שתף קטע נבחר
 

כל גרגיר מלמיליאן: אורז מסביב לעולם

אורז לסושי, פאייה ירקות, אורז מלא וטבעוני עם שמן אבוקדו ועוד - סילביו נדל ("תמול שלשום") מלמד אתכם להכין 6 מתכוני אורז מעולים וקלים מרחבי העולם

1. איטליה - ריזוטו אקספרס עם גבינות ופטריות פורטבלו

גרסה זריזה וקלה לריזוטו חגיגי וחורפי. מומלץ להגיש את המנה לצד כוס יין לבן.

 

עוד מתכונים בערוץ האוכל:

   

המרכיבים:

250 גרם אורז ריזוטו עגול

2 בצלי שאלוט

100 גרם פרמזן מגורדת

200 מ"ל שמנת 30%

100 גרם פטריות פורטובלו, חתוכות לרצועות

1/2 כף חמאה

1כף שמן זית

קורט פלפל

קורט מלח

 

אופן ההכנה:
  1. מחממים 500 מ"ל מים קרים בסיר עם מעט שמן זית ומלח עד לרתיחה. מוסיפים את האורז ומבשלים 20 דקות. מסננים.
  2. יוצקים למחבת שמן זית, מוסיפים חמאה ומערבבים עד להמסה. כשהתערובת חמה, מטגנים את הבצלצלים עד לשקיפות. מוסיפים פטריות, מתבלים במלח ופלפל ומבשלים 2 דקות נוספות. מוסיפים את השמנת והגבינה המגורדת, מערבבים ומוסיפים את האורז. מבשלים עוד כמה דקות תוך כדי ערבוב. מורידים מהאש ומגישים.

 

 

 (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 

2. מצרים - אורז עם אטריות ועדשים ירוקות בסגנון אלכסנדריה

 

המרכיבים:

300 גרם עדשים ירוקות

200 גרם בצל, חתוך דק לג'וליאנים

200 גרם אורז בסמטי

40 גרם חמאה

50 גרם אטריות ביצים דקות

200 גרם גזר מגורד

1/2 כפית אגוז מוסקט

1.5 כפיות קינמון טרי

2 כפות שמן זית

1.5 כפית מלח

1/2 פלפל שחור

400 מ"ל מים

 

אופן ההכנה:
  1. מכינים את האורז: משרים את האורז במים קרים למספר דקות, מסננים ושוטפים היטב. מחממים בסיר את החמאה ומטגנים את האטריות עד להזהבה, מוסיפים את הגזר ומטגנים כדקה נוספת, מוסיפים את כל התבלינים ומטגנים כחצי דקה. מוסיפים את האורז ומערבבים היטב עד שהאורז כולו מצופה בחמאה. מוסיפים את המים ומביאים לרתיחה.
  2. מכסים את הסיר במכסה שמונע יציאת אדים ומבשלים על אש נמוכה במשך כ-12 דקות. כאשר כל המים נספגים באורז מכבים את האש ומשאירים את הסיר סגור לכמה דקות נוספות.
  3. מבשלים בסיר עם מי מלח את העדשים למשך 15 דקות עד להתרככות. במקביל, מטגנים את הבצל בשמן זית עד להזהבה, מניחים בצד.
  4. הגשה: מערבבים את האורז בתנועות קלות ומוסיפים עדשים ובצל מטוגן. מגישים בצלחת הגשה עם בצל מטוגן ויוגורט.

 

  

3. קובה - אורז קריבי עם עגבניות, בננה ועשבי תיבול

 

המרכיבים ל-2 מנות: 

300 גרם אורז

2 כוסות מים

2 בננות, חתוכות לפרוסות דקות של 5 ס"מ

2 ביצים 

שמן זית לטיגון

4 שיני שום

1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה

1.5 כוסות עגבנייה מרוסקת

מלח - לפי הטעם

 

אופן הכנה:
  1. שוטפים את האורז במים, מסננים ומייבשים. מחממים בסיר 2 כוסות מים עם 2 כפות שמן, 2 שיני שום, פטרוזיליה, מלח ופלפל ומביאים לרתיחה. מוסיפים את האורז, מערבבים עם כף עץ ומבשלים על אש גבוהה במשך כ-15 דקות, מנמיכים את האש ומבשלים עוד כ-20 דקות עד לספיגת כל המים באורז. 
  2. במחבת עם שמן זית מטגנים את פרוסות הבננה, העגבנייה ו-2 שיני השום הנוספות.
  3. במחבת נוספת מטגנים את הביצים, כל אחת בנפרד, לחביתת עין (חשוב להמליח אותן רק אחרי הטיגון).
  4. הגשה: מגישים את האורז חם בצלחת ומוסיפים מעל את רוטב העגבניות והבננה. מפזרים פטרוזיליה ומניחים בצד את ביצת העין.

 

 

4. יפן - אורז סושי

על מנת שלא לפגום בטעם העדין של האורז, משתמשים ביפן בכלים מעץ במבוק ומעץ הדומה לעץ דובדבן. לבישול האורז, צריך להשתמש בסיר בעל תחתית כבדה עם מכסה הדוק, מרית או כף עץ, קערות פלסטיק/ זכוכית או עץ (לא מתכת), מגש או קערת עץ גדולה ומאווררת.

