ארגוני נשים: להפסיק את האי שוויון בעבודה
על פי כל המדדים, נשים בישראל גם מרוויחות פחות מעמיתיהן הגברים וגם מזדקנות עניות יותר. כעת קורא קמפיין חדש, שכבר זכה לתמיכת למעלה ממאה אלף משתמשי הרשתות החברתיות, להפסיק את אי השוויון במקומות העבודה. בין ההצעות: כיפה מוגברת נגד אפליה וקיצור שבוע העבודה
קמפיין ברשתות החברתיות, קורא להפסיק את האי שוויון בבין גברים לנשים בתעסוקה. "המטרה היא להעלות מודעות לנושא מדובר, אך מעט מאוד מטופל - אי יציבות תעסוקתית של נשים", מסבירה רונית פיסו, מנהלת "קואליציית שותפות", בה חברים ארגוני נשים שיזמו את הקמפיין.
- השרים קוראים ביוטיוב להעלות שכר לנשים
- חדש: תו תקן לעסקים המעסיקים אמהות
- מדוע נשים עובדות יותר אך מרוויחות פחות?
"מדי פעם מתפרסמים נתונים המצביעים על שוק תעסוקה בו נשים חוות תעסוקה פוגענית, אך נעשה מעט מידי", מנמקת פיסו. "נשים לא נתפסות כשותפות וכשוות במקום העבודה, ועבודתן משנית. הן הראשונות ללכת הביתה בזמן קיצוצים, הן משתכרות פחות מגברים על עבודה שווה, חלקן עובדות משרה חלקית בניגוד לרצונן ובעלות עסק פרטי מרוויחות הרבה פחות מבעלי עסק פרטי".
השכר החציוני של נשים: 5,489 שקל
ואכן, כל המדדים שבים וגלים בשטח פערים. בתוך כך, על פי נתוני מרכז אדווה ממאי השנה, יותר משליש מהשכירות במשק משתכרות עד שכר מינימום של 4,300 שקל בחודש בשנת 2012, לעומת כ-17% מהגברים.
בנוסף, סקר הוצאות משק הבית לשנת 2012 שפרסמה בתחילת החודש שעבר הלמ"ס, חשף כי ההכנסה הממוצעת ברוטו לחודש לגבר שכיר עמדה על 10,953 שקל, ולשעה - 55.1 שקל. ההכנסה הממוצעת ברוטו לחודש לאישה שכירה הייתה 7,244 שקל, ולשעה - 46.8 שקל.
ההכנסה החציונית ברוטו לחודש לגבר שכיר הייתה אשתקד 7,774 שקל. שכרה החציוני של אישה שכירה עמד, לעומת זאת, על 5,489 שקל. כלומר, ההכנסה הממוצעת של אישה שכירה מהווה 66% מהכנסת גבר; ההכנסה הממוצעת ברוטו של אישה לשעה היא 85% מהכנסת הגבר; וההכנסה החציונית שלה היא 70.6% מההכנסה החציונית של גבר.
"איך אפשר לפרנס משפחה עם שכר חציוני שכזה - ובטח בעידן שבו המדינה מפריטה שירותים וכל דבר עולה יותר מאשר פעם", תוהה פיסו. "היום צריך לשלם על בריאות בביטוח משלים, לשלם על חינוך בשיעורי עזר ולשלם לצהרון כדי לעבוד במשרה מלאה. אז איך אפשר לפרנס משכר כזה?".
"חשופות לעוני מתמשך"
יש עוד נתונים מטרידים: מחקר של מנהל המחקר והתכנון בביטוח לאומי, מצא פער של 17%-13% בשכרם לשעה של גברים לעומת נשים בתפקיד דומה ובכישורים שווים בשנים 2011-2010. בנוסף נמצא פער של כ-2% בשיעורי העוני של גברים ונשים, וזאת אחרי צעדי התערבות של הממשלה.
בנוסף, מדו"ח שפרסמה הלמ"ס לרגל יום האישה האחרון, עלה שכ-41% מהנשים היו מועסקות גם בשנת 2012, באותם 6 משלחי היד "נשיים-מסורתיים" המאופיינים בשכר עבודה נמוך, כמו בשני העשורים האחרונים: סיעוד, הוראה, מזכירות, מכירות, פקידות ועבודות ניקיון.
בצד זאת, דירוג מעלה האחרון, שכלל 82 חברות, העלה כי שיעור הנשים בצמרת הניהולית של החברות הגדולות נותר ללא שינוי משמעותי בשנים האחרונות, כאשר נוכחותן של נשים בהנהלות נותר על כ-25%, ובדירקטוריונים טיפס בשיעור זניח ל-22% - שתי נשים מבין כל 10 חברי דירקטוריון. גם בגיל הפנסיה יש פערים, כאשר 59% מהגברים מעל גיל 65 נהנים מפנסיה, לעומת 37% מהנשים על פי נתוני הלמ"ס.
"לנשים יש תוחלת חיים ארוכה יותר ומשום כך, נשים מבוגרות חשופות למצב עוני מתמשך", מסבירה פיסו. "יש נשים בודדות המצליחות לשבור את תקרת הזכוכית, אך תשומת לב מועטה ניתנת לנשים רבות מידי, שמתבוססות ברצפת הבוץ, ולא יצליחו לצאת ממנו ללא שינוי מבני ועמוק של שוק התעסוקה".
הפערים בולטים במיוחד במגזר הערבי, שם על פי נתוני הלמ"ס מ-2011, רק 22% מהנשים משתתפות בכוח העבודה ו-40% מהאקדמאיות הערביות מובטלות. פיסו סבורה כי מדובר בתוצאה של "מחסור בפיתוח אזורי תעסוקה נגישים, מעונות יום ותחבורה ציבורית".
כמאה אלף לייקים
בקואליציית שותפות חברים הארגונים אדוה, אחותי, איתך-מעכי, העמותה להעצמה כלכלית לנשים, מהות, רוח נשית ושדולת הנשים. הקמפיין, שנקרא מפסיקות את האי שוויון, הושק בשבוע שעבר ודף הפייסבוק שלו כבר זכה לכמאה אלף לייקים ושיתופים.
בעמותה קוראים בין היתר להגביר את האכיפה של החוקים האוסרים אפליה במקומות העובדה, להעלות את שכר המינימום, להגביל את היקף ההעסקה הקבלנית, להקים קרן פנסיה ציבורית בדמי ניהול נמוכים, לפתח שירותים לעידוד השתתפות אימהות בשוק העבודה ולקצר את שבוע העבודה.
יוזמות הקמפיין קוראות לנשים לקחת הפסקה בת רבע שעה במקומות העבודה לטובת שיח בנושא, ביום ג', ה-21 בינואר 2014. בדף העצומה שהעלו לרשת, מצוין כי: "אנו הנשים מונות 52% מכלל האוכלוסייה. אילו מדינת ישראל הייתה חברה בורסאית היינו בעלות השליטה בחברה".