מיזם בירושלים: כך תדעו מה בונים ליד ביתכם
מתנדבים ירושלמים, בשיתוף עמותת "הסדנה לידע ציבורי", בנו אתר אינטרנט שמנגיש את התב"עות (תוכניות בניין עיר) החלות על כל פיסה ברחבי הבירה. מסבירים: "לא צריך להיות מתכנן ערים כדי לדעת מה בונים לכם מתחת לחלון"
הדו"חות הרבים שמפרסמים משרדי הממשלה מדי חודש בחודשו על המתרחש בשוק הנדל"ן בישראל, לא תמיד מספקים לציבור הרחב תמונה אחידה. בשנה החולפת הוקמו כמה אתרי אינטרנט, חלקם ממשלתיים וחלקם ביוזמה פרטית, במטרה לספק פתרון לבעייתיות בהשגת או הבנת המידע - ולהנגיש אותו לכלל הציבור.
כתבות נוספות בנושא בערוץ הנדל"ן :
- לפני שקונים דירה: האתר שיספר על השכנים
- גלו: האם הדירות בשכונה שלכם זולות יותר?
- מפה מקוונת תציג את נכסי הנדל"ן בירושלים
כך למשל, הוקם בשנה שעברה האתר של המרכז למיפוי ישראל שמפעיל משרד השיכון, המספק מידע על שכונות מגורים ברחבי הארץ; וכמוהו אתר הנדל"ן הפרטי "מדלן" המספק מידע על עסקאות מקרקעין ומחירי דירות. גם עמותת "הסדנה לידע ציבורי" הקימה מפה מקוונת שמכילה מידע על נכסי נדל"ן - בירושלים בלבד.
כעת יוצאת העמותה, שמטרתה להגביר את השקיפות במגזר הציבורי, ביוזמה נוספת - ומקימה בימים אלו את האתר "תב"ע פתוחה". אתר האינטרנט מכיל את כל המידע התכנוני בעיר הבירה, והוא מונגש לציבור באופן פשוט על גבי מפות. באמצעות סימון המתחם על המפה והקלקה על הסימון, תיפתח בצדו הימני של האתר רשימת התב"עות (תוכניות בניין עיר) החלות במתחם.
התב"עות החלות על המתחם שייבדק באתר עשויות לקבוע הוראות בדבר אפשרויות הבנייה המותרת בקרקע (אחוזי בנייה, מספר קומות, מרתפים, מעליות וכדומה), וכן הייעוד המותר בה - חקלאות, מגורים, מסחר, שמורת טבע וכדומה. לדברי יובל אדמון, מנכ"ל הסדנה לידע ציבורי, בעמותה עובדים מול הרשויות המקומיות ומול גופים שונים בממשלה כדי להגדיל את המידע בתחום התכנון והבנייה - שיופיע באתר החדש.
לכניסה לאתר "תב"ע פתוחה" לחצו כאן או על המפה
מנגישים את המידע בהתנדבות
"הרצון שלנו הוא לייעל את המערכת ולהקטין את חוסר הסימטריות במידע שמגיע לציבור", מסביר אדמון. ניר יריב, מנהל פרויקטים בחברת תוכנה לפרנסתו ולאחר שעות העבודה מקים את האתר בהתנדבות, מחזק את הדברים. "אני למשל לא מבין בתוכניות בניין עיר, ולכן קשה לי להבין את המידע שמופיע באתרים הקיימים", הוא מודה.
יריב, שיחד עם עוד חמישה מתכנתים מקים את האתר החדש עבור הסדנה לידע ציבורי בהתנדבות, מוסיף כי "הרעיון הוא לקחת את כל המידע שיש באתרים - ולהנגיש אותו לציבור הרחב. כעת אנחנו ממתינים לרשויות שיעבירו לנו מפות, ואז נתחיל לעשות את אותה העבודה גם עבור ישובים אחרים. מבחינתנו אין בעיה להרחיב את האתר באופן מיידי".
על הצד המקצועי הופקד, גם הוא בהתנדבות, יאיר אסף שפירא, מתכנן ערים מהמכון לחקר ירושלים. "אנחנו לא מוסיפים מידע", הוא אומר, "אנחנו פשוט מנגישים אותו - באתר רשות מקרקעי ישראל למשל, המידע מופיע בצורה מאוד לא ברורה".
לדבריו, לא ייתכן שאדם שרוצה לבנות את ביתו או לקנות דירה, יצטרך להיעזר במתכנן ערים כדי להבין את האתרים שקיימים היום כדי לגלות אילו תוכניות עירוניות חלות על המתחם שבו הוא רוצה להתגורר - הוא יכול פשוט פשוט להיכנס למפה.