שבץ מוחי: הסכנה לחולי פרפור פרוזדורים
אנשים הלוקים בפרפור פרוזדורים מצויים בסיכון מוגבר פי 5 לחלות בשבץ מוחי. צפו בפרופ' עמוס כץ, קרדיולוג בכיר, מסביר מהן ההשפעות של השבץ על החיים, מהם הסימנים המוקדמים ואיזה תרופות יכולים לעזור להתמודד?
פרפור פרוזדורים הינה הפרעת קצב הלב השכיחה ביותר. חלק מהלוקים במחלה אינם חווים תסמינים כלל, ואילו אחרים עלולים לסבול מקוצר נשימה, כאבים בחזה וירידה באיכות החיים.
את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד
באופן מפתיע, הסכנה הגדולה ביותר הטמונה במחלה זו אינה פגיעה לבבית, אלא דווקא פגיעה מוחית. פעימות הלב הלא סדירות גורמות לזרימת דם לא אחידה וליצירת קרישי דם, אשר עלולים להיסחף אל המוח ולגרום לשבץ מוחי.
עוד כתבות:
שערוריית הטיפול בשבץ מוחי: התרופה לא יעילה
שבץ מוחי: הסימנים שיכולים להציל את חייכם
לא תמיד שתדעו שהא תוקף: הכל על שבץ מוחי
אנשים הלוקים בפרפור פרוזדורים מצויים בסיכון מוגבר פי 5 לחלות בשבץ מוחי. חומרת השבץ, הסיבוכים הנלווים אליו, וכן הנטל על מערכת הבריאות ועל משפחת החולה חמורים הרבה יותר בקרב חולים אלו. לפיכך, תפקידו העיקרי של הרופא המטפל הוא למנוע את היווצרות הקריש מלכתחילה ולשמור על מוחו של החולה.
לאורך 50 השנים האחרונות, הייתה בנמצא תרופה אחת בלבד שיועדה למניעת שבץ מוחי בחולים אלו. תרופה זו נחשבת ליעילה, אך מחייבת בדיקות דם תכופות – דבר המהווה מטלה קשה בעיקר באוכלוסיה המבוגרת. כתוצאה מכך רק כ-50% מהאנשים שנוטלים אותה מוגנים בפועל מפני שבץ מוחי.
תרופות נוגדות קרישה - הדור הבא
כיום קיים בישראל דור חדש של נוגדות קרישה המפחיתות את הסיכון לקבל שבץ מוחי. חלקן אף הוכחו קלינית כיעילות, בטוחות ונוחות יותר מנוגדת הקרישה מהדור הקודם.
לגבי התרופה הראשונה ששווקה מקטגוריה זו יש מעקב של מעל 3 שנים והתצפיות של המחקר הקליני שנערך איתה אומתו גם בחיי היומיום.
לסיכום, חשוב להבין כי אירוע מוחי הוא ללא ספק טראומה גדולה גם לחולה וגם למשפחה. התמותה גדולה, מידת הנכות עצומה והסיכוי למי שהיה לו כבר אירוע מוחי לחזור על זה גבוה מאד. לכן הנגשת תרופות למניעת שבץ למספר רב של חולי פרפור פרוזדורים הינה אחת המטרות של סל הבריאות ל- 2014.