מחוברים לתמיד: על הקירבה הבין-עדתית
כולנו רוצים לחיות בעיתות של שלום ולא לחשוש בכל רגע מהאפשרות שתפרוץ כאן מלחמה. כשמסתכלים על החדשות המופיעות בכל מקום קשה שלא לחשוב בדאגה על העתיד הצפוי לנו ולילדינו. הוועדה האזורית להבנה בינעדתית שמה לה למטרה להוביל מהלך שיקרב בין כולם
"כולם מדברים על שלום" אומר שירו של הזמר מוקי, והתגשמותו הינה משאלת לב של רוב הציבור הישראלי, אנו מדברים על זה בשיחות סלון של יום שישי, אנו מביעים דעה פוליטית, אנו עוקבים אחר השיחות המתקיימות בזירה המדינית ועוד היד נטויה.
מתחת לרובד הזה ישנה עשייה של אזרחים שאכפת להם, שחושבים ששלום צריך לעשות "דרך הרגליים" - אחד מאותם אנשים שמכתתים את רגליהם למען דו קיום הוא האני אלפאר, מתאם הוועדה הבינעדתית של רוטרי ישראל, שנושא את נס הדגל של שלום וסובלנות בין הדתות השונות ובינינו לבין עצמינו.
"הוועדה האזורית להבנה בינעדתית" הינה ועדה ארצית שבה 9 חברים והיא פועלת למימוש מטרות בתחום ההבנה בין העמים וחינוך לשלום וסובלנות. מתוקף פעילותה זו הוועדה מארגנת ויוזמת תוכניות. "הוועדה שנולדה מתוך הצורך בהבנה בין העמים ובין הדתות, התאימה את עצמה למציאות הישראלית ויצקה מטרות משלה עקב הרגישות הקיימת בארץ ביחסי יהודים וערבים", מסביר אלפאר. "בתוכניות שבחרנו שמנו דגש על פעילות תוך ארגונית וחוץ ארגונית - כלומר מעורבות בקהילה וכן בחרנו לשים דגש על פעילות עם הדור הצעיר, על מנת לטעת את זרעי השלום והסובלנות בגיל צעיר ככל הניתן".
בין התוכניות שמפעילה הוועדה הבינעדתית ישנן כמה תוכניות בולטות:
- ערבית על קצה המזלג - הוועדה הנהיגה כי בכניסה לכל מועדון של הארגון ירשם ניב, ביטוי או פתגם בערבית ובעברית. זאת על מנת לחשוף את הציבור לשתי השפות זו לצד זו, וכמובן לשפה הערבית ולתרבות הערבית ששקפת דרכה.
- תוכנית להדגשת ערכים המשותפים לדתות השונות - מדובר בסדרה של תוכניות שבמסגרתן מתנדבי הארגון יוצאים למועדונים השונים ברחבי הארץ ומעבירים הרצאות ופגישות בהן הם מספרים על הערכים המשותפים לשלוש הדתות, תוך הדגשה של ערכים הומניים, ערכי קבלת האחר וכבוד בין הבריות הקיים בכל שלוש הדתות ולעיתים מטשטש במציאות הסכסוך בה אנו חיים.
- תוכניות בבית הספר בקהילה - הוועדה יוזמת באמצעות תוכניות חינוכיות בשכונות ובבתי הספר, ומקיימת מפגשים בין תלמידים יהודים וערבים. כדי לסבר את האוזן, בחיפה, כרמל, נצרת ויפו יזמו מפגשים בין בתי ספר שונים יהודים וערבים בכל דרגות הגילאים: בתי ספר תיכוניים, יסודיים ובגני ילדים.
- עושים שלום בקהילה - הוועדה חברה לערים שונות ברחבי הארץ, ובשיתוף פעולה עם העיריות שהובילו לאירועי חוצות כגון פסטיבל לשכנות טובה, פסטיבל לשלום בעכו, בכפר מג'אר, נצרת ויפו.
בשבוע שעבר (20.12) הוענק, זו השנה ה-20, מגן נגיד רוטרי ישראל לסובלנות, באדיבות נגיד הארגון שאול ד'אנג'לי, במרכז פרס לשלום במסגרת כנס הוועדה.
השנה קיבלו את הפרס האישים הבאים:
עמי איילון, יו"ר הוועד המנהל באוניברסיטת חיפה - על פועלו לקידום השלום ישראלי פלסטיני והדגשת הר תרבותיות והסובלנות באונ' חיפה.
סייד קשוע, סופר ותסריטאי - על כתיבה עיתונאית וספרותית בנושא החברה היהודית והערבית במדינת ישראל תוך הדגשת קבלת האחר והשונה בביקורת בונה.
ד"ר אפרת ברון הר לב סגנית מנהל ביה"ח שניידר לילדים - על מתן רפואה איכותית ויוזמה לפרוייקט משותף עם הרשות הפלסטינית לשיפור רפואת ילדים.
כפר נוה שלום - על תרומתו לחיים בדו קיום בין ערבים ויהודים.
ד"ר פריד חמדאן - על הובלה של תוכנית לאיכות הסביבה באמצעות הידברות וסובלנות בין בני נוער יהודים וערבים.