ת"א נסגרה בעליות; אי.די.בי קפצה ב-25%
מדד ת"א 25 עלה ב-0.4% ות"א 100 טיפס ב-0.5%. מזור עלתה ב-8.3%. קבוצת דלק נחלשה ב-1.5% לאחר שברקליס הוציא סקירה מאכזבת על ענף האנרגיה בישראל; מחזור המסחר - 939 מיליון שקל
המסחר בבורסה של תל אביב ננעל היום (ד') בעליות, על רקע הירידות הקלות שנרשמו אמש בוול סטריט ולקראת הכרעת הבנק הפדרלי המרכזי (הפד) על המשך הזרמת הכספים לשוק שתפורסם היום, עם תום התכנסות ועידת השוק הפתוח של הבנק האמריקאי. ההחלטה תשפיע בראש ובראשונה על תשואות האג"ח בעולם, ולטווח הקצר יותר על שוק המניות הגלובלי. מחזור המסחר הסתכם ב-939 מיליון שקל.
מדדי מניות
מדד ת"א 25 עלה ב-0.38% ל-1,325.08 נקודות, מדד ת"א 100 עלה ב-0.51% ל-1,195.28 נקודות, מדד הבנקים עלה ב-0.35% ל-1,302.18 נקודות ומדד נדל"ן עלה ב-0.71% ל-372.44 נקודות.
ברקע המסחר
"אחת הטעויות הקשות שחברות עושות היא לחכות עד שלרגולטור אין ברירה אלא להתערב בשוק, במקום לחשוב מראש מה יכול להפריע לרגולטור ולנסות לפתור ביחד איתו את הבעיה", אומר ד"ר אסף כהן, לשעבר סמנכ"ל הכלכלה במשרד התקשורת וכיום האסטרטג הראשי של גיזה זינגר אבן. לדברי כהן, "כשהרגולטור מתערב בשוק, הוא עושה זאת בעוצמה רבה ובצורה לא תמיד ממוקדת. הוא יוצר הרס סביבתי, פותר בעיה אחת ויוצר אחרות, ואת כל זה ניתן היה למנוע".
בסקר מנהלי קרנות בוול סטריט שערך בנק אוף אמריקה מריל לינץ' רק 11% מהמנהלים העריכו כי הפד יחליט בישיבה הנוכחית על צמצום הרכישות (היקף הרכישות עומד על 85 מיליארד דולר לחודש). 32% מהמנהלים צופים כי ההחלטה תיפול בינואר, ו-42% צופים כי ההחלטה תיפול במרץ. בסקר כלכלנים מקביל של הוול סטריט ג'ורנל 25% מהכלכלנים צופים החלטת צמצום בישיבה הנוכחית, שליש מאמינים כי תיפול רק במרץ והשאר מעריכים כי תיפול בינואר.
עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים, העריך אתמול כי הפד לא יודיע בהחלטתו היום על מהלך של צמצום תוכנית ההרחבה הכמותית. לדבריו המהלך יחל רק ברבעון הראשון של 2014, ויעשה זאת בקצב מתון. "יותר מהמועד המדויק של תחילת הצמצום (דצמבר, ינואר או מרץ), חשוב מה יהיו התחזיות המעודכנות שהבנק יפרסם מחר לצמיחה ולאבטלה העתידית, היות שתחזיות אלו יהוו אינדיקציה טובה לקצב הצמצום של ההרחבות. אנו צופים המשך מדיניות של ריבית נמוכה עוד זמן רב", כתב קליין בסקירתו השבועית.
ארז צדוק מקרנות אביב התייחס גם הוא לאופציית ההגנה: "הרבה זמן עבר מאז הפעם האחרונה בה כל כך הרבה כסף חיכה למוצא פיו של אדם אחד. השוק משווע לתיקון ובעיקר משקיעים שפספסו את גלי העליות האחרונים מחכים לו כדי להיכנס. ברננקי יכול לספק את התיקון, ויכול במידת מה גם להשפיע על גובה התיקון, לפחות בתחילתו. אם תהיה הכרזה על צמצום מיידי של רכישות האג"ח - כל מי שלא קנה הגנות יוכל להתחיל לאמוד נזקים. מנגד, הודעות מתונות יותר של הבנק המרכזי, יהיו נתונות לפרשנות השוק. משקיעים שצברו רווחים ורוצים להגן על התיק מפני תיקון חריף שעשוי להתלוות להודעה לא רצויה של הפד, יכולים לנצל את יום המסחר הנוכחי, שלמעשה הוא האחרון לקניית הגנות לפני הודעת הפד", אמר צדוק.
