שתף קטע נבחר

למה לא מדברים על זה? גיל המעבר הגברי

ההורמון הגברי טסטוסטרון משגע את הגברים - וגם את הנשים. אצל הגברים הירידה בהורמון מובילה לשלל תופעות גיל המעבר, ואת הנשים היא הופכת לאגרסיביות ועצבניות יותר. המומחים ב"זמנים בריאים" בידיעות אחרונות" מספקים שלל אזהרות

הגברים, ידוע, כבר לא בוכים רק בלילה. הגבר החדש, זה שמחובר לצד הנשי שלו, לא מתבייש להודות בכך שהוא מורט שערות/מתרגש מפרסומות/יוצא לחופשת לידה - אך עדיין יש נושא אחד שהוא טאבו מבחינתו: גיל המעבר הגברי. 

 

התופעה, מתברר, קיימת - והיא לא קלה. ד"ר משה שלו, סגן מנהל המחלקה לאורולוגיה בבית החולים מאיר ויו"ר החברה לחקר וטיפול בגבר המבוגר בהסתדרות הרפואית בישראל, מסביר: "החל מגיל 40 מתחילה ירידה בהפרשת הורמוני המין הגבריים, בעיקר הטסטוסטרון, בקצב של כ‭1%-‬ בשנה. לירידה זו יש השפעה על מגוון נרחב של תהליכים בגוף הגבר, שאפשר לכנותם תהליכי ההזדקנות.

 

 

עוד על גיל המעבר:

 

"הדבר דומה לשינויים החלים אצל האישה בגיל הזה, אך אצל הנשים רמות ההורמון אסטרוגן צונחות קרוב מאוד לאפס תוך שנים ספורות. אצל הגבר הטסטוסטרון יורד בצורה איטית ורמתו לרוב רחוקה מאפס. אפשר לומר שהגבר נשאר ב'גיל המעבר' כמעט עד סוף ימיו".

 

‬סקרים שנערכו בארה"ב הראו שכ ‭10%-‬ מהגברים עד גיל 60 סובלים מהשלכות החוסר בטסטוסטרון, ובהמשך שיעור זה עולה עד מעל ‭.30%‬ "הטסטוסטרון מיוצר באשכים ומופרש למחזור הדם‭,"‬ מסביר ד"ר שלו. "הפרשה זו מתבצעת בצורה מחזורית מדי יום החל משעות הבוקר, והולכת ודועכת לקראת הערב. הטסטוסטרון משפיע על המוח, על השרירים (כולל שריר הלב),‬ על העצמות, על מח העצם ועל מערכת המין.

 

"כמו כן, יש לטסטוסטרון השפעה על תהליכים מטבוליים שונים המתבטאים בסופו של דבר ביכולת הטמעת הסוכר והפרופיל השומני בדם. ירידה ברמות ההורמון בדם יכולה להביא לגרום עייפות, חוסר אנרגיות, ירידה בביצועים בעבודה, דיכאון, הפרעות בזיכרון ובשינה, הפרעות בהתמצאות במרחב וירידה בכוח הגס בשרירים. הגברים האלה מתלוננים שהם נרדמים מהר מול הטלוויזיה וסובלים מגלי חום ומהזעות לילה בשינה. מחקרים הראו שגברים עם רמות נמוכות של טסטוסטרון סבלו מדיכאון כמעט פי 3 יותר לעומת גברים עם רמות טסטוסטרון תקינות‭."‬

 

מחקרים הראו שרמות נמוכות של טסטוסטרון יכולות להעלות את התנגודת לאינסולין ומכאן את הסיכון להתפתחות של סוכרת מסוג ‭,2‬ לעלייה ברמות הכולסטרול והטריגליצרידים בדם, ולעלייה בתנגודת של כלי הדם הפריפריים המובילה לעלייה בלחץ הדם. התברר כי חולי סוכרת 2 הגיבו טוב יותר לטיפול התרופתי כאשר "תיקנו" להם את רמות הטסטוסטרון הנמוכות. טיפול בטסטוסטרון גם הוביל, לפי מחקרים שונים, לירידה באחוז השומן בגוף, ולעלייה במסת שריר ובכוח. רמות נמוכות של טסטוסטרון הוכחו גם כקשורות לאוסטאופורוזיס.

