דגי בריכה בריאים? 10 עובדות על האוכל שלנו
איפה הירקות טובים יותר - בסופר או בדוכן? מהי שיטת הבישול הכי בריאה? והאם רוטב לסלט בהכרח מזיק? דיאטנית קלינית מציגה ב"זמנים בריאים" ב"ידיעות אחרונות" את העובדות המפתיעות שמסתתרות בצלחת שלכם
יותר ממחצית הישראלים אומרים שהם משקיעים מחשבה רבה בבחירת מזונות בריאים. אבל הרבה מאוד ממה שמתפרסם בנושא תזונה, החל מיתרונותיו של הלחם המלא ועד לסיכונים הטמונים בשומנים, עלול לגרום לנו לבחור דווקא בדברים בריאים פחות.
עוד על תזונה בריאה:
- האם נחוצה לנו דיאטה נטולת גלוטן?
- אשליית העוף: מזוהם, ללא ברזל ואולי מסרטן
- מחקרים: מולטיווימינים לא משפיעים על הבריאות
גם אם אתם חושבים שאתם מכירים את כל הכללים לגבי מזונות בריאים - כדאי לכם לקרוא את עשר העובדות המפתיעות הבאות:
.1 לפירות ולירקות שנמכרים בסופר עשויים להיות יתרונות תזונתיים גבוהים יותר מאשר לתוצרת שנמכרת בצדי דרכים
הערך התזונתי ורמת נוגדי החמצון והוויטמינים של פירות וירקות נקבעים על ידי כמה גורמים, כמו הקרקע שבה הם גדלים, הדרך שבה הם משונעים והטמפרטורה וסוג האור שבהם הם מאוחסנים. מחקרים מראים כי לכל אלה יש חשיבות בשמירת הערך התזונתי לזמן ממושך יותר.
.2 מזונות המסומנים ב"ללא שומן טראנס" עשויים לכלול קצת שומן טראנס, וזה חוקי
הממשלה מאשרת ליצרנים לעגל כמויות שומן של פחות 0.5%-מ לאפס. כלומר, אם אתם אוכלים כמה מנות של מזון שהוא לכאורה נטול שומן טראנס או שאתם אוכלים כמה מזונות כאלה לאורך היום, אתם למעשה כן צורכים שומן טראנס.
כדי להימנע מכך בדקו את רשימת המרכיבים והימנעו מכל דבר המכיל שומן מוקשה או מוקשה חלקית. בקרוב ייכנס לתוקפו חוק שיאסור את השימוש בשומן טראנס בתעשיית המזון; עד אז העדיפו לבחור מזונות שהמילים "שומן מוקשה" או "מוקשה חלקית" לא נמצאות ברשימת הרכיבים שלהם.
.3 שמנים מכבישה קרה או שמנים שהוסיפו להם נוגדי חמצון נשמרים יותר בזמן הטיגון
באופן כללי, טיגון הוא שיטת הבישול העדיפה פחות. כדי להפחית תהליכי דלקת בגוף עדיף לטגן בשמן זית מכבישה קרה, שעשיר באופן טבעי בנוגדי חמצון, או בשמן קנולה שהוסיפו לו נוגדי חמצון.
עוד אפשרות לטיגון בטוח: הוסיפו לשמן כמה טיפות של שמן בזיליקום או ויטמין E נוזלי.
.4 דגי בריכה ישראליים נקיים יותר ממתכות ומכספית בהשוואה לדגי ים
בריכות דגים נקיות משפכים תעשייתיים ועל כן אינן מכילות מתכות רעילות וכספית. לעומת זאת, שפכים תעשייתיים נשפכים לים ותורמים לשקיעה של מתכות כבדות בקרקעית. דגי ים גדולים ודגים שאוכלים מקרקעית הים עלולים להיות מזוהמים במתכות כבדות ולהכיל יותר כספית.
.5 לחם "מלא" אינו בהכרח מלא
על פי החוק מותר להגדיר לחם כמלא אם לפחות 51% מהקמחים שלו מלאים. אפשר לזהות לחם מלא אם ברשימת הרכיבים מצוין ליד כל דגן שהוא מלא, למשל: קמח חיטה מלאה, קמח שיפון מלא, קמח כוסמין מלא ועוד. אם כתוב "קמח חיטה" - פירושו שהקמח לבן.
.6 לא כל הסיבים שווים
כדי להעשיר את המזון בסיבים, מזונות ארוזים רבים מכילים סיבים כמו אינולין, מלטודקסטרין ופולידקסטרוז.
סיבים אלה אמנם מחושבים בכמות הכוללת של סיבים במזון, אולם לא הוכח כי הם מספקים את אותם יתרונות בריאותיים הקיימים בסיבים הטבעיים שנמצאים בפירות, בירקות ובדגנים מלאים.
.7 ירקות מאודים עשויים להיות מזינים יותר מכל שיטות הבישול
בישול באידוי שומר הכי טוב על ההרכב התזונתי של הירקות. האידוי מרכך את דופנות תאי הירק ומאפשר לנו לספוג ביתר קלות את החומרים הפעילים שבתאים.
בנוסף, שיטת האידוי מונעת מגע ישיר של המזון במים או בשמן, כך שחומרי התזונה המועילים שבירקות אינם מתמוססים במים או נחרכים או ניזוקים בשמן הרותח, ונותרים בירק עצמו.
.8 "עשיר בדגנים" אינו בהכרח עשיר בדגנים מלאים
בעוד "עשיר בדגנים" עשוי להתפרש כ"עם דגנים מלאים" - כלומר תורם להורדת הסיכון למחלות לב, לסוכרת ולבעיות עיכול - זה לא תמיד המצב. "עשיר בדגנים" פירושו שהמוצר עשוי מדגנים מגוונים, אך הם יכולים להיות מלאים או לא. כדי לוודא שהמוצר עשיר בדגנים מלאים יש לבדוק את רשימת המרכיבים.
.9 הוספת שומן לסלט יכולה להפוך אותו לבריא יותר
אכילת ירקות עם שומן יכולה לעזור לגוף לספוג את מרכיביהם הבריאים. כלומר, סלט עם עגבניות וגזר - שני ירקות העשירים בקרוטנואידים מסיסים בשומן - יהיה מזין יותר עם רוטב שמן מאשר עם רוטב נטול שומן או ללא רוטב בכלל.
.10 פירות הדר מגבירים את הספיגה של בטא-קרוטן מגזר
תוספת של תפוזים, לימון, מנדרינות או אפילו אשכוליות לסלט גזר, או שילוב שלהם במיץ גזר, מגבירים את ספיגת הקרוטן שבגזר.
מתברר שבפירות הדר יש מגוון של נוגדי חמצון הגורמים לתאי המעי להיות יעילים יותר וטובים יותר בספיגת הקרוטן של הגזר.
הכותבת היא דיאטנית קלינית , טל הבריאות. המרכז לתזונה נכונה, חברת עמותת הדיאטנים עתיד