שתף קטע נבחר
 

"שכר הולם - היעד הכי חשוב במאבק בעוני"

מהם הנושאים שצריכים לעמוד בראש סדר העדיפויות של הוועדה הציבורית למלחמה בעוני, שמונתה בידי שר הרווחה? מחצית מהישראלים סבורים כי פיתוח תעסוקה בשכר הולם צריך לעמוד במרכז דיוניה. ומה עם דיור וחינוך?

כמחצית הישראלים ממליצים לוועדה הציבורית למלחמה בעוני לקבוע את פיתוח התעסוקה בשכר הולם והגדלת שכר המינימום בתור הנושא החשוב ביותר בדיוניה, ולהציב את הנושא גם בראש סדר העדיפויות של מדיניות הממשלה לצמצום העוני.

 

 

המלצה זו עולה מסקר ארצי שנערך החודש לקראת דיוני הכנסת שיתקיימו היום (ג') לציון היום הבינלאומי למאבק בעוני, שחל בפועל בעולם לפני כחודשיים. הנושא השני בחשיבותו שעלה בסקר הוא הבטחת דיור הציבורי ודיור בר השגה, ואילו ההשקעה בחינוך, הבולטת ביותר בשיח הציבורי כמנוף לצמצום הפערים, נמצאת רק במקום השלישי בחשיבותו בעיני הנשאלים בסקר.

 

הוועדה בראשות אלי אלאלוף, חתן פרס ישראל למפעל חיים כמי שהיה מנהל קרן רש"י החברתית – קמה במינוי שר הרווחה מאיר כהן במסגרת היום הבינלאומי. היא מונה 35 חברים מתחומי האקדמיה והחברה, והתבקשה להגיש את המלצותיה לשר עד פסח. הסקר נערך במכון אליקסיר (Elixir) במדגם מייצג של 500 נשאלים בגיל ממוצע של 40, עבור הפורום הציבורי למאבק בעוני הכולל ארגונים חברתיים לזכויות האדם ולצדק חברתי.

 

כ-45.5% מהישראלים ציינו את נושא התעסוקה והשכר כחשוב ביותר, לפני ובפער קטן מאלה שציינו את נושא הדיור (44%) ורק 31.4% שראו כך את ההשקעה בחינוך. זאת בשעה שכ-42% מהנשאלים, בעיקר בעלי ההכנסות הנמוכות, צמצמו את השקעותיהם בחינוך בעקבות עליית המע"מ וקיצוץ קצבאות הילדים: 22.6% צמצמו את ההוצאה על חוגים וכ-19% על שיעורי עזר. מדובר בשיעור כפול מאלה שהגדילו השקעות אלה (רק 20%), רובם משכבות הביניים ובעלי ההכנסות הגבוהות.

 

הסקר אפשר להמליץ על כמה אופציות בסולם החשיבות של יעדי הוועדה למלחמה בעוני. לפיכך עלו בו גם יעדים נוספים שזכו לשיעורי תמיכה נמוכים יותר. כך למשל, 26% מהנשאלים המליצו על פיתוח תוכניות להבטחת ההשתתפות בשוק העבודה של אנשים החיים בעוני; 12.4% המליצו על הבטחת מס הכנסה שלילי בגובה משמעותי ומערך קצבאות ריאלי יותר; ו-11.8% המליצו על פיתוח תכניות לתמיכה והכוונה (מקצועיים) לאנשים החיים בעוני.

 

אוכלוסיית הסקר היתה מגוונת ושיקפה את כל המגזרים החברתיים. אבל בנושא אחד היתה הסכמה רחבה: רוב מוחץ של כשני שלישים מהנשאלים הדגישו כי חשוב שוועדת אללוף תשמע גם את דעת האנשים החיים בעוני בבואה לתכנן את המדיניות עבורם. כ-61% תמכו בכך במידות ההסכמה הגבוהות ביותר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים