שתף קטע נבחר

 

ציתות, יירוט והדלפה: ארה"ב מרגלת בישראל

החשיפה של אדוארד סנואדן בסוף השבוע, התגובה המגומגמת של האמריקנים וקולות ההרגעה של אנשי מערכת הביטחון. כך עקבו ה-NSA והביון הבריטי אחרי ראשי הממשלה בירושלים. הסיפור המלא מחר ב"ידיעות אחרונות"

מאז אתמול (שישי) אחר הצהריים עוסקים גורמי המודיעין והממשל בישראל בחשיפה שלפיה יירטו הסוכנות לביטחון לאומי של ארצות הברית (NSA) ומקבילתה הבריטית (GCHQ) תכתובות דואר אלקטרוני מ-2009-2008 של ראש הממשלה דאז אהוד אולמרט ושר הביטחון אהוד ברק, ובהמשך גם של בנימין נתניהו. על פי הפרסום באתר האינטרנט של העיתון הגרמני "דר שפיגל", ובמקביל ב"ניו יורק טיימס" ובגרדיאן, שתי הסוכנויות ניהלו גם מעקב אחר נציגויות משרד החוץ הישראלי במקומות שונים בעולם.

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

 

על פי הפרסום, גם המידע הזה מתבסס על החומר של המדליף אדוארד סנואודן שעבד בעבר ב-NSA. כפי הנראה, שתי סוכנויות הביון ניהלו במשותף מבצע רחב היקף תחת השם ברואדאוק (Broadoak) ליירוט תכתובות SMS ודואר אלקטרוני באמצעות התחברות ללווייני תקשורת. הפעילות נוהלה מאחד מהבסיסים הגדולים של ה-GCHQ, שנבנה והופעל במימון אמריקני נדיב ונמצא בעיר בוד (Bude) באיזור קורנוול, על שפת הים בדרום מערב בריטניה.

ברק אובמה ואהוד ברק. קרא את המיילים מאולמרט (צילום: באדיבות הבית הלבן) (צילום: באדיבות הבית הלבן)
ברק אובמה ואהוד ברק. קרא את המיילים מאולמרט(צילום: באדיבות הבית הלבן)

הממשל האמריקני סירב להגיב ישירות על הדיווח. עם זאת, דוברת המועצה לביטחון לאומי של ארה"ב ברנדט מהאן הגיבה לפניית ynet ואמרה: "כמדיניות הבהרנו כבר שארה"ב אוספת מודיעין חוץ מהסוג שכל המדינות אוספות".

 

עד כמה מתרגשים ראשי ממשלה ושרים בישראל מהחשיפה? כנראה שלא באופן דרמטי. כל ראשי הממשלה ושרי הביטחון יוצאים מנקודת הנחה שהם נמצאים תחת האזנה, ציתות ויירוט של תמידיים של טלפונים, מיילים או כל אמצעי אחר. עבורם מדובר פשוט בדרך חיים.

 

"בכל מקום שבו אנו נמצאים אנחנו לוקחים בחשבון שמופעלים נגדנו האזנות ומעקבים", אמר גורם ביטחוני לפרשן ynet, רון בן ישי. "בין שבשיחות בטלפונים ניידים ובין שבחדרי מלון בביקורים בחו"ל".

אדוארד סנואודן. עוד חשיפה (צילום: AP) (צילום: AP)
אדוארד סנואודן. עוד חשיפה(צילום: AP)

יותר מזה, שר ביטחון אחד לפחות גם עשה שימוש באמצעי התקשורת שהוא הניח שהאמריקנים מצותתים להם כדי לשתול אצלם מסרים שתאמו את מטרותיו ושיקוליו האסטרטגיים. כך שהציתות הוא חרב פיפיות: ייתכן שאם הממשל האמריקני וסוכנות ההאזנה שלו יפשפשו היטב בחומר שיאספו, הם עלולים לגלות שהם היו הקורבן ולא הטורף.

 

אז אילו חשבונות מייל יורטו?

ברשימת הכתובות שיורטו נמצא חשבון מייל של לשכת ראש הממשלה. עבור אולמרט היווה הדואר האלקטרוני אחת מנקודות ההשקה בין פנים הלשכה, הנחשב סודי ביותר, לבין העולם החיצון. יש שורת גורמים בארץ ובעולם שעמם מנהלת לשכת ראש הממשלה (עד היום) תכתובת דרך הדואר האלקטרוני הזה, לרבות קביעת פגישות ו"העברה של חומר בלתי מסווג".

העניין שעשוי להיות לארצות הברית במייל הזה הוא הקשר של לשכת ראש הממשלה עם שורת גורמי ימין בישראל ובשטחים.

 

ברשימת היעדים שלהם צותתו האמריקנים והבריטים נמצאה גם הכתובת Minister@mod.gov.il. כתובת זו שייכת למשרד הביטחון והיא בשימוש של לשכת שר הביטחון. בתקופה המדוברת, 2009-2008, היה שר הביטחון אהוד ברק ובשלב מאוחר יותר הוא חלק את לשכתו הקרובה עם ראש המטה שלו, יוני קורן.

 

גורמים בלשכת שר הביטחון אמרו שכתובת האימייל המופיעה בפרסומים מחברת את המשרד לעולם החיצון ואין לה משמעות מיוחדת, כמו המייל בכנסת. כל אזרח יכול לפנות אליה והתכתובות בה אינן מסווגות. אותם גורמים ציינו כדוגמה לשימוש במייל הזה שאם רוצים לשלוח נאום של השר להדפסה - מעבירים את זה לכתובת הזו ופקידות הלשכה מדפיסות אותו. פניות של גורמים המבקשים שהשר ינאם בכנס מועברות אף הן למייל הזה. החשבון הופעל על ידי חיילות המשרתות בלשכת שר הביטחון (מושאלות מצה"ל). העובדה המרגיעה היא שמבחינת משרד הביטחון מדובר במייל שאינו מוצפן והגישה למידע המועבר בו הייתה בהתאם.

 

אחת הבעיות המרכזיות ביירוט המייל היא שאנשים השולחים חומר מבחוץ עשויים לראות בו ערוץ תקשורת בטוח עם שר הביטחון ועוזריו ולכלול בו חומר רגיש. אינטרס ברור של ארצות הברית בתקופה הרלוונטית לחדור לתוך המייל הזה היה הרצון לנסות ולהבין מה האסטרטגיה הישראלית בקשר לאיראן ואם יש כוונה לתקוף באופן חד-צדדי את מתקני הגרעין שלה.

 

בהכנת הכתבה השתתף אטילה שומפלבי

 

  • הסיפור המלא - מחר ב"ידיעות אחרונות"

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אובמה. "אוספים מידע כמו כולם"
צילום: AFP
מומלצים