העם עם הגוּלֶן. האיש שמפחיד את ארדואן
איש הדת פתהוללה גוּלֶן סייע לראש ממשלת טורקיה להיבחר שלוש פעמים ומחזיק בהשפעה גדולה במשטרה, במערכת המשפט ובמפלגת השלטון האיסלאמית. קרע שהתגלע באחרונה בינו לבין ארדואן עשוי לפגוע בבסיס התמיכה של האחרון ערב הבחירות לעיריות, לפרלמנט ולנשיאות
עוד חדשות בעולם :
נשיא אורוגוואי: "כשאפרוש, אאמץ 40 ילדים"
גרמניה: קשיש התנגש במכונית של מרקל
מיס צרפת החדשה הותקפה: "כושית"
דרום סודן: נכשל ניסיון להפיכה צבאית
אלא שקרע שנוצר בין ארדואן לבין מטיף איסלאמי שחי בארצות הברית ומחזיק בהשפעה רבה על המשטרה, השירותים החשאיים ומערכת המשפט הטורקיים, מאיים לטלטל את אחיזתו של ראש הממשלה ערב הבחירות שייערכו בשנה הבאה.
הרשת רבת העוצמה של פתהוללה גוּלֶן, שעומד בראש תנועה איסלאמית ממתחם מיוער בארה"ב, סייעה ל"מפלגת הצדק והפיתוח" של ארדואן (AKP) לזכות בתמיכה רבה בשלוש מערכות הבחירות האחרונות.
"גירושים מכוערים"
"מדובר בגירושים מכוערים ועקובים מדם", כתב קאדרי גורסל, פובליציסט טורקי שמבקר תכופות את הממשלה, שכותב עבור היומון "מילייט".
מחאת הקיץ והמהומות באיסטנבול בעקבות תוכנית הממשלה הממשלה לבנות בתוך פארק במרכז העיר עוררו דאגה רבה בטורקיה, בעיקר בקרב החילונים, בנוגע לסגנון הניהול האוטוריטרי ההולך וגדל של ארדואן.
בחודשים האחרונים הצליחה ממשלתו של ארדואן להסתכסך גם עם התנועה האיסלאמית המתונה של גולן - "היזמט". הקרע עם תנועתו של גולן נוצר אחרי שממשלת ארדואן הכריזה על תוכניתה לסגור בתי ספר תיכוניים פרטיים המכשירים את התלמידים למבחני הכניסה לאוניברסיטה, מבחנים שבטורקיה הם תחרותיים מאוד. ארדואן מתעקש כי הצעד נעשה כחלק מהרפורמות של הממשלה בתחום החינוך ומשום שבתי ספר אלה נותנים יתרון לא הוגן למשפחות אמידות, אולם כיוון שכרבע מבתי הספר האלה מופעלים על ידי התנועה של גולן, רבים רואים בהחלטתו צעד לנשל את התנועה ממקור הכנסה והשפעה גדול מאוד.
גולן הקים בתי ספר ברחבי אפריקה, המזרח התיכון, ארה"ב ואסיה. בתי ספר אלה היוו מקור הכנסה עיקרי עבורו, אך גם מכשיר רב עוצמה להשפעה, בייחוד בטורקיה, שיצר עבורו רשת של אנשי קשר מהאליטה.
התנועה ששלחה את קציני הצבא לכלא
תנועת "היזמט" נתפשת בציבור הרחב כמי שסייעה להסיר את אחיזתו של הצבא - מגן החילוניות - בפוליטיקה הטורקית. התנועה סיפקה לארדואן את אחד מהישגיו הגדולים ביותר כשהביאה, בזכות השפעתה הגדולה במערכת המשפט, להרשעתם של מאות קציני צבא בגין ניסיון הפיכה ושליחתם לכלא.
ארדואן בנה גוף משלו של נאמנים בעלי ממון מאז שעלה לשלטון בשנת 2002, רובם מגיעים מאותו זרם דתי וחברתי שתומך באיש הדת גולן. אלא שהקרע בין שני האישים מאיים לפגוע בתמיכה בראש הממשלה הטורקי ערב הבחירות ההולכות וקרבות.
כשארדואן ביקר השנה בוושינגטון הוא שלח את אחד מבעלי בריתו לפנסילבניה כדי לשמוע מהן תוכניותיו של גולן, שעזב את טורקיה בשנת 1999 אחרי שהואשם בקשירת קשר ליישום השריעה המוסלמית במדינה. הוא זוכה מהאישומים נגדו, אולם נותר בארה"ב. אף על פי שהוא מוכר מאוד בארצו, לא הרבה ידוע עליו.
חילוקי הדעות האידיאולוגיים בין גולן לבין ארדואן אינם חדשים. רבים מתומכיו של איש הדת רואים בו אדם פרוגרסיבי בעל השפעה פרו-מערבית על טורקיה הרבה יותר מאשר ארדואן, שדעותיו מהפלות ועד צריכת אלכוהול ספגו ביקורת גדולה בשל התערבותו בחייהם הפרטיים של אזרחי טורקיה. המתחים בין שני האישים חלחלו גם לתוך מפלגת השלטון ועשויים להשפיע על המפה הפוליטית במדינה בעשור הקרוב.
