8 "מוקשים" במסעדות - ואיך תוכלו להימנע מהם
מזמינים סלט במסעדה ובטוחים שאתם שומרים על הדיאטה? חוסכים ובוחרים בארוחה עסקית? ארוחה במסעדה טומנת בחובה מוקשים רבים. כך תמנעו מהם
כשאנחנו יוצאים למסעדה אנחנו חושבים איך להתפנק ונוטים "לשכוח" ולא לספור את הקלוריות של הדברים הקטנים השתייה, המנה המטוגנת, הרוטב, ולפעמים אפילו לא של הקינוח. אז אכלנו כמות קלוריות יומית בארוחה אחת. אז מה? אנחנו הרי לא הולכים למסעדה כל יום. רק תזכרו את זה כשתחגגו בארוחת יום ההולדת מחר. ובחתונה מחרתיים. ובקוקטייל של העבודה ביום חמישי.
כשאנחנו הולכים למסעדה או מוזמנים לארוחה ישנם הרבה "מוקשים" שמפתים אותנו בקלות. בלא מעט מקרים אנו כלל לא מודעים לכך שהמוקשים הללו עתירי קלוריות ולכן אנחנו לא יודעים להימנע מהם - ומצטערים אחר כך. אז מהם המוקשים הכי נפוצים?
התחלתם דיאטה ? קראו עוד:
- בדיאטה? 5 הטעויות שמונעות ירידה במשקל
- מחסור ב-B12: למה זה מסוכן - ואיך מטפלים?
- דיאטה בסיר: 4 מרקים להרזיה ושיפור העיכול
1. לחם הבית
כמה קל להתפתות להזמין את לחם הבית כמשהו שמלווה את הארוחה. זה זול יחסית וטעים, במיוחד כשהוא מגיע עם הרבה מטבלים מעניינים. לרוב אנחנו מגיעים למסעדה רעבים ועד שהמנה שלנו מגיעה כבר מחסלים את מרבית הלחם, אם לא את כולו.
גם המטבלים המגיעים עם הלחם עתירי קלוריות. כף ממרח אבוקדו, למשל, "תעלה" לכם כ-70 קלוריות וכפית חמאה עוד 50 קלוריות. במרבית המקרים אכילת הלחם גם לא תמנע מכם לאכול את שאר המנות אחר כך.
2. אנטיפסטי
מנת הפתיחה האהובה נראית אולי כמנה תמימה. "זה רק ירק, כלום קלוריות", אתם אומרים לעצמכם. שימו שנייה את משקפי הראייה, בדקו כמה שמן יש על הצלחת ועל הירקות עצמם. אם אתם חושבים שהירקות מתבשלים על הגריל עם זילוף דק של שמן אז תנו לנו לחדש לכם - כמות גדולה יותר של שמן על הירקות מאפשרת צלייה טובה יותר, מהירה יותר, יפה יותר וטעימה יותר.
אילו סיבות מצויינות עבור השף לשים כמות נדיבה של שמן על מנת האנטיפסטי שלכם, וכמובן שאותו לא מטריד מה יראה המשקל שלכם מחר בבוקר. רק לשם השוואה: פרוסת בטטה אחת יחד עם פרוסת חציל אחת שתכינו בבית יכילו יחד כ-50 קלוריות, כאשר במסעדה ערכן הקלורי ישולש ל-150 קלוריות ולעיתים אף יותר - כן, לשתי חתיכות קטנות של ירקות.
3. רק טועמים
הגעתם למסעדה, התיישבתם, ומגיע התפריט. יש כל כך הרבה מנות מפתות בתפריט, אך אנחנו כמובן לא יכולים להזמין את הכל. אזה מה עושים? הפתרון היצירתי של רובנו הוא להזמין את המנה שהכי בא לנו לאכול - ולשכנע את החברים לקחת את המנות האחרות ש"שמנו עליהן עין". אז טועמים קצת מזה, וקצת מזה, ואולי אפילו נתח יפה מהמנה של חבר תועבר אליכם לצלחת. ככה הגענו לסוף הארוחה עם "טעימות" מארבע מנות נוספות, שבמקרה הטוב מסתיימות רק בכמה ביסים. לעתים קרובות אנחנו לא לוקחים זאת בחשבון, אבל "ארוחת טעימות" כזו עשויה להצטבר לעוד מנה קטנה.
