נשיא קובה לאובמה: אפשר לפתור מחלוקות
לחיצת היד בין ראול קסטרו לנשיא ארה"ב בטקס האשכבה למנדלה גרמה לנשיא הקובני להצהיר כי יש שיפור ביחסים. "שני העמים רוצים שינוי", אמר קסטרו אך הבהיר כי שיטת השלטון בקובה לא תשתנה למרות רצון וושינגטון
עוד חדשות בעולם:
סאדאת ובגין הגיעו להסכם, שלך ג'ימי קרטר
צפון קוריאה: "מאות מקרובי הדוד של קים בגולאגים"
ניסו לחלץ: 4 חיילי ארה"ב נפצעו בדרום סודן
דבריו של קסטרו מגיעים כשבועיים לאחר לחיצת היד ההיסטורית בינו לבין נשיא ארה"ב, ברק אובמה, בטקס האשכבה לכבוד נשיא דרום אפריקה לשעבר, נלסון מנדלה.
"הצלחנו לנהל שיחות בנושאים שונים בתקופה האחרונה", אמר קסטרו בפני חברי הפרלמנט הקובני. "אנחנו יכולים לפתור מחלוקות שיש בין קובה לארה"ב ולכונן יחסים תרבותיים בין שתי המדינות, דבר שגם העם הקובני וגם המהגרים שמתגוררים בארה"ב חושקים בו".
עם זאת, ישנם דברים שהנשיא הקובני לא מוכן לשקול לרגע לשנות ביחסים עם ארה"ב. "נושא השלטון או השיטה הכלכלית בקובה לא נמצאים על הפרק בשיחות עם הממשל האמריקני וגם לא יעלו לשולחן הדיונים", הבהיר קסטרו. "אנחנו לא דורשים מוושינגטון לשנות את המשטר שלה או את השיטה הכלכלית, אז אין סיבה שנסכים לשנות משהו אצלנו". לדבריו, הדרך להשגת הסכמות היא באמצעות כיבוד העקרונות של כל מדינה וללמוד לחיות איתם.
לאחר לחיצת היד בין שני המנהיגים בדרום אפריקה, מיהרו בבית הלבן להבהיר כי המחווה לא הייתה מתוכננת ובין שני האישים לא הוחלפו דין ודברים מעבר לה. דובר הבית הלבן, ג'יי קרני, הדגיש במסיבת עיתונאים באותו ערב כי ארה"ב מודאגת מאוד מהפרות זכויות האדם המתבצעות במדינה.
דבריו של קרני כוונו כנראה גם להחזקתו של עובד הממשל האמריקני, אלן גרוס, בקובה כבר יותר מארבע שנים לאחר שנעצר שם. גרוס נעצר בחשד שניסה לערער את השלטון בקובה. הוא עצמו טען כי הגיע למדינה כדי להתקין ציוד תקשורת עבור קבוצות יהודיות. שופט במדינה קבע כי גרוס ביצע פשע נגד קובה ודן אותו ל-15 שנים בכלא.
בעבר רמזה קובה כי תשחרר את גרוס עבור ארבעה אזרחים קובנים שכלואים בארה"ב בגין ריגול, אך בוושינגטון דחו את עסקת החילופין.
אובמה עצמו התייחס באירוע התרמת כספים במיאמי בחודש שעבר ליחסים בין המדינות היריבות, ואמר כי הגיע הזמן שארה"ב תשקול מחדש את המדיניות שלה כלפי קובה.