הקרב על איסטנבול
הכוח הגדול של תנועת "היזמט" נשען ברובו על ההשפעה של התנועה האיסלאמית על המערכת הבירוקרטית של מפלגת השלטון AKP מאשר ביכולתה לסחוף בוחרים לקלפיות. לא סביר אם כן שהתנועה של גולן תדיח את ארדואן מכיסאו גם אם תרצה בכך, אולם היא יכולה לבלום פעולות של ארדואן שנתפשות על ידיה כמוגזמות ולתמוך למשל באופוזיציה בבחירות לרשויות המקומיות שייערכו בחודש מרס.
אם מפלגתו של ארדואן תפסיד את הבירה המסחרית והעיר הגדולה ביותר, איסטנבול, הדבר עלול לפגוע במעמדו של ראש הממשלה ממש לפני שהוא רץ לנשיאות (הוא אינו יכול לעמוד שוב לבחירה רביעית ברציפות לראשות הממשלה, ולכן רוצה להשיג לעצמו עמדת השפעה אחרת). אגב, ארדואן כיהן בתפקיד ראש העיר איסטנבול בשנות התשעים.
עיניו של ארדואן, כאמור, נשואות לעבר המרוץ לנשיאות שייערך בחודש אוגוסט 2014 וגם לעבר הבחירות הכלליות שייערכו ב-2015. "כניסה לקרב רציני כזה עם תנועת 'היזמט', דווקא לפני הבחירות, מעניקה לארדואן הזדמנות לבחון את כוחו האלקטורלי", אמר אחמד סיק, עיתונאי טורקי שריצה שנת מאסר בגין ספר שכתב על חייו של גולן ועל השפעתו. "ארדואן יוכל לראות בדיוק נגד מה הוא מתמודד", אמר סיק בראיון לסוכנות הידיעות רויטרס.
מוסטפה סריגול כיהן במשך 14 שנים בתפקיד ראש העיר סיסלי שבמחוז איסטנבול וזכה לפופולאריות רבה. בבחירות המקומיות הוא צפוי להתמודד על ראשות העיר איסטנבול מטעם מפלגת האופוזיציה המרכזית "מפלגת העם הרפובליקנית" (CHP).
פגישה שנערכה החודש בוושינגטון בין מנהיג CHP כמאל קיליצ'דרולו לבין נציגיו של גולן יצרה מיד גל של ספוקלציות לפיהן שני הצדדים כרתו ברית ביניהם ותנועת "חיזמט" תתמוך במועמדות של סריגול לראשות העיר איסטנבול.
ראש הביון שסכסך בין ארדואן לגולן
"מפלגת הצדק והפיתוח" של ארדואן הציבה את קאדיר טובפאז, ראש העיר איסטנבול ב-12 השנים האחרונות, כמועמדה גם בבחירות הבאות ולפי ההערכות התמיכה בו צפויה לרדת משמעותית בעקבות גל המחאה הגדול בקיץ והדיכוי האלים של המפגינים ובעיקר אם גולן יתמוך במועמד של האופוזיציה החילונית.
אחד משיאי המתיחות בין ארדואן לבין גולן נרשם בפברואר 2012 כשהתביעה הטורקית רצתה לעצור את הקאן פיאדן, יועצו לשעבר של ארדואן ומי שהפך לראש הביון הטורקי ולאיש מספר 2 במדינה. ארדואן בלם את החקירה המשטרתית נגד מקורבו בצעד שנתפש כפעולה נגד מערכת המשפט הנשלטת על ידי גולן ותנועת "היזמט".
"אני מאמין שהגורם המרכזי לפירוק הברית בין תנועתו של גולן לבין ממשלת ארדואן היה המשבר בנוגע לראש המודיעין הטורקי", התייחס הפובליציסט הטורקי רוסן קאקיר בעיתון "וטאן" למה שהוא כינה "קרב מלוכלך".
בשורה של סיפורים שזכו לכותרות ראשיות, העיתון "זמאן" שנמנה על תומכיו של גולן, גינה שוב ושוב את תוכניות הממשלה לבטל את בתי הספר התיכוניים הפרטיים המכשירים את התלמידים למבחני הכניסה לאוניברסיטה. גם העיתון "טראף", שנמנה על תומכי תנועת "היזמט", הוסיף קיסם למדורה ופרסם מסמכים מ-2004 שמציגים לכאורה תוכנית ממשלתית לחסל את התנועה האסלאמית שבראשה עומד גולן.
סקרי דעת קהל שנערכו בטורקיה לא הראו ירידה בתמיכה בארדואן מאז המחאה נגד הממשלה בקיץ, אז יצאו עשרות אלפי בני אדם לרחובות. כמו כן, העימות בין ראש הממשלה לבין גולן לא הרחיק מארדואן את נאמניו הרבים. "אנשים רבים מ'היזמט' הם חלק ממפלגת AKP. הבעיות בין המפלגה לבין התנועה ייפתרו", אמר גורם בכיר במפלגת השלטון האיסלאמיסטית. הוא הוסיף: "לאיסטנבול יש חשיבות גדולה עבורנו. היא המבצר של 'מפלגת הצדק והפיתוח', אנחנו ננצח בה שוב", אמר הגורם.