שתף קטע נבחר

 

24 שעות עם גופה בבית: "כמו בימי הביניים"

קריסת הרשויות הותירה משפחה מנוקדים עם גופת קשיש בבית. "לא הייתה היערכות נכונה. זה רק שלג, לא מלחמה", אומרת כלתו של הקשיש. ערן מנווה אילן, אב לתינוק בן שנה וארבעה חודשים, מתאר 3 ימים בלי חשמל: "אנחנו בעלטה תרתי משמע, הכישלון טוטאלי". נפתחו כביש 1 וכביש 443

אחרי שלושה ימים ירושלים כבר לא נצורה, אבל החשמל עדיין לא חזר לבתים רבים בבירה ובסביבותיה, וקשישים ונכים ממשיכים לסבול בתת-תנאים כשמערכת הרווחה מקרטעת. מקרה אחד שאירע בהתנחלות נוקדים מתאר זאת היטב: ביום שישי בערב נפטר מארק ברקגן (78) מדום לב. רופא עם אמבולנס מיישוב סמוך הגיע לבית ביום שישי בלילה, אבל בגלל שהדרכים היו חסומות, לא ניתן היה לפנות את הגופה. בהמשך קרסו גם רשתות הטלפון והסלולר ולא ניתן היה לעדכן את המשטרה.

 

אחרי הסערה - כתבות נוספות ב-ynet:

השלג שנשאר בגוש עציון, הבוקר (צילום: נעמי וייזר) (צילום: נעמי וייזר)
השלג שנשאר בגוש עציון, הבוקר(צילום: נעמי וייזר)
 

חוזרים לשגרה בירושלים    (צילום: גיל יוחנן)

חוזרים לשגרה בירושלים    (צילום: גיל יוחנן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

המצור נפרץ: הנסיעה מירושלים לתל אביב    (צילום: יוגב אטיאס)

המצור נפרץ: הנסיעה מירושלים לתל אביב    (צילום: יוגב אטיאס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

לדברי רס"מ גבי חן, המש"ק הקהילתי של גוש עציון ממשטרת מחוז ש"י, "במוצאי שבת דפקו על דלת ביתי ביישוב תקוע

ודיווחו לי על כך. יצרתי קשר עם המחוז ועם קצין חקירות דרך מכשיר הקשר המשטרתי שהיה ברשותי, נסעתי לנוקדים לבית המנוח ושחררתי את הגופה לקבורה ביישוב תקוע. הלוויה הסתיימה הלילה בשעה 1 לפנות בוקר".

 

אחד המחלצים סיפר בשיחה עם ynet כי ברקגן היה מונשם במכונת חמצן. הוא אמר כי אינו יכול לקבוע שמותו אירע בגלל תנאי מזג האוויר והחוסר בתקשורת: "רופא מהיישוב הגיע אליו יחסית מהר. האם יכלו להציל אותו? זו שאלה שאין לי תשובה עליה. יכול להיות שאם היה קשר, היה אפשר לעשות משהו, אבל אני לא יודע".

 

בשיחה עם ynet סיפרה כלתו של ברקגן, לובה בר כהן: "קיבלנו הרבה עזרה מאנשים טובים ביישוב, אבל לא ממש מהרשויות. הרגשנו שלא הייתה היערכות נכונה. מדובר בסך הכל בשלג, לא במלחמה. אני לא חושבת שניתן היה למנוע את המוות שלו בתנאים אחרים. הגיע רופא עם אמבולנס, ומכונת החמצן שלו עבדה למרות הבעיות בחשמל".

 

בנו של ברקגן, יולי בר כהן, הוסיף: "אני לא מבין איך הגורמים המוסמכים אמרו לפני הסערה שהם מוכנים לשלג והצטלמו עם מפלסות. היינו מנותקים לחלוטין מהעולם וראשונות נעלמו הרשויות. הכל התמוטט".

הקרן לידידות מפעילה שני מרכזי סיוע לקשישים בירושלים. הניציגים מסייעים באספקה של אמצעי חימום, מזון וציוד רפואי. הקרן זקוקה למתנדבים ובעיקר אנשים עם רכבי 4X4 שיכולים להתנייד בעיר. מספר הטלפון של המוקד: 02-6288288.

 

הרבה כעס אצל התושבים

אלה, תושבת אחד היישובים בגוש עציון, הרחיבה על ההתמודדות עם הניתוק מהעולם: "אנחנו יומיים מנותקים מחשמל ומתקשורת. חזרנו לימי הביניים, אין חשמל, אין טלפונים ואין רשת סלולרית. יש הרבה כעס אצל התושבים כאן, אנחנו

מרגישים שלא הייתה היערכות בכלל. זה מסוכן, יש כאן קשישים שהיו בלי חשמל ובלי חימום".

