שתף קטע נבחר

 

מכת מדינה: כל סרבית שנייה חוותה אלימות

41 נשים נרצחו על ידי בעליהן בסרביה מתחילת השנה. מגפת האלימות במשפחה נובעת מעוני מתמשך, טראומות מהמלחמה ותרבות פטריארכלית. אולם הבעיות הגדולות ביותר הן השתקת התלונות ואפס הרשעות לתוקפים

במקרה אחד הוא הטיח את ראשה ברצפת הבטון והחל לאסוף את הדם שניתז לתוך דלי ככל הנראה "רק בשביל הכיף", סיפרה מיקה. הקיר היה כל כך מלוכלך בדם שיום שלם נדרש כדי לצבוע אותו מחדש. היו מקרי אונס שהותירו אותה חסרת תחושה והיו קללות "זונה" שהצטברו כזעם בתוך תוכה.

 

היא התקשרה למשטרה שוב ושוב. השוטרים, כשהיו סוף סוף מגיעים, היו נותנים לבעלה אזהרה והולכים. "הדברים לא היו נראים כפי שהם נראים כיום אם הייתי הולכת ומבקשת עזרה", טוענת מיקה. ביום סתווי אחד היא נשברה. היא לקחה מכל דלק, שפכה על הגבר שפעם אהבה כל כך, והציתה אותו באש. הוא מת שבוע לאחר מכן בבית החולים. "כנראה נשברתי", סיפרה מיקה, שזהותה המלאה נשמרת תחת החוק הסרבי, לסוכנות AP בראיון מהכלא.

 

סרביה נמצאת על סף משבר עמוק של אלימות במשפחה שמומחים סבורים כי הוא נובע מעוני מתמשך, מטראומות שלאחר זוועות המלחמה ומתרבות שבה אלימות ברוטלית נגד נשים מושתקת. העלמת העין הרשמית במדינה משתמעת אצל גברים - אפשר להכות או לרצוח נשים ולחמוק מעונש. דיווחים על אלימות במשפחה - שהוכרזה כפשע בסרביה רק ב-2002 - נסקו בשנים האחרונות. עלייה שמעידה על נכונותן של נשים לדבר על האלימות נגדן כמו גם על טרגדיה הולכת וגדלה.

 

עוד חדשות בעולם:

כלב נחייה הציל בעליו מרכבת שועטת

האו"ם: 500 הרוגים בעימותים בדרום סודן

רקטות על מעוז חיזבאללה בבקעת הלבנון

 

לפי מספרים רשמיים שנאספו על ידי מרכזי תמיכה ורווחה במדינה, 9,325 מקרים של אלימות במשפחה דווחו ב-2012, לעומת 3,441 ב-2006. רישומי המשטרה מעלים כי בתשעת החודשים הראשונים של 2013 נרשמו 2,730 תלונות לעומת 317 בלבד ב-2002. "האלימות מתפשטת", אומרת ברנקיקה ינקוביץ', בכירה במשרד העבודה והרווחה. "זו אחת הבעיות הגדולות בחברה שלנו".  

 

"כנראה נשברתי". מיקה בראיון מהכלא (צילום: AP) (צילום: AP)
"כנראה נשברתי". מיקה בראיון מהכלא(צילום: AP)
העובדה המרעישה ביותר המגיעה מסרביה היא שחלה עלייה מדאיגה במספר הנשים שנרצחו על-ידי בעליהן או שותפיהן. ארגוני זכויות נשים טוענים כי 41 נשים מתו כתוצאה מאלימות במשפחה מתחילת 2013 - זאת לעומת 32 ב-2012 ו-29 ב-2011. הנשים נרצחו בסכינים, גרזנים, אקדחים או רובים - ירושה מהמלחמה בבלקן. "המספרים מצביעים על עלייה מתמדת במספר הרציחות של נשים בתוך המשפחה", אומרים בארגוני הזכויות.

 

באפריל האחרון יצא וטרן סרבי, שלחם במלחמה עם קרואטיה בשנים 1995-1991, למסע ירי, הרג 13 קרובי משפחה ופצע את אשתו, שאותה היכה במשך שנים. המשפחה התגוררה בכפר מבודד במרכז סרביה, שבו השתיקו את עברו האלים של החייל לשעבר עד שהיה מאוחר מדי.

אחת מתוך 54%. קורבן לאלימות במשפחה במקלט לנשים (צילום: AP) (צילום: AP)
אחת מתוך 54%. קורבן לאלימות במשפחה במקלט לנשים(צילום: AP)

קורבן נוסף במקלט לנשים מוכות בפרברי לבלגרד (צילום: AP) (צילום: AP)
קורבן נוסף במקלט לנשים מוכות בפרברי לבלגרד(צילום: AP)
נציבות האו"ם לביטול האפליה נגד נשים הביעה גם היא את דאגתה למצב האלימות בסרביה בדו"ח שפרסמה ביולי 2013. בדו"ח נכתב כי חלה עלייה מדאגת בשיעור הנשים שנרצחות על-ידי בני זוגן וכן נשים שהופכות קורבן למגוון של סוגי אלימות.

