ח"כים נגד חוק המסתננים: "כלא מכובס". משרד הפנים: הם נותנים חסות למפירי חוק
במערכת הפוליטית לא שקט בעקבות צעדת מבקשי המקלט, שהסתיימה במעצרים. באופוזיציה תקפו: "החוק אטום ומלא פגמים". מצדדי החוק לא נותרו חייבים: "קרנבל מתוזמר של חברי כנסת לא אחראים וארגוני שמאל", אמרה ח"כ מירי רגב. עשרות מסתננים עדיין לא חזרו למתקן הכליאה
הצעדה של מבקשי המקלט הסודנים אתמול (ה') מכיוון מתקן "חולות" לעבר באר שבע הובילה לביקורת מצד גורמים במערכת הפוליטית. אמנם מדובר ביישום של החוק למניעת הסתננות, אבל המראות של פקחים רודפים אחרי מסננים בחולות, עושים את שלהם. "רשות ההגירה מפרה בעצמה את החוק שהממשלה יזמה, שהרי אם המתקן הוא פתוח - מותר לצאת ממנו גם בהליכה לבאר שבע", טען ח"כ דב חנין. "ההתנהלות היום רק מוכיחה את מה שאמרנו מלכתחילה - הממשלה יזמה כאן בסך הכל עוד כלא חדש תחת שם מכובס".
עוד בחדשות ynet:
פרשת אייל גולן: נערות חשודות בעדות שקר
הופעה ב-16 אלף ש'. פרידת סגלוביץ' נמשכת
לפי התיקון לחוק החדש למניעת הסתננות, שאושר בכנסת בשבוע שעבר, בסמכותם של פקחי רשות האוכלוסין וההגירה לעצור מבקש מקלט אם עזב את מתקן השהייה, ולא שב אליו לאחר 48 שעות. עם זאת, אם מדובר בהפרה שנייה של החוק או של תנאי השהייה במתקן, כלומר כאשר מבקש מקלט לא התייצב בעבר לאחד מהמסדרים, ניתן לעצור אותו בטרם חלפו 48 שעות.
הנתונים היבשים מהצעדה מדברים בעד עצמם. 130 מבקשים מקלט יצאו מהמתקן, ולפי ספירה אחרונה שנערכה אמש עשרות מהם עדיין לא חזרו, כשהסברה היא שחלקם נמלט ואחרים מוחזקים עדיין ברשות פקחי מחלקת ההגירה. העצורים יעברו שימוע, אך יש בהם גם כאלו שזו הפעם הראשונה שיצאו מהמתקן, כך שלא ברור מדוע נעצרו ובאיזו עילה. פעילי זכויות האדם שנכחו במקום טענו כי המעצרים בוצעו תוך כדי הפעלת אלימות רבה. ברשות ההגירה אמרו בתגובה כי הפקחים פעלו לפי החוק.
בלשכת שר הפנים וברשות האוכלוסין וההגירה תקפו בימים האחרונים את חברי הכנסת ופעילי זכויות האדם, שסייעו השבוע לשוהים במתקן חולות שעזבו את המתקן. לטענתם, המסייעים עוברים על החוק בעצם הכוונתם ועריכת צעדות מתוכננות על ידי פעילים וחברי כנסת. עם זאת, ברשות ובלשכת השר לא השיבו לשאלת ynet מדוע לא הוגשו תלונות במשטרה נגד המסייעים לכאורה.
אתמול בבוקר דרש המשנה לראש עיריית תל אביב, ארנון גלעדי, להסיר את חסינותם של חברי הכנסת אילן גילאון, מיכל רוזין וחנין זועבי, שהשתתפו בהפגנת מבקשי המקלט בירושלים ביום שני. הוא שלח מכתב בעניין ליועץ המשפטי לממשלה וטען כי "הסיוע האישי של חברי הכנסת למסתננים שנטשו את מתקן השהייה הוא הפרה בוטה של הדין הפלילי והתרסה צינית מופגנת נגד קיומה של מדינת ישראל כמדינה דמוקרטית. כל מטרתם היא להניע את המסתננים והשב"חים להפר את חוקי המדינה ברגל גסה ולהגיע לשכונות דרום ת"א-יפו, שם הם חברו לרבבות חבריהם שמדי יום עוברים על החוק ומטילים אימה על תושבי השכונות".
