שתף קטע נבחר

 

תצהיר חשף התנהלות נתניהו ב'פלונטר הסיני'

מסמך משפטי מביא גילויים חדשים בפרשת ה"בנק הסיני" שנחשפה ב"ידיעות אחרונות". העיתונאים נחום ברנע ושמעון שיפר חושפים הבוקר את קיומה של יחידה חשאית של המוסד, השב"כ והמועצה לביטחון לאומי לסיכול הזרמת כספים לארגוני טרור. למרות ההשקעה, איום סיני גרם לרה"מ להתקפל. גורמים במשרד רה"מ: "אנו מזדהים עמוקות עם כאבן של משפחות קורבנות הטרור"

מסמך משפטי שהוגש אתמול (יום ג') לבית המשפט הפדרלי בניו יורק חושף בפעם הראשונה את קיומה של יחידה חשאית של המוסד, השב"כ והמועצה לביטחון לאומי לסיכול הזרמה של כספים מחו"ל לארגוני טרור פלסטיניים. היחידה הוקמה ב-2002 והייתה כפופה לראש הממשלה ולראש המוסד דאז מאיר דגן. כך מדווחים הבוקר עיתונאי "ידיעות אחרונות" נחום ברנע ושמעון שיפר.

 

היחידה גייסה משפחות שכולות מפיגועי טרור לצורך הגשת תביעות משפטיות נגד בנקים ומוסדות פיננסיים אחרים שאפשרו את העברות הכספים. בראשה עמדו שני בכירים לשעבר: עוזי שעיה ושלמה מטלון. ממשלת ישראל סיפקה למשפחות מידע מודיעיני שהגיע לידיה והבטיחה לשלוח בכירים מטעמה להעיד במשפטים. ההחלטה התקבלה במקרים שבהם פניות המוסד לממשלות זרות נענו בסירוב.

 

הזוג נתניהו במהלך ביקורם בסין         (צילום: אבי אוחיון, לע"מ) (צילום: אבי אוחיון, לע
הזוג נתניהו במהלך ביקורם בסין (צילום: אבי אוחיון, לע"מ)

המסמך הוגש לבית המשפט במסגרת התביעה המשפטית של משפחת וולץ, שבנה דניאל ז"ל נרצח בפיגוע בתל אביב ב-2006, נגד בנק אוף צ'יינה, מגדולי הבנקים בעולם. ראש הממשלה נתניהו והחלטותיו ממלאים תפקיד מרכזי במסמך החדש.

 

תחילתה של הפרשה ב-2005, אז נחשף ציר העברת כספים מחמאס וג'יהאד בסוריה למחוז קוונאג'ו בסין ומשם לעזה. המידע הועבר לסינים, אך הם סירבו להתערב בטענה שחמאס אינו ארגון טרור. לאחר שנודע כי הכסף סייע לבצע פיגוע ב-2006 שבו נהרג דניאל וולץ מפלורידה הוחלט לתבוע את הבנק בבית משפט אמריקני.

 

הפיגוע בת"א שבו נרצח דניאל וולץ ז"ל (צילום: מיכאל קרמר, ידיעות אחרונות) (צילום: מיכאל קרמר, ידיעות אחרונות)
הפיגוע בת"א שבו נרצח דניאל וולץ ז"ל(צילום: מיכאל קרמר, ידיעות אחרונות)

ב-2009 הגישה משפחת וולץ את התביעה לאחר שמדינת ישראל התחייבה להגיש את כל הסיוע האפשרי – בעדים ובמסמכים. עדותו של עוזי שעיה, בשלב הזה כבר לאחר שפרש ממערכת הביטחון, אמורה הייתה להתקיים במהלך 2012 באישור משרד ראש הממשלה. אולם הסינים איימו: אם שעיה יעיד, יבוטל ביקור נתניהו במדינה במאי 2013. נתניהו התקפל והסינים קיבלו הבטחה שעד המפתח לא יעיד.

 

במאי 2013 ביקר נתניהו עם רעייתו וילדיו בסין. עורכי הדין זעמו על ביטול העדות, שעליו גילו באיחור, ואיימו להגיש בג"ץ ולחייב את שעיה להעיד. התוצאה: המשפחה השכולה נפגעה, וארצות הברית טענה כי ישראל הפקירה את המאבק בטרור.

 

ביולי נחשפה הפרשה ב"ידיעות אחרונות" ובנובמבר ישראל הודיעה רשמית לבית המשפט האמריקני שלא תאפשר לשעיה להעיד. אתמול חלה ההתפתחות האחרונה כשעורכי הדין הגישו לבית המשפט מסמך בן עשרות עמודים שמטרתו לקעקע את הטענות של ממשלת ישראל.

 

גורמים במשרד ראש הממשלה מסרו הבוקר בתגובה כי "מדינת ישראל, הנתונה מאז הקמתה למתקפות טרור בלתי פוסקות, פועלת בתקיפות ובנחישות על מנת לשמור על ביטחונם של כל השוהים בתחומה. כמו במקרה זה, ישראל פועלת בכל האמצעים העומדים לרשותה על מנת להילחם בטרוריסטים ולמנוע מגורמים שונים לתמוך בהם. לצד זה, חובה על רשויות המדינה להבטיח כי המידע אשר אליו נחשפו עובדי ציבור במסגרת עבודתם ייוותר חסוי.

 

"לכן מדינת ישראל פנתה לבית המשפט בארה"ב בבקשה לבטל צו שהוצא נגד עובד ציבור (לשעבר) ישראלי המורה לו להעיד בארה"ב בתביעת נזיקין שהוגשה על ידי קרבנות טרור נגד בנק אוף צ'יינה.

 

"לאחר בחינה מקיפה של הנושא החליטה מדינת ישראל כי לא תוכל לאשר לעובד לשעבר למסור כל מידע אשר הגיע אליו בתוקף תפקידו כעובד ציבור. מסירת מידע כאמור יכולה לפגוע בביטחון הלאומי של ישראל, לסכן את יכולת ישראל להגן על השוהים בשטחה מפני איום הטרור ואיומים חמורים אחרים, ולפגוע בשיתוף הפעולה הבין-לאומי במאבק בטרור. בנוסף, חיוב העובד להעיד בעניינים מסוג זה פוגע בחסינות שממנה נהנית מדינת ישראל, כמו כל מדינה, מפני הליכים בערכאות משפטיות במדינות זרות.

 

"בשם אזרחי מדינת ישראל אנו מזדהים עמוקות עם כאבן של משפחות קורבנות הטרור שחיי יקיריהן נגדעו בידי מרצחים שפלים. זכר יקיריהן יהיה נצור לנצח בלב האומה".

 

הסיפור המלא מתפרסם היום ב"ידיעות אחרונות"

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
הזוג נתניהו לפני המראתם לסין
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
מומלצים