4. סלטים
אם אתם ממש ממושמעים, נמצאים בעיצומה של דיאטה חמורה ורוצים לצרוך מינימום קלוריות, ודאי תזמינו סלט. הרי מדובר רק בירקות - שפע של בריאות! רק שהמנה מכילה גם קרוטונים (קוביות לחם מטוגנות), גבינת פטה (שלרוב מכילה 16% שומן ומעלה), תערובת אגוזים וקשיו, ותיבול "קל" של רוטב אסיאתי, שמסתבר שהוא ממש, אבל ממש מתוק (כמובן שאף אחד לא סיפר לכם על כמות הסוכר שבפנים).
אז מצד אחד הזמנתם סלט יפה ואתם מרגישים גיבורים שהצלחתם להתאפק ואכלתם "מינימום" קלוריות. מצד שני, הסלט הכיל כ-600 קלוריות לפחות ועדיין חשתם מתוסכלים מכך שוויתרתם על המנה המפתה שהחבר שלכם הזמין.
5. גודל המנה
בואו נחזור אחורה, לימים בהם היינו אוכלים אצל סבתא. נסו להיזכר בגודל הצלחת שהוגשה לנו והשוו אותה למה שמוגש לכם במסעדה כיום. נסו להיזכר בכמות הפסטה שהייתה בצלחת והשוו לכמות הפסטה המונחת בתוך הצלחת הגדולה והעמוקה שמוגשת לכם במסעדה. חשוב להבין כי למעשה אין לנו צורך בכל המנה, רק לעין שלנו יש. במידה ואתם לא במסעדת גורמה, בה מרבית המנות קטנות, כדאי לחלוק את המנה שאתם מזמינים עם אדם נוסף.
6. מלכודת הארוחה העסקית
רובנו, כתוצאה מהרגלים שהוטבעו בנו במשך שנים רבות, מצפים לסדר קבוע בארוחה: מנה ראשונה, מנה עיקרית ובסוף - קינוח. קל עוד יותר להתפתות להזמין מנה ראשונה אם יוצאים למסעדה בשעות הצהריים, כאשר כמעט בכל מקום מוצעות ארוחות עסקיות, כשבמחיר של מנה עיקרית תקבלו גם מנה ראשונה ושתייה. בסיטואציה כזו רק פראייר לא יזמין "עסקית", לא? אבל בואו נשים לרגע את ההרגל והחישוב הכלכלי בצד: האם אנו באמת חייבים שלוש מנות? זכרו שמנה ראשונה שוות ערך ל"מיני" ארוחה נוספת. האם באמת התכוונו לאכול שתי ארוחות כשיצאנו למסעדה?
7. שתייה
יציאה למסעדה, ארוחה טובה אצל חברים או סעודה "שוברת שגרה" מהווה עבור רובנו תירוץ מצויין להתפנק. אנחנו רוצים "ליהנות" ממיץ תפוזים, קולה, יין או קוקטייל, ולא לשתות מים כמו בבית. לגיטימי, אבל חשוב להבין כי לפעמים רק שתי כוסות שתייה או קוקטייל אחד יכולים "לעלות" לכם במחיר קלורי של מנה ראשונה לפחות.
8. קינוח
לסיים ארוחה מפנקת במסעדה ללא קינוח זה כמו לראות הצגה בלי למחוא כפיים בסוף, כמו ללבוש את החולצה בלי לסגור את הכפתורים, כמו להתקלח בלי להתנגב. יש כללים מוסכמים לסיום של תהליכים מסויימים. האמנם? מי אמר שחייבים את הקינוח? הרי אכלתם ארוחה מלאה, סביר להניח שכבר היו בה פחמימות, וכעת אתם כבר לא רעבים. אז למה לתת למוסכמות ולהרגל לשבור לכם את הדיאטה?
הכותבת היא דיאטנית קלינית וממנהלי קהילת השמנה ברשת החברתית-בריאותית "כמוני"