המבורגר, צ'יפס, בלי סלט. האיראנים משמינים
מחקר שבוצע באיראן מגלה שאחד מכל שלושה איראנים סובל מהשמנת יתר. ברקע: פריחת רשתות המזון המהיר לצד עיסוק מועט בפעילות גופנית
מתנגדים למערב, אך לא אומרים "לא" לאוכל המערבי עתיר השומן: במשך שנים רבות נתונה איראן תחת סנקציות בינלאומיות כבדות, אך למרות המצב הכלכלי הקשה נראה שאיראנים רבים עדיין אוכלים טוב, אולי טוב מדי. במחקר שערכה באחרונה האוניברסיטה למדעי הרפואה "שהיד בהשתי" בטהרן, עלה כי אחד מכל שלושה איראנים (כלומר, 26 מיליון בני אדם) סובל מהשמנת יתר.
עוד חדשות בעולם :
תימן: דיפלומט יפני נדקר בעת ניסיון חטיפה
הבוגד בדרך הביתה? 'תומך בחנינה לסנואודן'
שידור חי: נלסון מנדלה מובא למנוחות בכפרו
לראשונה מ-1976: חללית מסין נחתה על הירח
על פי משרד הבריאות האיראני, בעיית השמנת היתר נעוצה בין היתר בעובדה שרק 20 אחוזים מהאוכלוסייה ברפובליקה האיסלאמית עוסקים בפעילות גופנית באופן כזה או אחר.
למרות הבידוד של איראן והתנגדותה ל"פלישה מערבית", בערים רבות במדינה ניתן למצוא רשתות מזון מהיר שבהן מוכרים פיצות, המבורגרים וצ'יפס והתפוסה ברשתות אלה בדרך כלל גבוהה מאוד.
בקשה מהמסעדות: הגישו אוכל דל שומן
על רקע בעיית השמנת היתר קמו באיראן קבוצות אזרחיות, שזוכות למימון חלקי מהמשטר, שנועדו לעודד אכילה בריאה יותר ולהעלאת המודעות לתופעה בבתי ספר, בבתי עסק ובמקומות נוספים. "בעבר, המאכלים המערביים לא היו פופולריים כל כך באיראן", אמרה ד"ר ניזאל, מייסדת אחד הארגונים האזרחיים. במסגרת מאמציה היא פנתה למסעדות בעיר איספהאן וביקשה מהן להציע בתפריטים שלהן אוכל דל שומן ודל בקלוריות.
מסעדות שנענות לבקשת ארגונה של ד"ר ניזאל מקבלות מדבקת "לב בריא" שמודבקות על חלונות הראווה שלהן. "ביקשנו מהטבחים להוריד את כמויות המיונז ולהוריד את המלחייה מהשולחן", אמרה ד"ר ניזאל והתגאתה בכך שבעלי מסעדות רבים באיספהאן משתפים עמה פעולה.
אגב, באיספהאן החליטה העירייה לאסור על כניסה של מכוניות בחלק מרחובות העיר בימים מסוימים כדי לעודד את התושבים ללכת יותר ברגל בבטחה.
ד"ר ניזאל סיפרה את סיפורו של מוחמד בן העשר, שהשיל 9 קילוגרמים ממשקלו, ואמר שכיום הוא פועל בהסברה וממליץ לחבריו לכיתה להימנע מאכילת פיצות וצ'יפס ובמקום זאת לאכול יוגורט או ירקות.
ואיך מתמודד המשטר בטהרן עם השמנת היתר של האוכלוסייה? לפי שעה, הממשלה לא נוקטת פעולות מיוחדות ולא יוצאת בקמפיין מיוחד לעידוד תזונה בריאה בקרב האוכלוסייה. בשטח נרשמים מאמצים קלים מצד איראן לעודד פעילות גופנית ולהציב מסלולי אופניים בטהרן ובערים נוספות. אולם, הפתרונות שהיא מציעה לא כוללים תוכנית אסטרטגית לטווח ארוך שתטפל בבעיית ההשמנה במדינה.