שתף קטע נבחר
 

הבניין נפגע מהסופה? כך תתכוננו למבול הבא

רגע לפני שמגיע סוף השבוע, כדאי להיערך בהתאם למקרה של סופה נוספת - ולא רק עם בגדים חמים. כך תתמודדו עם ההצפות, הסדקים, הגינה ההרוסה ובעיות החשמל בבתים וגם עם נזקים שנגרמו לרכוש המשותף בבניין. מדריך

חשבנו שאנחנו מכירים את החורף הישראלי, ולמען האמת אף זלזלנו בו לא אחת. אך כמות הגשמים והשלגים והרוח החזקה שטלטלה את בתינו בסוף השבוע שעבר, תפסו אזרחים רבים חסרי אונים מול הנזקים שנגרמו לרכושם. מלבד עמודים ועצים שקרסו, גם מקום המפלט היחיד שלנו - הבניין - לא תמיד שרד. האזרח הקטן שילם בגדול, ונאלץ להתמודד עם בעיות רטיבות, נזילות, סדקים, קצר חשמלי ונזקים בלובי ובגינה.

 

 

מילת המפתח: איטום

אז איך מתמודדים עם הנזקים בבניין? רוב הנזקים נגרמים לקומות העליונות, מקורם בהצטברות כמויות גדולות של מים בגג. המים עלולים להיאגר בעיקר עקב הזנחה וחוסר טיפול, היוצרים הצטברות של לכלוך, עלים ופסולת בפתחי המרזבים ובתעלות צינורות הניקוז. לכן יש להקפיד עוד בתקופת הקיץ על ניקוי יסודי ושחרור סתימות בעזרת צינור מים.

 

כדי למנוע גלישת מים לחדר המדרגות, תרחיש נפוץ ולא נעים בכלל, יש לבדוק את האיטום מתחת לדלתות היציאה לגג. במקרה של גג רעפים, יש לבדוק את הרעפים באופן שגרתי, ולהחליפם לפי הצורך. חשוב לשים לב לכך שאין צורך לאטום מחדש את כל הגג, אלא לאטום את הפרצה המקומית בזפת מחוממת (איטום ביטומני), חומרים אקריליים או יריעות חמות שמניחים על מקום הסדק.

 

סדקים בקירות חיצוניים, שנגרמים לרוב משינויים תרמיים, קיימים בכל הבניינים הישנים, וניתן לאתר אותם מבעוד מועד. למניעת חדירת המים דרכם, יש לתקן את הסדקים במעטפת החיצונית של הבניין ולא בתוך הדירה, זאת על ידי פתיחת הסדק והרחבתו, והחדרת חומר איטום (לרוב, חומר אקרילי גמיש).

 

לגבי סדקים בסמוך לחלון - בהם ניתן לטפל באופן עצמאי על ידי חומר סילקוני על בסיס טרפנטין מחנות לחומרי בניין. מומלץ לרסס באמצעות בקבוק ריסוס פלסטי על הסדק. החומרים הללו טובים לשנתיים, אולם מומלץ לקרוא את הוראות היצרן.

 

גם המקלט מועד לפורענות

לפטרת ועובש, שאינה תוצאה של חדירת מים אלא של התעבות אדי מים בתוך הדירה, יש מספר פתרונות ודרכי מניעה. מומלץ לדאוג לחימום שווה של כל החדרים בכל דירה מהשעה 17:00 או 18:00, ולאוורר את החדרים על בסיס קבוע. גם צביעת הקירות הפנימיים בצבעים מיוחדים הרעילים לפטריות יכולים לעזור.

 

אותם בניינים שניזוקו מהסופה, סביר להניח שלא ניבנו עם ממ"ד בכל דירה, אלא עם מקלט משותף בקומת המרתף. גם המקלט מועד לפורענות וידוע לפגעי החורף. הצפה במקלט היא בעיה חמורה הפוגעת ביסודות הבניין, ומצריכה טיפול מיידי.

 

למניעת הצפות אלו מומלץ להתקין משאבה בעלות של כ-1,000 עד 1,500 שקל. במקרה זה, נוהגים להגביה את רצפת המקלט ולהתקין בה את המשאבה (לחלופין, ניתן לחפור בור בעומק של 60-70 ס"מ ברצפת המקלט ולהתקין בו את המשאבה). שיפוץ מקלטים ישנים אינו מומלץ, משום שההשקעה הכלכלית הגדולה לא מבטיחה הצלחה.

 

גינה לי חביבה (ויקרה)

במקרים רבים, הגינה החיצונית והלובי הם האזור היחיד בבניין שספג את הגשם, הברד, השלג והרוח גם יחד. לפיכך, יש להכינם מראש על ידי שימוש במשאבות למניעת הצפה בגינה ובכניסה לבניין. פתרון נוסף למניעת הצפה, אך לא נפוץ בגלל בעיות בטיחות, הוא פתיחת בור ניקוז בחצר. הבור, שעלותו כ-5,000 שקל ומעלה, פותר את הבעיה המקומית של ההצפה - אך יש לוודא כי הוא מגודר ובטיחותי. בנוסף, כדאי שהגינה תהיה רובה עשויה מאדמה ולא מריצוף.

 

כמובן שמומלץ גם להרחיק עציצים, פסלים, פחים, אופניים או ציוד מיותר מהלובי, החניה והגינה. לגבי בתים שכבר ניזוקו, מומלץ להיעזר בייעוץ של מהנדס מקצועי בעל ידע בניקוז (ייעוץ הנדסי דרך האגודה לתרבות הדיור ניתן חינם, ייעוץ בשוק הפרטי יעלה 500 שקל).

 

מערכת החשמל, כולנו ראינו, היא נושא רגיש בימים אלו. להקטנת הסיכוי לקצר חשמלי, יש לדאוג למערכת חשמל אטומה ללא סדקים ואפשרויות לנזילות. צנרת החשמל מגיעה מהגג ועד לתחתית הבניין, כשהחוטים מושחלים בצנרת פלסטיק חלולה. אם החוטים קרובים, אפילו לחות יכולה לגרום לקצר. בעיות אילו אינן פתאומיות, וכאמור יש להיערך בהתאם.

 

הכותב הוא מנכ"ל האגודה לתרבות הדיור

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נועה פורת
ירושלים בסופה האחרונה
צילום: נועה פורת
צילום: ישראל מלובני
מנכ"ל האגודה לתרבות הדיור, ראובן צדוק
צילום: ישראל מלובני
מומלצים