"טורטר", חלה בפסוריאזיס והוכר כנכה צה"ל
אגף השיקום במשרד הביטחון אישר 20 אחוזי נכות לחייל, שהוכיח את הקשר בין הטרטור שעבר על ידי קצינה למחלת העור שלו
צעיר מאזור השרון שחלה בפסוריאזיס במהלך שירותו הצבאי הוכר כנכה צה"ל, לאחר שהוכיח כי המחלה התפרצה בעקבות אירוע שבו "טורטר" על ידי קצינה בדרגת סרן. היא תפסה אותו פורץ לחדר מגורים בבסיס, איימה עליו בענישה ובמשפט צבאי, ובמשך יומיים הורתה לו להתייצב אצלה מדי שעה אך סירבה לומר לו מה עונשו. המחלה פרצה אצלו במקביל לאירוע זה.
הצעיר, כיום כבן 22, התגייס בשנת 2009 ושירת בתותחנים. במהלך חג סוכות בשנת 2010 נשלח עם יחידתו למשימת שמירה בבסיס מפקדה של החייל. "הג'ובניקים של הבסיס לא היו יכולים לשמור, אז שלחו אותנו", סיפר הצעיר. "התנאים שם היו על הפנים. נתנו לנו לגור בחדרים מלוכלכים, עם ג'וקים וחרקים אחרים, בלי מזגנים בחמסין. גם השירותים היו מטונפים", סיפר.
כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:
- מתחילה לפעול: תוכנית לאומית נגד התאבדויות
בעצה אחת עם חבריו החליט החייל הצעיר לפרוץ לאחד מחדרי המגורים האחרים בבסיס, שהיה ריק. "זה לא שאני איזה פורץ גדול אבל הצלחתי לפתוח את הדלת עם מזלג. בסך הכול רצינו להעביר לשם את החפצים שלנו, כדי להיות בחדר נקי עם מזגן, אבל הקצינה הזו תפסה אותי על חם".
מפני שמדובר היה בחג, שימשה הקצינה בדרגת סרן כמפקדת התורנית בבסיס. כאשר תפסה את החייל פורץ לחדר לקחה ממנו את כרטיס החוגר ואיימה עליו במשפט צבאי. ביומיים שלאחר מכן דרשה מהחייל להגיע אליה מדי שעה או שעתיים, כדי לקבוע מה יהיה עונשו, אך בכל פעם דחתה את "ההחלטה על העונש" והורתה לו להתייצב אצלה פעם נוספת.
"היא איימה עליי גם במשפט צבאי וגם בעונש, והשתמשה בביטויים כמו 'אני עוד אכנס בך על זה'. הייתי חייל צעיר והיא קצינה בכירה, מפקדת בסיס. התחננתי בפניה, ביקשתי שתסלח לי, אבל יומיים היא משכה אותי ככה".
לא הועמד לדין
בסופו של דבר החייל לא הועמד לדין על המעשה. עם זאת, באותה תקופה החל החייל להבחין בכתמים ובנקודות על עורו, שאובחנו בסופו של דבר כמחלת עור מסוג פסוריאזיס. הוא אושפז למשך תקופה של יותר מחודש בבית חולים רמב"ם בחיפה, ובהמשך הועבר לתפקיד אחר וקל יותר ביחידה, אך השלים שלוש שנות שירות.
עם שחרורו הגיש, באמצעות עו"ד מרב וייס-קרטיה מחיפה, בקשה למשרד הביטחון להכיר בו כנכה צה"ל. בשבוע שעבר החליט אגף השיקום במשרד כי יוכרו לו 20 אחוזי נכות, "כי מחלת הפסוריאזיס נגרמה בתקופת ועקב שירותך הצבאי".
עו"ד וייס-קרטיה אמרה ל-ynet כי נסיבות התיק היו ברורות. "היה חוסר פרופורציות בין המעשה לבין רמת ההשפלה. אי-אפשר היה להתעלם מסמיכות הזמנים בין הלחץ הגדול לבין הופעת התסמינים. הכנו תצהיר מפורט מאוד על האירועים שחווה החייל, גם מבחינת כלל השירות הצבאי עצמו, שהיה לו מאוד קשה, וגם ביחס לאירוע הספציפי.
משרד הביטחון הגיע למסקנה שאי-אפשר להתעלם מהנסיבות המיוחדות של המקרה ועשה צדק שהכיר בו כנכה צה"ל – ולא גרר אותו לדיונים משפטיים".
החייל המשוחרר מקבל כיום פעמיים בשנה טיפולים במחלה בים המלח. "בקיץ הייתי שם והמצב השתפר, אבל עכשיו בחורף המחלה מחריפה. היום אני יודע שלא הייתי צריך להיכנס לכזה לחץ, אבל אז הייתי חייל צעיר ופחדתי מהדרגות שלה. אני לא כועס על הצבא, אבל לא הייתי רוצה שהילד שלי יהיה לוחם עם מפקדים כאלה. אני לא מתכוון שהוא יילך לצבא כזה. קיבלתי עכשיו את הזכויות שמגיעות לי, אבל הלכתי לצבא בריא והשתחררתי חולה", הוא מסכם.
ככל הידוע לחייל ולעורכת דינו, לא ננקטו הליכים נגד הקצינה.