מיליונים יושקעו בהרחבת מצפה אילן
הממשלה אישרה הרחבת היישוב, שהוקם כהיאחזות נח"ל ב-2002, וכעת יקבל תקצוב של כ-18 מיליון שקל עבור מוסדות וכבישים. זאת, בנוסף לתקציב שיעביר מ' השיכון לפיתוח 140 מגרשים בעלות של כ-100 אלף שקל למגרש. המועצה האזורית גלבוע אישרה תוספת של 1,000 יחידות דיור חדשות
ממשלת ישראל אישרה הצעת מחליטים לפיה היא תסבסד את פיתוח היישוב מצפה אילן הסמוך לחריש בפתח ואדי ערה, בעלות של עשרות מיליוני שקלים. לפי ההחלטה, כמה משרדי ממשלה יקחו חלק בסבסוד היישוב. המשרד שיישא בעלות המשמעותית ביותר הוא משרד הבינוי והשיכון, אשר יממן את פיתוח 140 המגרשים המתוכננים בשלב א' בעלות של כ-100 אלף שקל למגרש, כלומר כ-14 מיליון שקל.
מדובר במגרשים שעלויות הפיתוח שלהם נעות סביב כ-300 אלף שקל, כך שאת יתרת התשלום יממנו רוכשי המגרשים. בנוסף, יקצה המשרד בשנים 2014-2015 תקציב של כ-2.3 מיליון שקל עבור בניית מוסדות ציבור - מועדון ומגרש ספורט.
שר השיכון, אורי אריאל, אמר בעקבות ההחלטה כי "אני מברך על אישור ההחלטה. ב-2014 המילה חלוציות היא לא מילה גסה. הצעירים נהדרים והאידאליסטים שעזבו את חיי הנוחות בגוש דן יוכלו כעת להקים וליישב עוד חלק ארץ שאינם תל-אביב, רמת גן או גבעתיים. אנו מביאים לידי סיום תהליך ארוך של 8 שנים בתנאים של מחיה בקרוונים. אילן רמון היה החלוץ לפני המחנה וראוי שהיישוב החדש עם הצעירים החלוציים שבו ייקרא על שמו ואני בטוח שעוד רבים יבואו בעקבותיהם".
משרד התחבורה יממן מתקציב הפיתוח של המשרד את עלויות צומת הכניסה לישוב, וכן כביש הגישה ליישוב בהיקף של עד 10 מיליון שקל. פיקוד העורף ומשרד הביטחון יממנו את מרכיבי הביטחון בהיקף שלא יפחת מ-2 מיליון שקל. המשרד לשירותי דת יממן הקמת בית כנסת ומקווה בעלות של כ-500 אלף שקל נוספים. כמו כן, במהלך שנת 2014 משרד הכלכלה יתקצב את הקמתן של 3 כיתות מעון יום בהיקף שלא יפחת מ- 3 מיליון שקל.
מצפה אילן, או בשמו הקודם "היאחזות הנח"ל עירון", הוקם כהיאחזות נח"ל בשנת 2002 ממזרח ליישוב חריש. מיקום ההיאחזות והמבנים בה אושרו על ידי הוועדה למתקנים ביטחוניים, אך לאחר שהיאחזות ננטשה התיישבו בה כ-40 משפחות של דתיים לאומיים במטרה להקים בו יישוב אזרחי. בדצמבר 2005, בתגובה לעתירה של החברה להגנת הטבע לבג"ץ, קבע היועץ המשפטי לממשלה כי המשפחות יושבות בהיאחזות שלא כדין, אך העניק להן שנה כדי להסדיר את מעמדן החוקי.
בהמשך, בשנת 2008, אושרה הקמת ישוב קבע במקום. הממשלה נימקה את החלטתה בכך שההיאחזות בעירון עונה על צרכים התיישבותיים של אזור עירון ושומרון ומחזקת את היישובים במרחב התפר. הישוב, אשר נקרא על שם האסטרונאוט אילן רמון ז"ל, כולל כיום 48 משפחות ומיועד לאכלס עוד 345 משפחות. בשלב ראשון יכשירו כ-140 מגרשים בשיתוף עם משרד השיכון, המועצה האזורית מנשה, החטיבה להתיישבות ותנועת אור.
1,000 יחידות דיור חדשות בגלבוע
בתוך כך, ל"כלכליסט" נודע כי אחרי יותר מעשור אישרה המועצה האזורית גלבוע שבצפון הארץ תוכנית בניין עיר (תב"ע) חדשה, שתוסיף לאזור למעלה מ-1,000 יחידות דיור חדשות. התוכניות אושרו עבור היישובים דבורה, ברק, אדירים, חבר, אומן, גדיש ואביטל, והן נידונו בוועדות התכנון מאז 2002.
במסגרת התב"ע, אושרו ביישובים 1,090 מגרשים לבניית צמודי קרקע. המגרשים צפויים לצאת לשיווק בחצי השנה הקרובה, כאשר מחצית מהם מיועדים לתושבי המועצה בכפוף לקריטריונים שייקבעו בהמשך. ככל הנראה, 300 מגרשים ישווקו לעולים חדשים שייקלטו ביישובי הגלבוע. תקציב הפיתוח להכנת תוכניות מפורטות יעמוד על 2.5 מיליון שקל, לתכנון של תשתיות, שטחים ציבוריים פתוחים ומבני ציבור.
בימים אלה מתנהלת שורה ארוכה של הרחבות ליישובים בגלבוע: בקיבוץ חפציבה מתבצעת הרחבה של 110 יחידות דיור נוספות, ביישוב האקולוגי נורית מתבצעת הרחבה של 110 יחידות דיור וכן ביישוב הקהילתי גדעונה ובקיבוץ בית השיטה.
ראש המועצה האזורית גלבוע, דני עטר, אישר את הפרטים, ואמר כי "הגלבוע נמצא בשנים האחרונות בתנופת הרחבות אדירה. ב-20 השנים האחרונות הוכפלה האוכלוסייה בגלבוע והגיעה ל-32 אלף תושבים. רק לאחרונה הצבנו לעצמנו בשיתוף עם התושבים להגיע ליעד של 53 אלף תושבים עד שנת 2025".
דותן לוי ועינת פז-פרנקל הם כתבי כלכליסט