 

טיפ: אם מכינים את האורז עבור דגים טריים עדיף להשתמש בפחות סוכר, ואילו במרכיבים אחרים כמו דגים מעושנים, ביצים וירקות - ניתן להשתמש בכמות הסוכר המומלצת.

 

שימו לב: אם רוצים להשתמש באורז מאוחר יותר - מומלץ לכסות אותו עם מטלית לחה ולשמור בטמפרטורת החדר עד ארבע שעות ולא יותר. בשום אופן לא לקרר במקרר, כי האורז לא נדבק.

 

המרכיבים:

200 גרם אורז סושי

230 מ"ל מים

30 מ"ל חומץ אורז

15-30 גרם סוכר

1.5 כפיות מלח שולחן

1 רצועה של עצת קומבו - לא חובה

 

 (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

אופן ההכנה:

  1. משרים את האורז במים רגילים כשעה בערך לפני הבישול ומסננים. שוטפים ומסננים את האורז 4-5 פעמים עד שהמים צלולים לגמרי.
  2. אחרי הפעם האחרונה לתת לאורז לעמוד במסננת כשעה לפחות. אם רוצים לקצר את התהליך אפשר לספוג את האורז בנייר סופג אחרי כרבע שעה שעמד במסננת.
  3. מבשלים את האורז: מעבירים את האורז המסונן והיבש לסיר מכוסה במידת המים (אפשר להוסיף רצועה של אצות kombu) .מכסים ומביאים לרתיחה על אש בינונית גבוהה ברגע שהמים מתחילים לרתוח מורידים את הלהבה לאש קטנה ומשאירים עוד 7 דקות. (עדיף להשתמש בסיר עם מכסה זכוכית כדי להימנע מפתחת הסיר)
  4. מורידים מהאש ונותנים לאורז לעמוד עוד 10 דקות.
  5. מכינים את החומץ לסושי: מערבבים את חומץ האורז, הסוכר והמלח בקערה או בסיר עץ , תוך ערבוב עד שהמלח והסוכר נמסים היטב.
  6. שופכים את האורז על מגש עץ או קערה רחבה ובעזרת מרית או כף (כאמור עדיף מעץ רטוב קצת) להשטיח בעדינות ולא לערבב. עתה לקרר את האורז בעזרת המאוורר.
  7. אחרי שהאורז הגיע לטפמפרטות החדר חורשים בו פסים עם כף העץ בכיוון אחד ושופכים מעל זה את החומץ. משתמשים מיד.

 

 

5. ארה"ב - אורז מלא טבעוני בסגנון קליפורניה

 

המרכיבים:

50 גרם בצל, חתוך לקוביות

200 גרם אורז מלא

500 מ"ל מים - אפשר להשתמש במרק ירקות שורש

שמן אבוקדו לטיגון

1.5 כפיות מלח

1 כפית פלפל שחור

 

אופן ההכנה:

  1. מכסים את האורז במים קרים ומשרים למספר דקות, מסננים ושוטפים היטב.
  2. מחממים במחבתאת שמן האבוקדו ומטגנים את הבצל עד להזהבה, מוסיפים את המים והמלח ומביאים לרתיחה, מוסיפים את האורז וסוגרים את הסיר ומבשלים על אש נמוכה עד לאידוי של הנוזלים.
  3. הגשה: לצד ירקות מבושלות בקדרה, בתוך מרק צח או כבסיס לסלט קר.

 

 

6. ספרד - פאייה ירקות בנוסח ולנסיה

 

המרכיבים:

1/2 כוס אורז עגול

2 כוסות ציר ירקות

5 שיני שום

1 פלפל אדום

1 פלפל ירוק

1 עגבנייה קלופה וללא הליבה

1/2 גזר

1 ברוקולי

50 גרם שעועית ירוקה

1/2 כוס חומוס מבושל

1 כפית זעפרן

שמן זית  - לפי הצורך

מלח - לפי הטעם

 

אופן ההכנה:

  1. חותכים את השום לחצי ומטגנים אותו עם הקליפה בשמן זית במחבת פאייה עד להזהבה. לאחר מכן מעבירים אותו לצלחת. חותכים את הפלפלים לפרוסות דקות, מטגנים עד להתרככות ומעבירים לצלחת. מקפיצים במחבת את יתר הירקות ומעבירים לצלחת. במחבת נוספת מטגנים את העגבניות עם הפפריקה ומערבבים לספיגת טעמים.
  2. מחממים את מחבת הפאייה, מוסיפים שמן ומטגנים את האורז. מוסיפים זעפרן, את ציר הירקות ומביאים לרתיחה. מוסיפים את השום, הפלפלים, העגבניות ויתר הירקות, מתבלים במלח ופלפל, מנמיכים את האש ומבשלים כ-40 דקות עד לאידוי של כל הנוזלים.
  3. לאחר שהאורז מוכן, ממתינים חמש דקות לפני ההגשה. מפזרים פלפל קלוי ומגישים.

 

 (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

  • סילביו נדל הוא השף של בית הקפה "תמול שלשום" שבירושלים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פאייה ירקות בנוסח ולנסיה
צילום: shutterstock
מומלצים