נראו בלובי של המלון בו השתכנה ואסקו חברי ההנהלה כשכרטיסים בידיהם.
המדיניות האפלה הזו ידועה בברזיל. חברי ההנהלה מוכרים כרטיסים מוזלים לראשי הארגונים בעלי ההשפעה, ואלו מוכרים אותם מאוחר יותר במחיר מלא ומרוויחים כסף על גב הקבוצה והאוהדים האחרים.
סגן נשיא ואסקו, מנואל ברבוסה, הכחיש: "לא מכרנו כרטיסים מוזלים למשחק הזה. חלק חילקנו ואת האחרים מכרנו במחיר מלא".
פלה, שמשמש כאחד השגרירים של פיפ"א לקראת המונדיאל, העביר ביקורת על הקבוצות ותקף את המעורבים בפרשה האחרונה: "זה ממש לא היה הזמן לזה וכל העניין פוגע בהכנות שלנו למונדיאל. באירופה למדו להילחם בחוליגנים ואם אלוהים ירצה זה ייגמר גם אצלנו".
נשיאת ברזיל, דילמה רוסף, כתבה בטוויטר כי שוחחה עם שרי הממשלה בנושא וכי לדעתה יש לאפשר לשוטרים להיות נוכחים בתוך האיצטדיונים. סביר להניח שלקראת המונדיאל האבטחה במגרשים תתוגבר ושייעשו מאמצים גדולים יותר על מנת לאבטח את המשחקים, אבל המראות הקשים לא משאירים מקום לאופטימיות.