שוק האג"ח
חברת הדירוג מעלות העלתה היום את דירוג האשראי של בזן שבשליטת החברה לישראל ופטרוכימיים. הדירוג של בזן יצא ממעקב, ועלה בדרגה אחת מרמה של -BBB לרמת BBB, עם תחזית דירוג יציבה, בשל "שיפור ניכר בפרופיל הנזילות ומבנה ההון".
קבוצת חג'ג' ייזום נדל"ן קיבלה ממעלות דירוג BBB לאגרות חוב בהיקף של עד 100 מיליון בסדרה חדשה שתונפק בערבות מלאה של קבוצת חג'ג' ע"י החברה הבת מלון רג'נסי ירושלים (שבה מחזיקה חג'ג' ב-90%). התמורה מההנפקה תשמש לפיתוח הפעילות העסקית של בית המלון ולהחזר הלוואות בעלים לקבוצת חג'ג'.
מניות במרכז
חברות קבוצת אי.די.בי המשיכו לעורר עניין בעקבות הכרעת השופט איתן אורנשטיין על העברת השליטה בתאגיד לקבוצת אקסטרה אלשטיין בכפוף להליך הגילוי מול הרגולטורים. המרכזיות שבהן - סלקום, שופרסל, דסק"ש, כור, כלל ביטוח, אלרון וגיוון. אי.די.בי אחזקות קפצה בכ-25%.
טבע הגיעה להסכם עם פייזר שיאפשר לה להפיץ בארה"ב את הגרסה הגנרית החדשה לויאגרה, בכפוף לרשיון נושא תמלוגים, בתאריך 11 בדצמבר 2017, או לפני כן בתנאים מסוימים. בשנת 2011 קבע בית המשפט בארצות הברית כי טבע הפרה את הפטנט של פייזר על הויאגרה ולכן היא לא תוכל לשווק אותה בארצות הברית. בית המשפט קבע כי תוקפו של הפטנט בארצות הברית מוארך עד שנת 2019. ההסכם הנוכחי פותר כאמור את המחלוקת בין החברות ויאפשר לטבע לשווק את התרופה מוקדם יותר.
ג'וזף וולף מברקליס ישראל משפר את ההמלצה לסקטור הבנקים הישראלי ל'ניטראלי', ומעלה המלצה ללאומי ל'קניה'. "השפעתה של המנכ"לית החדשה יחסית מתחילה להיות מורגשת. האשראי שהעניק הבנק מאוזן וההנהלה מחויבת ליעל ולפשט את את פעילותה, ובמסגרת זו להשתחרר ממה שאינו בליבת פעילותה. תהליך זה ייקח זמן. אנו מאמינים כי המצב הנוכחי מהווה נקודת כניסה טובה ומעלים את מחיר היעד מ-14.5 שקל ל--15.5 שקל". כותב וולף בעדכון.
קבוצת הפניקס חדלה להיות בעלת עניין ברציו לאחר שאקסלנס שבשליטתה מכרה מניות רציו אתמול בבורסה. המניות נמכרו בשער של 44 אגורות.
וולס פארגו הסכים להעניק לטאואר קו אשראי של עד 70 מיליון דולר, עד לחודש דצמבר בשנת 2018 על פי צרכי החברה. על פי ההסכם, ההלוואות שתבחר החברה ללוות בזמן תוקפו של קו האשראי תישאנה ריבית בטווח של ליבור פלוס 2.25% עד 1.75% בשנה. זאת בהשוואה לריבית בהסכם הקודם שהייתה בטווח של ליבור פלוס 2.25% עד 2.75%. נכון ליום 30 בספטמבר 2013 משכה טאואר הלוואות תחת קו האשראי הקודם מוולס פארגו (שעמד על 45 מיליון דולר) בסכום כולל של 19 מיליון דולר.