 

מורחים ונהנים

וכאילו לא די בכל זה, הרי שרמות נמוכות של ההורמון הגברי גורמות גם להפרעות בתפקוד המיני - ירידה בחשק המיני (ליבידו),‬ ירידה בזקפות הלילה והבוקר, אין-אונות, שפיכה מאוחרת וירידה בנפח הזירמה. "מצבם של חולים שסבלו מאין-אונות, לא הגיבו היטב לטיפול בתרופות ונמצאו סובלים מחסר בהורמון - השתפר מאוד עקב טיפול טסטוסטרוני‭."‬

 

הטיפול המקובל בארץ הינו באמצעות ג'ל למריחה או באמצעות זריקות טסטוסטרון לשריר. תופעות הלוואי, מסביר המומחה, קשורות לרוב לרמות גבוהות מדי של ההורמון בדם עקב הטיפול וכוללות הופעת פצעונים ועצבנות יתר. חלק מהמטופלים עלולים לחוות גם קוצר נשימה בשינה ולהתחיל לנחור. את התופעות האלה, הוא מבטיח, ניתן לבטל באמצעות התאמת המינון המתאים.

 

הטיפול בטסטוסטרון אינו גורם, מדגיש ד"ר שלו, לסרטן הערמונית, אולם אין לטפל באמצעותו בגברים הנמצאים בסיכון מוגבר למחלה או בחולים בה, וכן בגברים עם סרטן השד, חולים עם קוצר נשימה או חולים עם הפרעות בתפקודי הכבד.

 

החלק הגברי בנשים

ומוזר ככל שזה עשוי להישמע, גם אצל נשים יש להורמון הגברי הזה חשיבות קריטית. ד"ר גדעון קופרניק, מנהל מיון נשים ומרפאת גיל המעבר בבית החולים קפלן, מסביר: "ההבדל בין נשים לגברים במה שקשור לטסטוסטרון הוא ברמות ההורמון בדם, אבל גם אצל נשים הוא בעל השפעה אדירה על הרגשת האנרגיה הכללית וכמובן על החשק המיני‭."‬

 

עם הכניסה לגיל המעבר יורדת רמת הטסטוסטרון בנשים באיטיות ובהדרגה עד שהיחס בין שני הורמוני המין העיקריים מתהפך ובגוף הנשי יש יותר טסטוסטרון מאסטרוגן. "השינוי הזה הופך את האישה לקצת יותר זכרית‭,"‬ אומר ד"ר קופרניק. "היא אגרסיבית יותר, מרוכזת יותר בעצמה ויחד עם הירידה בחשק המיני היא עלולה להיות עצבנית יותר. גלי חום הם שטויות לעומת השינויים הדרמטיים שנגרמים עקב השינויים ההורמונליים האלה, שמשפיעים על הנפש ועל האישיות של האישה יחד עם הירידה ברמות האוקסיטוצין, המכונה 'הורמון האמון והבונדינג'.‬

 

"לשינויים האישיותיים האלה יש השפעה על האישה, על בני משפחתה, על עמיתיה בעבודה, על מי שנוהג לצידה בכביש ‭.'וכו‬ לכן חבל שהם לא מטופלים‭."‬ עם זאת, לדבריו, לא כל הנשים יסבלו בהכרח מהתופעות הנלוות.

 

"הטיפול הראשון בנשים בגיל המעבר הוא באסטרוגן, אבל במקרים שבהם טיפלנו באסטרוגן וכל התופעות נרגעו למעט עניין העייפות והירידה בחשק - יש מקום לטיפול בטסטוסטרון. באנגליה, אוסטרליה, ניו-זילנד, קנדה ומקומות נוספים בעולם זה אוטומטי. המינון שניתן לנשים נמוך מאוד ואין לו תופעות לוואי‭."‬

 

בדיקת הדם לגילוי רמות הטסטוסטרון מקובלת, אולם לרוב נסמכים הרופאים גם על תיאורי המטופלות ובמידת הצורך מציעים להן את הטיפול בג'ל. השיפור ניכר, בדרך כלל, תוך שבוע עד עשרה ימים. "אני מדגיש באוזני הנשים שטיפול בטסטוסטרון לא יצמיח להן שפם או זקן‭,"‬ אומר קופרניק, "אבל כן יחזיר להן את החשק המיני, אם יש להן פרטנר תומך ובעבר הן נהנו מסקס טוב".

 

למי מומלץ לעבור בדיקת דם לרמות טסטוסטרון?

  • לגברים עם הפרעות בתפקוד המיני.

 

  • לגברים עם סוכרת מסוג 2 שאינם מגיבים היטב לטיפול התרופתי.

 

  • לגברים עם מחלת לב וכלי דם המתלוננים גם על הפרעות בתפקוד המיני.

 

  • לגברים עם השמנת יתר.

 

  • לגברים עם עייפות כרונית או אנמיה המתלוננים על גלי חום והזעות לילה.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
shutterstock
רמות נמוכות של ההורמון הגברי גורמות גם להפרעות בתפקוד המיני
shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים