שתף קטע נבחר
 

חוקר: דרקולה וגולום סבלו ממחסור בויטמין D

חוקר בריטי בדק האם רמות נמוכות של ויטמין D הם המקור לרוע ולרשע של גיבורי הפנטזיה דרקולה וגולום. המסקנה: החיים בחשיכה ותזונה לקויה גרמו למחסור בויטמין - הידוע כגורם לבעיות הנפשיות

האם גולום ודרקולה לא באמת רעים, אלא פשוט חולים? כך לפחות טוען חוקר בריטי, הגורס כי הגיבורים הרעים ב"ההוביט" שהו בסביבה חשוכה וחסרת קרני שמש, התבססו על תזונה דלה, וכתוצאה מכך סבלו ממחסור בויטמין D, אותו ויטמין שבשנים האחרונות ידוע בשלל סגולותיו הרפואיות - ובהן גם השפעה ישירה על הבריאות הנפשית.

 

איך משיגים ויטמין D?

 

אף מחקר לא עסק עד כה בשאלת רמות הויטמין D והקשר שלהן לגיבורי פנטזיה. החוקרים ד"ר ניקולס הופקינסון ובנו ג'וסף מהאימפריאל קולג' בבריטניה ביקשו לבדוק בהיבטים מדעיים את עלילותיהם של גיבוריו של טולקין - ההוביט. החוקרים תרו אחר רמזים שעולים בסיפורי העלילה, והעלו כי גיבור ההוביט, בילבו בגינס, יושב הפלך הרגוע והשליו, חי במאורה שכללה חלונות דרכם חדר אור השמש. הוא גם נודע ברביצתו בשמש, כשהוא צופה אל גינתו.

 

תזונתו של ההוביט הייתה מגוונת, שעה שבילבו הציע לאורחיו עוגה, תה, יין אדום, ריבת תותים, גבינה, ומעדני בשר. בניגוד אליו, דמויות הרוע גולום, הגולבינים וסמאוג הדרקון בילו את רוב זמנם בחשיכה מוחלטת, לא ערכו משתה לאורחיהם ובמקום זאת העדיפו לסעוד מגופות ושאריות בשר.

 

על פי התיאוריה החדשה אותה העלו החוקרים, הגיבורים ה"טובים", שתמיד ניצחו בסוף, היו בעלי רמות גבוהות יותר של ויטמין D מאשר הדמויות ה"רעות" שנוצחו. "תזונתם הלקויה והיעדר אור השמש, הסתיימה בהפסדים של הגיבורים הרעים".

 

עם זאת, החוקרים הודו כי המחקר מוגבל, כיוון שלא הבחינו בין דמויות המשתייכות לקבוצת היונקים, לבין אלו שמקורם האבולוציוני יותר מעורפל. "כוונתו של הסופר לא הייתה להציג את התפריט התזונתי של הגיבורים, כך שייתכן שיש גורמים נוספים שהשפיעו על מהלך העלילה".

 

מעצמות ושרירים ועד בריאות נפשית

ויטמין D הוא חבר במשפחת הויטמינים המסיסים בשומן, עליהם נמנים גם ויטמין A, E ו-K. הויטמין מגביר את ספיגת הסידן והזרחן מהמעי והעברתם לעצמות, והוא חיוני לבניית העצמות והשיניים. מחקרים הראו שויטמין D יעיל במיוחד בקרב קשישים: הוא מונע שברים בעצמות, מקטין את שיעור נפילות השיניים, משפר את תפקוד השרירים ומקטין את הסיכון לסרטן המעי ולסרטן הערמונית.

 

הויטמין מופיע בשתי צורות: האחת, צורה בלתי פעילה בגוף הקרויה ויטמין D2, והשניה, הצורה הפעילה - ויטמין D3. הצורה הפעילה (D3) נוצרת מפעולת קרני השמש על העור. מחסור בויטמין D בגלל תזונה לקויה או חשיפה לא מספקת לשמש גורם להתפתחות מחלת הרככת.

 

על אף שישראל היא מדינה שטופת שמש, הראו מחקרים מהשנים האחרונות כי שליש מהתושבים סובלים ממחסור בויטמין D. מחקר שנערך בבית החולים איכילוב וכלל 341 נשים תושבות גוש דן מצא מחסור אצל 30% מהנבדקות. המחסור היה גבוה כפליים אצל נשים מהמגזר החרדי. בדיקה נוספת בבית החולים רמב"ם מצאה מחסור בויטמין D אצל כ-30% מהפונים ובקרב מחצית מהמאושפזות במחלקה האורתופדית שלקו בשבר בצוואר הירך, השכיח במחלת האוסטאופורוזיס.

 

בנוסף לקשישים, סובלים ממחסור בוויטמין D גם צעירים העובדים במקומות סגורים ודתיים הנוהגים לכסות את רוב גופם. גם אצל אנשים הסובלים מהשמנת יתר קיים סיכון למחסור בויטמין, שכן הוא נוטה לשקוע בשומן העודף במקום להתפזר בגוף דרך מחזור הדם.

 

הסיבות למחסור שנצפה הן צריכה לא מספיקה של מאכלים המכילים את הויטמין, כגון דגים, פטריות ומוצרי חלב מועשרים, חשיפה מועטה יחסית לקרניים אולטרה סגוליות של השמש, וכן ירידה ביכולת העור לייצר את הויטמין.

 

סיכום של 18 מחקרים אקראיים שבדקו קשר בין סך תמותה ותוספת ויטמין D מצא כי מתן ויטמין D קשור בירידה בתמותה. מסיבה זו הוצאה הנחיה חדשה לרופאי המשפחה לפיה יש מקום לשקול המלצה למתן ויטמין D לכלל האוכלוסיה הבוגרת.





 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גולום. סבל ממחסור בויטמין D בגלל החשיכה?
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים