סער על צעדת המסתננים: הפעילים מסיתים
שר הפנים תוקף באופן חריף את פעילי זכויות האדם שליוו את מבקשי המקלט שהפגינו בירושלים. "הפריעו לכוחות לעשות את עבודתם וקראו להם נאצים", טען סער. לדבריו, רוב אזרחי ישראל לא מעוניינים ב"מדינת כל מסתנניה" ומאמין שהחוק יעבור את מבחן בג"ץ
שר הפנים נגד פעילי זכויות האדם: בראיון שהעניק הערב (יום ג') לאולפן ynet תקף השר גדעון סער את הפעילים שליוו את מבקשי המקלט בהפגנה שנערכה מוקדם יותר בירושלים. "אלה אנשים שהסיתו והתסיסו שדחפו את המסתננים להפר את החוק שעבר בכנסת".
עוד כתבות בערוץ החדשות:
משטרת ירושלים: אל תנהגו עד הבוקר
גרמן לפרקליט המדינה: טפל בפרשת איכילוב
אלמנת ההרוג בגבול: "ניתן היה למנוע זאת"
"הפעילים שליוו אותם מפיצים שקרים ודיבה נגד מדינת ישראל", המשיך סער שהורה לפנות את המסתננים שהפגינו חזרה למתקני הכליאה. "הם הפריעו לכוחות לבצע את תפקידם וכינו את הכוחות נאצים. אין שום מילה של קדושה על ארגוני זכויות אדם. הוכח שהם משקרים כי המתקן ב"חולות" הוא לא כלא. אני מציע לכבד את החוק ולפעול במסגרתו, גם למי שנכנס לישראל בניגוד לחוק".
בהמשך התייחס סער לאכיפת החוק למניעת הסתננות שעבר בכנסת: "אנחנו מתכוונים להתמיד במדיניות שלנו, שאומרת שאנחנו נפעל לצמצם את היקף המסתננים במרכזי הערים. אנו גם נעביר מסתננים ממרכזי הערים למתקני השהייה. מי שיפר את ההנחיות במתקן הפתוח, נעבירו למתקן הסגור".
לגבי העברת מסתננים ממרכזי הערים אל מתקני השהייה סיפר שר הפנים כי אתמול נעצרו 18 מסתננים בלתי חוקיים בתל אביב והועברו לדרום הארץ. "בהמשך אנחנו מתכוונים להעביר מסתננים שנמצאים בתל אביב למתקן השהייה הפתוח. חקיקת החוק והנכונות שלנו לתגמל מסתננים שיעזבו מרצון הביאה לכך שיש התעוררות בקרב מסתננים שמעוניינים לעזוב את ישראל מרצון והגרף הוא גרף עולה. אם נהיה נחושים ולא נגלה חולשה, אנחנו נשפר את המצב. היציאה עדיין לא בקצב מספק, אבל הקצב יעלה אם נפעל בנחישות".
"אם מדינת ישראל תאפשר למסתננים להיות במרכזי הערים ולהתפרנס בלי בעיה, ברור שלא תהיה יציאה מרצון. הרוב המכריע של אזרחי ישראל לא מאמין שהמדינה צריכה להיות 'מדינת כל מסתנניה'".
שר הפנים התייחס גם לטענות, שלפיהן משרד הפנים לא בודק את בקשות הפליטים למעמד חוקי. "אנחנו בודקים כל בקשה שמוגשת. הבקשות מגיעות אליי באופן אישי לאחר שהן עוברות את ועדה בראשות משפטן", מסביר סער. "אני מקבל החלטות בנושאים האלה מדי שבוע. מרוב הבקשות עולה כי לא מדובר בפליטים. רובם נכנסים לישראל מרצון להרוויח כסף ולשפר את רמת חייו. כמדינה המערבית היחידה שיש לה גבול יבשתי עם יבשת אפריקה, איננו יכולים להעמיס על עצמנו היקף כזה של הסתננות משום שזה מביא על ישראל בעיות קשות".
לסיום התייחס שר הפנים לאפשרות שהחוק החדש ייפסל בבג"ץ. "היועץ המשפטי לממשלה סבר שהחוק עומד במבחן החוקתי. אנחנו שינינו את החקיקה בעקבות פסיקת בג"ץ וקיצרנו את תקופת הכליאה על פי הפסיקה. איננו יכולים להשאיר את המדינה ללא כלים וללא אמצעים. האחריות שלנו היא לשמור על גבולות המדינה. אני מאמין שבג"ץ לא יפסול בסופו של דבר את החוק החדש", כך סער.
הפגנת המסתננים: פינוי בכוח וחסימות כבישים
הפגנת מבקשי המקלט הפכה לעימות של ממש ביניהם לבין כוחות הביטחון. שוטרי משטרת ההגירה פינו בכוח מסתננים שהגיעו לבירה והעלו אותם לאוטובוסים בדרך חזרה למתקני הכליאה. חלק ממבקשי המקלט עלו לאוטובוסים בכוחות עצמם, אחרים התנגדו והשוטרים העלו אותם בכוח. חלק מהמסתננים ברחו מהמקום ושוטרים פתחו בסריקות אחריהם. כמה מפעילי הארגונים שתומכים במסתננים פרצו בבכי וצעקו לעבר השוטרים: "תתביישו" ו-"את סבא שלך סחבו כך".
קודם לכן חסמו המפגינים את הכביש הסמוך לכנסת והצדדים נערכו לעימות. המפגינים הבהירו כי יתנגדו למעצר בכוח ולא יעלו מרצונם לאוטובוסים. יוסי אדלשטיין, ראש מנהל אכיפה זרים ברשות ההגירה, הזהיר כי אם לא יתפנו מרצונם, אנשיו יחלו בפעילות אכיפה.
על פי התיקון החדש לחוק למניעת הסתננות, ניתן לעצור את מי שהוכנס למתקן השהייה בחלוף 48 שעות מרגע שלא שב אליו, ולכלוא אותו מחדש בכלא "סהרונים" הסגור.
ראש הממשלה בנימין נתניהו הבהיר בכנסת כי "כשם שאנו נחושים לשמור על גבולותינו, אנו נחושים לאכוף את החוק. החוק קיים לגבי כולם. חוק זה חוק ובטח שהוא חל גם על מסתנני העבודה הבלתי-חוקיים. המסתננים שהועברו למתקן המיוחד שהוקם יכולים להיות בו, או לחזור לארצותיהם". את הדברים אמר באירוע לציון 60 שנה למשמר הגבול שהתקיים במשכן. "בלמנו את ההסתננות לאפס מסתננים באמצעות הקמת הגדר, באמצעות פעולות נוספות ובאמצעות אנשי משמר הגבול", הוסיף.
לפי נתוני רשות האוכלוסין וההגירה, עד כה עזבו 320 מבקשי מקלט את מתקן "חולות" מתוך 483 שהובאו לשם מ"סהרונים". "חולות" פתוח ביום וסגור בלילה. לשוהים בו מותר לעזוב אותו בתנאי שיתייצבו במתקן שלוש פעמים ביום וישובו אליו בשעות הלילה. אתמול עזבו אותו שוהים נוספים, כך שלמעשה תוך שלושה ימים עזבו רוב השוהים את המתקן שבבנייתו הושקעו מאות מיליוני שקלים. מוקדם יותר אתמול עצרו פקחי רשות האוכלוסין וההגירה כ-20 מבקשי מקלט בתל אביב. חלקם הועברו לראשונה למתקן הפתוח.