מדריך אחרי השלג: כך תימנעו מהתחשמלות
השמש מפשירה את הקרח ולאט לאט מתגלים חוטי החשמל הקרועים. מה עושים במקרה של חשיפת חוט חשמל קרוע? ואיך מזהים את הסכנה? מדריך
הסערה שככה, השלג כבר לא נערם, אבל הסכנות טרם חלפו. בחברת החשמל הזהירו היום (ב') את הציבור ממגע עם חוטי חשמל קרועים ובשל כך הבליטו כמה פעולות שעשויות להציל חיים. אף שחברת החשמל לא משאירה ציוד בשטח, קיימת בשלב זה סכנה קריטית מחשיפה ישירה לחוטים. אז איך נשמרים?
אחרי הסערה - דיווחים נוספים ב-ynet:
חופשה בבירה: "משעמם אז הילדים רבים"
י-ם: אין לימודים, נהגים התבקשו לא לנסוע
סכנת נפשות: 100 נפגעו מהחלקות בשלג בי-ם
"דווקא היום, השמש בחוץ יכולה מאוד להטעות", אמרה אורנה גולן, סגנית מנהלת אגף שיווק בחברת החשמל והאחראית על נושא הבטיחות והצריכה. "ברגע שיש שמש, השלג והקרח מתחילים להפשיר לאט לאט וחוטי החשמל הקרועים הרבים שנקברו מתחת לשלג מתגלים. כך נוצרת סכנת חוטים".
לדברי גולן, במקרה של גילוי חוט חשמל קרוע, "אסור בתכלית האיסור להתקרב. נהפוך הוא, חייבים להתרחק מחוט קרוע, להרחיק אחרים ולהתקשר מיידית למוקד 103 של חברת החשמל או למוקד 100 של המשטרה. אפשר גם לדווח על כך בדף הפייסבוק של חברת החשמל. כל זאת כדי שנוכל להגיע כמה שיותר מהר, שכן זו ממש סכנת חיים. ברגע שיש חוט קרוע, מים הם מוליך טוב מדי ואז נוצרת סכנת התחשמלות".
איפה עלולים החוטים הקרועים להתגלות? לדברי גולן, "הם עלולים להיות בכל מקום, בעיקר בחוץ, במקומות שבהם ירד שלג העצים נפלו על החוטים שלנו וקרעו אותם. הם יכולים להתגלות בכל רחוב, בכביש, במדרכה וביערות. אין חוקים, החוטים הפגועים יכולים להתגלות בכל מקום מחוץ לבית".
גולן ציינה עוד כי "הסכנה העיקרית אורבת במקומות שבהם ירדו שלגים, במיוחד בירושלים, בעוטף ירושלים, בצפון ובאזור צפת. השלג לא נשאר לבן וצח, הוא נמס ומתלכלך, והמים, יחד עם החול והאבק, הופכים למוליכים".
איך ניתן לזהות חוטים קרועים של חברת החשמל? בשגרה, חוטים חשופים נראים על עמודי החשמל ברחובות. כשהחוט מונח על הרצפה הוא נראה כמו חוט מתכת שזור ועבה בצבע כסף. כבלים אחרים צבועים גם בצבע ירוק או שחור, ולעתים מורכבים מחמישה עד שישה כבלים השזורים זה בזה. כבל שמונח על הרצפה עלול כאמור להיות מחשמל, וייתכן שכבל כזה יישאר תחת מתח - מצב שכיח במזג אוויר סוער ולאחריו.
עמודי חשמל עלולים אף הם להיות מחשמלים לאחר הסופה. "אין סיבה לגעת בעמודי חשמל", הזהירה גולן, "ייתכן שהעמודים כרגע פחות יציבים ויש עליהם אביזרים משוחררים. יש להימנע ממגע בכל הציוד".
הסכנות טמונות עדיין בבתים. "גם בשגרה, יש לוודא שהשקעים טובים", אמרה גולן, "לא לחבר יותר מדי מכשירים לאותו השקע. להימנע מייבוש כביסה על תנורים ועל מפזרי חום – זוהי סכנת חיים. פשוט להרחיק חפצים מתנורים ומכל מקור אש מסכנת התלקחות".
"לבדוק את גודל החיבור"
עוד מזהירה גולן מפני העמסת מכשירים על חיבורים. "אם גודל החיבור לא מתאים, הנתיכים נשרפים, וימשיכו להישרף שוב ושוב אם לא יתאימו לגודל החיבור שדרוש בפועל למכשירים. צריך לוודא שגודל החיבור יתאים לצרכיה של כל משפחה".בחברת החשמל ממליצים להעדיף מזגנים על פני שימוש בתנורים. "את המזגן יש לכוון ל-25 מעלות", אמרה גולן, "מובן שכל אחד יכול לכוון את המזגן לחום שנעים לו, אבל צריך לזכור שכל מעלה מוסיפה 5% לחשבון החשמל. אם בכל זאת משתמשים בתנור, יש לוודא שמדובר בתנור טוב ולהרחיק את התנור מתינוקות. יש לשמור מרחק בין התנור לחפצים ולמיטות. עדיף להשתמש ברדיאטורים ובדרך כלל במזגן, משום שהוא הכי בטיחותי, יעיל וחסכוני".
מי שעדיין בוחר לחמם בתנור, "חייב תמיד להשאיר חלון פתוח", אמרה גולן, "יש להימנע מחנק ושהחדר לא יהיה סגור מדי".
מכונות כביסה כדאי לכוון ל-30 מעלות במקום 90 ולהפעיל אותן בקיבולת מלאה, וכך גם לגבי מייבשים ומדיחים. "מסננים של מזגנים יש לנקות", הוסיפה גולן, "כי אם המסנן סתום הוא לא מצליח לחמם את המדחס".
כל יציאה מן הבית כרגע היא מסוכנת, הזכירה גולן, והוסיפה: "יש קרח וכל יציאה יכולה לגרום להחלקה. צריך לנקוט משנה זהירות בכל התחומים".