באופוזיציה מגנים: זה חוק אטום
ההתרחשויות האחרונות הובילו לביקורת מצד חברי אופוזיציה, שהפנו את החיצים לכיוונו של שר הפנים, גדעון סער. לדבריהם, הפגם הוא בתיקון לחוק, והתוצאות היו ידועות מראש. "שר הפנים הוביל חקיקת בזק שכל הפגמים שלה היו ברורים - צעקנו והזהרנו מפניהם בכל הזמן המועט שהוקצה לנו, אך ללא הועיל", אמרה חברת הכנסת מיכל רוזין ממרצ. "החוק לא מקדם את אזרחי ישראל לשום מקום. אי אפשר לאכוף אותו, הוא פוגע בזכויות אדם ולא מסייע למצוקת תושבי דרום תל אביב ושאר אזרחי המדינה. אי אפשר להמשיך לשקר לאזרחים שהמדינה מטפלת בסוגיית מבקשי המקלט באמצעות החוק המיותר והבזבזני הזה, או באמצעות תקוות שווא על מדינה שלישית".
ח"כ משה מזרחי (העבודה) אמר כי במקום לנסות ולעצור את המסתננים ומבקשי המקלט, יש לשלבם בשוק העבודה במקום לייבא עובדים זרים נוספים. "אין זה מפתיע שאלו הן התוצאות לחוק האטום שהגה משרד הפנים. עלינו להפסיק לייבא עובדים זרים ארצה ובו זמנית לשלב את מהגרי העבודה/פליטים/מסתננים בשוק התעסוקה הישראלי", אמר מזרחי. "כל תחליף דרקוני אחר לא יצלח ולא יביא להוצאת מהגרי העבודה מגבולות המדינה".
לקריאה הצטרף גם ח"כ חנין, שלהשקפתו כל עוד אין פתרון אמיתי לבעיית מבקשי המקלט, יש לפזרם ברחבי הארץ ולתת לה לעבוד. "אני קורא לשר הפנים לבחון מחדש את החוק שהתקבל בכנסת על בסיס מה שקרה מאז שהוא התקבל", אמר. "כמו בכל כלא - כשהשער פתוח האנשים יוצאים החוצה, ודאי כשאין להם בכלל מה לעשות בתוך הכלא. מה שנדרש עכשיו זו מדיניות אחרת שתתייחס לאריתראים ולסודנים שבארץ כבני אדם, לבחון את בקשותיהם למקלט וכל עוד אי אפשר להשיבם לארצותיהם, לפזר אותם בארץ ולאפשר להם לעבוד במקום העובדים הזרים שהממשלה ממשיכה לייבא".
מנגד, אמרה ח"כ מירי רגב (ליכוד) כי מדובר במראות מתוזמנים. "צריך לעצור את קרנבל הצעדות, שמתוזמר על ידי ארגוני שמאל וחברי כנסת לא אחראים", אמרה. "כל הפרה בוטה של המסתננים תתקבל באפס סובלנות מצד המשטרה, שפועלת מכוח החוק שכנסת ישראל חוקקה".
בתגובה לטענות נגד השר סער אמרו גורמים במשרד הפנים ל-ynet: "מדובר בחברי כנסת שהתנגדו לחוק, ולאחר מכן פעלו תוך מתן חסות למסתננים, שהפרו אותו. התנהלותם מדברת בעד עצמה".
רשות ההגירה: המסתננים הפרו הוראות
מרשות האוכלוסין וההגירה נמסר בתגובה לכלל האירועים: "לצערנו, באופן חוזר ונשנה, בחרו מסתננים ששהו במרכז השהייה הפתוח להפר את הוראות ההתייצבות, כאשר הם מונחים, גם הפעם, על ידי נציגים של ארגוני זכויות אדם. כל ניסיונות ההידברות מצדנו ובקשותינו לשוב חזרה למרכז השהייה, לא צלחו.
מרבית מהמסתננים שעוכבו הוחזרו השבוע למתקן הפתוח לאחר שהוזהרו שלא להפר את ההוראות.
המסתננים יעברו תהליך שימוע. החוק מאפשר העברה למשמורת לתקופה של עד 30 יום למי שהפר באופן חוזר ונשנה את הוראות החוק. נגד מי שיימצא שזו הפעם הראשונה שהוא מפר את ההנחיות, יינקטו אמצעים משמעתיים במסגרת מתקן חולות".
Read this article in English