 

אולם לפי שעה, מערכת המשפט בסרביה ממשיכה להתייחס לבעלים שמכים את נשותיהם בכפפות של משי. נתוני משרד המשפטים מעלים כי מתוך 1,857 הרשעות בגין אלימות במשפחה, רובם - 1,273 - מסתיימים בעונשים על תנאי. דו"ח האו"ם מ-2012 הדגיש את הפער הגדול שבין התלונות המתקבלות על אלימות במשפחה לבין סיומן בהרשעה.


ארגוני זכויות נשים מצביעים על חוסר בגישה מערכתית לאלימות במשפחה כבעיה מרכזית של החברה הסרבית. לא קיים בסיס נתונים מרכזי שאליו יוכלו לפנות גורמים כמו ארגוני זכויות, המשטרה, בתי חולים, שירותי הרווחה או מערכת המשפט. "החוליה החלשה כאן היא חוסר באחריות משותפת של רשויות המדינה לעניין", סיכמה ינקוביץ'.

 

54% מהנשים בסרביה חוו אלימות

מחקר שפורסם ב-2013 על ידי מומחים עצמאיים בשיתוף עם ארגון "נשים נגד אלימות" ניתח את המענה שנותנות רשויות המשפט, הרווחה והמשטרה לאלימות במשפחה. לפי ממצאי המחקר, רק שני אחוזים מ-8,000 תלונות על אלימות ב-2010 בסרביה, שבה 7 מיליון תושבים, הסתיימו בצעדים להגנת הקורבנות. המחקר מצא גם כי "מדיניות בתי המשפט היא רחמנית ביותר" כלפי התוקפים, ורובם מקבלים אזהרות או עונשים על תנאי.

 

סקר שבוצע על ידי האו"ם העלה כי 54 אחוזים מהנשים במדינה התמודדו עם אלימות פיזית, כלכלית, נפשית או מינית. זאת בהשוואה ל-40-30 אחוזים מהנשים בעולם שחוו תוקפנות כלשהי ול-25 אחוזים באירופה בלבד.

שאננות בקרב המשטרה (צילום: AP) (צילום: AP)
שאננות בקרב המשטרה(צילום: AP)

השופט הפגין רחמנות. מיקה (צילום: AP) (צילום: AP)
השופט הפגין רחמנות. מיקה(צילום: AP)

המקרה של מיקה, בת 58, מבטא את המצוקה הגדולה שבה נמצאות נשים מוכות שהרשויות מתעלמות מהן שוב ושוב. אולם המשפט שבו הורשעה ברצח אבי ארבעת ילדיה סיפק הצצה לאופן שבו החברה הסרבית הופכת להיות אמפתית כלפי נשים מוכות. אמפתיה שגורמת לנשים רבות יותר לחשוף את מקריהן בפומבי.

 

השופט ביטא הבנה עמוקה לזוועות שעברה מיקה עם בעלה וגזר עליה רק חמש שנות מאסר - העונש המינימלי לעבירת רצח. הוא נימק את החלטתו בכך שמיקה חוותה שנים של "הטרדות, מכות, העלבות והתעללויות מיניות".  
 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
סוציולוגים ופעילי זכויות אדם סבורים כי אחת הסיבות העיקריות להתעללות בנשים בסרביה טמונה במסורות פטריארכליות בנות מאות שנים: גברים מחליטים ונשים שותקות ומצייתות. בעיה נוספת בסרביה היא משבר כלכלי וחברתי עמוק הקשור במלחמות הבלקן בתחילת שנות ה-90 שפרצו עם התפרקותה של יוגוסלביה. במלחמות אירעו זוועות מחרידות ופשעים נגד האנושות - בהם טבח של נשים וילדים. מיליוני כלי נשק נשארו בתום המלחמה. יותר מ-100 אלף בני אדם נהרגו ומיליונים נעקרו מבתיהם.

 

הסוציולוגית טיג'אנה רולוביק מתארת מעגל אכזרי של טראומה, אומללות כלכלית ואלימות. "כשהייאוש מתמשך, עולה רמת האלימות", היא טוענת. "תהליך הריפוי ייקח עוד שנים רבות". בנוסף, ישנה ההשפעה המונומנטלית של המצביאים הסרבים, שחלקם מואשמים בפשעים נגד האנושות, אך עדיין נתפשים בעיני רבים בסרביה כגיבורים. נציגה מתוכנית האו"ם לפיתוח מתארת את אותם מצביאים כמודל של הגבר הבלקני החדש: "מאצ'ו שולט, אגרסיבי ונעלה". לדבריה, "המודל הזה הרסני עבור כולם - גם עבור הגברים עצמם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הציתה את בעלה באש. מיקה
צילום: AP
מומלצים