מה ההבדל בין טבעי לאורגני? מדריך
מזון אורגני הוא בהכרח גם טבעי? מה הכוונה במזון לא מעובד? והאם יש סכנה במזון מהונדס גנטית? ההגדרות הנוגעות למוצרי המזון השונים מבלבלות מאוד, ולעתים גורמות לנו לרכוז מוצרים שונים ממה שהתכוונו. המדריך שיעשה לכם סדר
בעולם שלנו ישנם טרנדים רבים בתחום המזון: אורגני, צמחוני, טבעי, טבעוני ועוד ועוד. אך בעוד שאנחנו מנסים לעמוד בהגדרות הללו, לא תמיד הן בעלות משמעות דומה בעולם המזון. פעמים רבות השימוש במונחים נעשה בחוסר ידיעת התקנים והתקנות הרלוונטיים, ולעתים פשוט מתוך כוונה להטעות.
אז האם מזון אורגני הוא בהכרח גם טבעי וטרי ומדוע מזון מעובד לא בהכרח מזיק לבריאותנו? הכנו עבורכם מדריך שיעשה סדר בדברים.
עוד על תזונה:
האם נחוצה לנו דיאטה נטולת גלוטן?
עגבניות לא ליד מלפפונים: אחסון בריא של ירקות
מצעד הירקות: מה בריא יותר טרי - ומה מבושל
1. מזון מעובד
מרבית המזון שאנו צורכים הוא מזון מעובד. כן, גם מזונות שנראים לנו כאילו נקטפו זה עתה מהעץ. גם ירקות קלופים ושטופים שאנו קונים בחנויות נוחות, ובטח הארוחה הקפואה להכנה מהירה המכילה אבקת רוטב, פסטה מיובשת וקציצות מוכנות. ייצור תעשייתי של מזון מוגדר ככזה שמוביל ל"שינוי צורתו, טיבו או איכותו", כך שברור כי מרבית המזון שאנו אוכלים הינו מעובד - בהגדרה. חשוב גם לומר כי מזון מעובד אין משמעו איכות ירודה בהכרח. יתרה מכך, מזון מעובד לרוב בטוח יותר לצריכה מאשר מזון לא מעובד (כמו ירקות שאינם שטופים או מוצרי חלב שלא עוברים פסטור).
2. מזון אורגני
חקלאות אורגנית מתחשבת בערכי טבע ושימור הקרקע ותורמת להגנת הסביבה, שיפור איכות האוויר והמים וטיוב הקרקע ופוריותה, תוך הימנעות משימוש בכימיקלים אסורים ובחומרים מלאכותיים. חקלאות זו מחייבת הקפדה בכל שלבי הטיפול בתוצרת, עיבודה ושינועה. מזון אורגני עובר אותם שלבי גידול ועיבוד ככל מזון אחר. המשמעות היא כי גם מזון זה יכול להכיל תוספים שונים ולעבור עיבוד, וגם הוא יכול להיות מתוק מדי או משמין מאוד.
3. מזון טבעי
מזון טבעי נתפס כמזון לא מעובד, אולם חשוב לדעת כי התקינה בישראל מאפשרת גם למזון המוגדר כ "טבעי" לעבור תהליכים מסויימים של עיבוד - ועדיין לשמור על הגדרתו. בין התהליכים: סינון, ריכוז, פסטור וכדומה. מוצרים המכילים מספר רכיבים שכל אחד מהם בפני עצמו "טבעי" יסומנו "מרכיבים טבעיים". כלומר, קמח חיטה יכול להיות "טבעי", אולם בצק המכיל גם מים יזכה רק לכינוי "מרכיבים טבעיים". ההגדרה הישראלית למונח מאפשרת כינוי נוגדי חמצון, ממתיקים, מייצבים ודומיהם כטבעיים.
4. מזון טרי
רבים נוטים להשתמש במילה "טרי" בקלות יתרה, אולם בפועל רק מוצרים מועטים יכולים להתהדר בכינוי זה. על פי החוק מזון יסומן במילה "טרי" "עקב תכונתו כבלתי מעובד, אם הוא מזון גולמי וכן אם לא הוקפא או נחשף לעיבוד תרמי או תהליך שימור כלשהו". למרות זאת מתיר התקן לכנות מוצר במונח "טרי" גם אם עבר תהליכי עיבוד מסויימים (ומועטים). במילים אחרות, אם אתם נתקלים במזון שמסומן כך והוא אינו ירקות ופירות - הרי שיש סיבה לחשוב שוב אם הוא אכן טרי כפי שחשבתם.
5. מזון מהונדס גנטי (GMO)
נכון, המונח "מזון מהונדס גנטי" נשמע חייזרי ולעתים המציאות פנטסטית לא פחות. חשוב שתדעו כי כולנו אוכלים מזון מהונדס גנטית מדי יום, וזאת בשל העובדה שגידולים חקלאיים רבים מהונדסים גנטית ומהווים רכיבים עיקריים או משניים בכמעט כל מזון מעובד. בישראל אין עדיין רגולציה רשמית בנושא, אולם טיוטת תקנות בריאות הציבור מגדירה הנדסה גנטית כך: "טכנולוגיה לשינוי החומר הגנטי באורגניזם בשיטות של רקומבינציה מכוונת של חומצות גרעין".
ולמה הנדסה גנטית בכלל טובה? היא מקנה עמידות לצמחים בפני מזיקים שונים (ובכך חוסכת את חומרי ההדברה, הבעייתיים בפני עצמם), משפרת ערכים תזונתיים (יותר חלבון, פחות שומן או סוכרים), מוסיפה צבעים וריחות (במקום להשתמש בצבעי מאכל פחות ידידותיים) ובעיקר לאפשר ייצור מוגבר של מזון בעולם שמשאבי הטבע שלו הולכים ומצטמצמים, בעוד שהאוכלוסייה גדלה.
זה נשמע טוב, אך עדיין ישנם רבים שחוששים מההשלכה הבריאותית הלא ידועה של צריכת מזון מהונדס, וחלק רואים בכך התערבות בטבע או במעשה הבריאה.
הכותב הוא מנכ"ל "שר ייעוץ והדרכה
", המתמחה בתחום הרגולציה במזון