הטבע חשוב, אבל חיי הרמת-גנים בסכנה / דעה
הארגונים הירוקים אמנם דואגים לסביבה, אבל הם לא חשבו על ההשלכות שבביטול תוכנית הצפיפות בר"ג. כל עוד הבניינים בעיר לא יחוזקו, חיי אדם בסכנה; ובעקבות אי-הגדלת היצע הדיור - נמשיך ליטול משכנתא לא הגיונית עבור קורת גג. חשוב לשמור על טבע - אך צריך לדאוג שיהיה מי שייהנה ממנו
המושג "השפעות חיצוניות" חשוב ומשמעותי בתחום הכלכלה: המשמעות היא שלכל פעולה שעושים יש תוצאה ישירה שאליה אנו מכוונים - אך ייתכן שיהיו תוצרי לוואי. תוצרי הלוואי יכולים, לעתים, לגרום לתוצאות חיוביות (השפעות חיצוניות חיוביות) ולעתים לתוצאות שליליות (השפעות חיצוניות שליליות).
רמת גן - כתבות נוספות בערוץ הנדל"ן :
- ר"ג סוערת: פרויקטי תמ"א 38 יבוטלו?
- רמת גן: בוטלה תוכנית הצפיפות בעיר
- מגדלי ענק בר"ג: התושבים יעצרו אותם?
- בר"ג זועמים: מגדלי הבורסה מגיעים לשכונות
את ההסבר הראשון למושג "השפעות חיצוניות" קיבלתי כסטודנט לתואר ראשון בכלכלה לפני שנים רבות. המרצה הסבירה כי בשכונות מגורים התקינו על הכבישים פסי האטה ("במפרים"), כדי שכלי הרכב ייסעו לאט יותר, ואף יעצרו לפני פס ההאטה - וכך הסכנה להולכי הרגל (ובעיקר לילדים) תפחת.
אבל ככל שעברו השנים, התברר שבשכונות בהן יש פסי האטה רבים, גילו יותר מחלות בדרכי הנשימה - במיוחד אצל ילדים. ההסבר הוא שכלי רכב שנעצרים או נוסעים לאט יותר, ואז מגבירים את המהירות, משחררים יותר גזים מזיקים לאוויר - וכך זיהום האוויר באותם אזורים היה גבוה יותר. נכון שפחות הולכי רגל נפגעו בתאונות, אך יותר ילדים שגרו באזור סבלו ממחלות בדרכי הנשימה.
מה שאותי מרגיז זה שכל מי שעוסק בכלכלה הירוקה, לא טרח ללמוד את השיעור הזה בכלכלה על השפעות חיצוניות. זה התחיל במיחזור הבקבוקים, שכבר לפני שנים רבות פורסם בכל אמצעי התקשורת - על המעורבות של העולם התחתון ושליטתו בשוק הזה.
זה לא הפריע לירוקים להמשיך להטיף למיחזור בקבוקים, כי אם לא אז העולם ייחרב. לא יודע מה אתכם, אבל אני הפסקתי למחזר בקבוקים. אני מעדיף עולם קצת יותר מלוכלך - מאשר להיות שותף ולתרום להתחזקות גורמי הפשע במדינה.
צריך לוודא שיש מי שיהנה מהטבע
כעת מרגיזה אותי בהקשר הזה העתירה של עמותת אדם טבע ודין נגד יישום תוכנית הגדלת הצפיפות בפרויקטים של תמ"א 38 בעיר רמת גן - שהתקבלה לאחרונה. המשמעות היא שחיזוק של בניינים רבים ברמת גן לא תיעשה בשנים הקרובות - והגדלת היצע הדיור בעיר תיפגע באופן משמעותי.
אז מה יהיו ההשפעות החיצוניות של ההחלטה הזו? ראשית, המבנים לא יהיו חזקים והפגיעה בחיי אדם עלולה להיות משמעותית (חס וחלילה, מירי טילים למשל). ואם חלילה תגיע רעידת האדמה שכולם מדברים עליה - אז מה יקרה למבנים שלא חוזקו? מה יקרה לאלה שהבתים שלהם לא חוזקו בגלל הטבע והדין? את מי יאשימו?
אפשר להתווכח על הסוגיה הזו ולהסכים עם חלק מהטענות לגבי ההתנהלות, שאולי הייתה לא תקנית בכל הפרויקט הזה. אבל האם אי אפשר למצוא פתרונות טובים יותר? האם בשם הצדק אפשר להקריב חיי אדם?
זאת ועוד, מלבד סכנת החיים הממשית, תהיה גם השפעה על מחירי הדירות. הגדלת היצע הדיור ברמת גן בעקבות תוכנית הצפיפות יכולה הייתה להשפיע על מחירי הדיור ולהוריד קצת מהעול הכבד שנופל על משפחות - שנאלצות ליטול משכנתאות לא הגיוניות. ביטול תוכנית הצפיפות ברמת גן יגרור חוסר אמון במערכת, ויוביל להאטה של פרויקטים דומים בערים אחרות.
אז לא מספיק שיש בירוקרטיה שמעכבת את הבנייה, כעת יש ארגונים ירוקים שעושים זאת. רק אל תתבלבלו: חשוב לשמור על הטבע וחשוב לדאוג שהדברים ייעשו כמו שצריך. אבל צריך לחשוב גם על סדר העדיפויות ולדאוג לקיימות של אזרחי מדינת ישראל - על מנת שיהיה גם מי שיוכל ליהנות מהטבע.
הכותב הוא מומחה למימון ופסיכולוגיה של משקיעים וסגן הדיקאן בבית הספר למינהל עסקים, המסלול האקדמי המכללה למינהל