ברקליס פרסם היום סקירה מאכזבת על מניות האנרגיה הישראליות, בה צוין כי "עם הכניסה ל-2014, איננו רואים אירוע שידחוף קדימה את הענף". האנליסט דיוויד קפלן מעביר בסקירה ביקורת חריפה על הזמן הממושך של הסדרת הרגולציה בענף. "אישור היצוא ב-21 במרץ היה חדשות טובות לתעשיית, אך הוא הגיע רק שנתיים לאחר שהחל תהליך האישור. הדבר השפיע באופן שלישי בשלושה היבטים: 1. וודסייד, שהסכימה עקרונית על יבוא מלוויתן מדצמבר 2012, עדיין לא הגיעה להסכם עם השותפות. 2. חיפוש הנפט במאגר נדחה מהרבעון הראשון של 2014 לפחות עד סוף שנת 2014. 3. דחייה בתוכניות הפיתוח של לוויתן. כתוצאה, אינינו צופים אירוע שיביא לשיפור משמעותי בתוצאות לוויתן ב-2014". לנוכח המצב בלוויתן מוריד ברקליס את ההמלצה על רציו לניטראלי ואת מחיר היעד מ-44 אגורות ל-41 אגורות.
בכל הנוגע למאגר תמר מציין ברקליס את תזרים המזומנים המשופר של השותפות לנוכח תחילת הזרמת הגז הטבעי. בהתאם, מותיר ברקליס את המלצת הקניה על ישראמקו, אך מציין כי לנוכח העובדה שהשוק עדיין לא מודע לפוטנציאל של המאגר מוריד את מחיר העד מ-84 אגורות ל-78 אגורות. על דלק קידוחים ואבנר, השותפות האחרות בתמר, מותיר ברקליס את המלצת 'ניטראלי', ומעריך כי המזומן והרווחים שיצטברו בחברות מתמר יושקעו בהמשך פעילות קידוח ופיתוח. לפיכך, אבנר מוריד את מחיר היעד על אבנר מ-3.17 שקלים ל-3.01 שקלים ועל דלק קידוחים מ-18.29 שקל ל-17.38 שקל. קבוצת דלק נחלשה ב-1.5% .
קולפלנט השלימה הנפקת מניות ואופציות במסגרתה גוייסו כ–17.5 מיליון שקלים בגיוס מיידי במניות וגיוס עתידי של כ-40 מיליון שקל באופציות למניות.
אופקו צנחה אתמול בת"א ב-8.1% כשהצניחה הגדולה במניה החלה עם תום שיחת ועידה שערכה עם אנליסטים. בוול סטריט איבדה אמש המניה 7.6%.
מזור רובוטיקה (המניה קפצה ב-8.3%) קפצה אמש בוול סטריט ב-6.6% לאחר הדיווח על רכישת מכירת מערכת Renaissance שניה למרכז הרפואי Jacksonville Baptist שבפלורידה.
פלוריסטם עלתה בניו יורק ב-2.4% בעקבות הודעתה על השלמת העסקה למסחור ושיתוף פעולה אסטרטגי עם ענקית הביוטק הקוריאנית צ'אה ביו. במסגרת החלפת המניות, הנפיקה פלוריסטם לצ'אה 2.5 מיליון מניות בתמורה ל-1.01 מניות של צ'אה ביו.
תפרון דיווחה הבוקר על ביטול ההסכם הייצור וההפצה עליו חתמה באוקטובר עם חברת X-technology השוויצרית. במקביל הודיעה תפרון על שינוי הסכם היעוץ עם פרופ' בודו וו, באופן שבו יתבטל התנאי על פיו יקבל היועץ 100,000 מניות החברה (כמנה שנייה) בכפוף ליעד מכירות נטו בשווי של 2 מיליון דולר. על פי הדיווח, המנה השנייה תועבר בכל מקרה, ללא קשר ליעדי מכירה, עד ליום 20 במארס 2014.