.

גם אזרחים רבים אחרים סיפרו כי המועצות האזוריות ביישובים שסובבים את ירושלים לא הפעילו חמ"לים. זה היה המצב לדברי תושבים ביישובים כמו צור הדסה וגבעת זאב, שתושביה נותרו ללא חשמל ותקשורת עם העולם החיצון.

 

אורית סיפרה שאמה מתגוררת בגבעת זאב עם ילד נכה: "התקשרתי בבכי למוקד העירוני כדי שילחו מישהו לבדוק מה מצבם ואם ניתן לפנותם והתשובה שקיבלתי הייתה שאין לנו צוותים. זו בושה וחרפה. הצלחתי להגיע אליה רק בזכות קשרים אישיים ולראות את גודל ההרס בבית. בכל הפרסומים בתקשורת נאמר כי מסייעים בעדיפות עליונה לבעלי צרכים מיוחדים - היכן הסיוע?".

הגג שקרס בגבעת זאב (צילום: אורית בן אבי) (צילום: אורית בן אבי)
הגג שקרס בגבעת זאב(צילום: אורית בן אבי)

גן שעשועים בירושלים, הבוקר (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
גן שעשועים בירושלים, הבוקר(צילום: אוהד צויגנברג)

עמוד חשמל שנפגע בגבעת זאב (צילום: רויטל אסייג) (צילום: רויטל אסייג)
עמוד חשמל שנפגע בגבעת זאב(צילום: רויטל אסייג)

14 אלף דירות עדיין מנותקות מחשמל, מרביתן בירושלים וביישובים הסמוכים. בחברת החשמל אומרים כי אין צפי לתיקון התקלה בנווה אילן. באחת מאותן דירות מתגוררים ערן, אשתו ובנם התינוק, בן שנה וארבעה חודשים. מיום חמישי בלילה המשפחה מנווה אילן מנותקת מהזרם. "לא היייתה לנו שום עזרה מבחוץ, הקהילה כאן לבד עשתה הכול. אשתי והתינוק לא יצאו מהסלון כי שם היה אח,

לא התקלחנו יומיים עד שאתמול בלילה התקלחתי במים קפואים. הרתחנו מים חמים על הגז. את מרבית הזמן העברנו בעזרה לאחרים כמו מכוניות שחילצנו", סיפר.

 

"כרגע עדיין אין חשמל, יש הרבה עצים שקרסו, כבלי חשמל על הקרקע, וזה כבר לא משהו שאנחו יכולים לטפל בו לבד", הוסיף. "ניסינו ליצור קשר עם חברת החשמל אבל אין להם תשובה. הם פשוט נכשלו טוטאלית. יש הרבה זקנים שנמצאים לבד. אין אף אחד מהממשלה או גורם שיודע מה קורה, אנחנו בעלטה תרתי משמע. הלילות היו קפואים, ישנו ליד התינוק משני הצדדים כמה שיותר צמוד". 

 

היום לפני הצהריים נפתח כביש 1 לתנועת כלי רכב פרטיים מירושלים דרך מעקף בכביש 9 לכיוון תל אביב. בנוסף, מותרת הנסיעה ממבשרת ציון לכיוון תל אביב. בכיוון ההפוך, הנסיעה על הכביש מותרת רק לתחבורה ציבורית, רכבי אספקה ומקרים הומניטריים. גם כביש 443 נפתח לתנועה לשני הכיוונים.

 

מהמועצה האזורית גוש עציון נמסר בתגובה כי "למרבה הצער, במהלך ערב שבת נפטר תושב היישוב נוקדים. רופא תושב היישוב קבע את מותו. השוטר הקהילתי של המועצה גבי חן סייע ביצירת קליטה עם כוחות המשטרה והמועצה על מנת לטפל בנפטר זאת בשל הפסקות החשמל והיעדר הקליטה ששררו באזור בזמן הסערה. המועצה הדתית ואנשי חסד של אמת התנדבו לסייע למשפחה בהכנת הנפטר לקבורה. עם צאת השבת, למרות הקור העז והשלג הרב, ירדו המתנדבים לבית העלמין ביישוב הסמוך תקוע על מנת לאתר חלקת קבר וגם לחפור את החלקה ואף ללוות את מסע הלוויה. המועצה הדתית ומתנדביה מבצעים עבודת קודש לאורך השנה כולה גם בתנאים קשים במיוחד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
ירושלים, הבוקר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים