מפוליו עד שומן טראנס: מצעד הבריאות 2013
אנג'לינה ג'ולי עברה כריתת שדיים מונעת, שומן הטראנס יצא מהמזון, הפוליו הפחיד אותנו ומספר נשאי ה-HIV המשיך לעלות - מה עוד התרחש השנה בעולם הבריאות? 10 הסיפורים החמים ביותר של 2013
שנת 2013 היתה גדושה באירועים והתפתחויות בתחום הבריאות, ממגיפת פוליו דרך הנחיות חדשות, פיתוחים ונתונים מדאיגים על עליה במקרי הסרטן והמשך התפשטות מגיפות ההשמנה וה-HIV. זה מה שהיה לנו בשנה החולפת:
1. בהלת הפוליו
זה החל באזור הדרום: בחודש ספטמבר השנה מצא משרד הבריאות עקבות של נגיף פוליו פראי בשפכים של באר שבע ושל קריית גת. לאחר מכן נתגלו שרידים של הנגיפים בעוד ועוד יישובים בכל חלקי הארץ, כולל בירושלים והצפון. עם זאת, לא נרשמו מקרי תחלואה בשיתוק שהפוליו עלול לגרום לו.
משרד הבריאות העריך כי ייתכן שהנגיף הגיע ממצרים, זאת משום שהמטען הגנטי שלו זהה למטען הנגיף שנמצא לפני מספר חודשים בביוב במצרים.
עד מהרה פתח משרד הבריאות במבצע חיסונים המוני לילדי ישראל תחת הכותרת "שתי טיפות". כ-900 אלף ילדים חוסנו נגד הנגיף במסגרת המבצע, והתוצאות לא איחרו לבוא: בדיקות חוזרות גילו כי התפשטות הנגיף נעצרה.
בהלת הפוליו והממצאים לאורך החודשים האחרונים הביאו את משרד הבריאות להחליט לחזור ולחסן בחיסון החי-מוחלש באופן קבוע.
2. אנג'לינה ג'ולי עוברת כריתה מונעת
השחקנית אנג'לינה ג'ולי הכריזה בחודש מאי כי עברה כריתת שדיים מניעתית, לאחר שגילתה כי היא נושאת את הגן המעלה את הסיכון שלה לחלות בסרטן שד.
ג'ולי בחרה לכרות את שני שדיה בתהליך הנקרא "מסטקטומיה כפולה", כדי להימנע מתאי הסרטן לשגשג ולשלוח גרורות. לאחר הניתוח צנח הסיכון שלה לחלות בסרטן השד מ-87% לפחות מ-5%.
ג'ולי נשאה את המוטציה BRCA1, המעלה כאמור את הסיכון לסרטן השד לצד מוטציה שנייה בשם BRCA2. שתי המוטציות שכיחות בכ-2% מהנשים ממוצא יהודי-אירופי - פי חמישה מבשאר האוכלוסייה. המוטציה נמצאת גם בנשים ממוצא סקנדינבי והולנדי.
במסגרת סל התרופות בישראל, זכאיות נשים לבצע את הבדיקה ללא תשלום לאחר ייעוץ גנטי. הקריטריונים לביצוע הבדיקה הם תחלואה בסרטן השד או בסרטן השחלות בקרובי משפחה מדרגה ראשונה או שנייה, או מוטציה באחד הגנים BRCA בקרובי משפחה מדרגה ראשונה או שנייה.
3. עלייה בנשאות HIV בישראל
בשנה האחרונה חלה עלייה נוספת במספר נשאי ה-HIV החדשים, כששלוש קבוצות מרכזיות - הומואים, נרקומנים ויוצאי מדינות מסוימות באפריקה - עדיין כוללות את רוב הנשאים בישראל.
בשנה האחרונה נדבקו בנגיף בישראל כ-360 אנשים, כ-140 מתוכם הומוסקסואלים. לשם השוואה, מספר ההומואים שנדבקו בנגיף בשנה שעברה עמד על כ-77 איש, עלייה של כ-80%.
נתון מדאיג נוסף הוא שרוב מקרי ההדבקה החדשים מקרב הקהילה ההומוסקסואלית מתרחשים בגילאי 25-18, כמעט כולם בשל קיום יחסי מין ללא אמצעי מניעה.
ובתוך כך, נגוזה התקווה לשני נשאי ה-HIV שלכאורה "נרפאו" מהנגיף לאחר שעברו השתלת מח עצם. בבדיקות דם שנערכו להם באחרונה עלו שוב רמות הנגיף, והם חזרו לטיפול בקוקטייל התרופות.
- קראו עוד: ישראל: עלייה מדאיגה במספר נשאי HIV
4. סרטן - גורם המוות העיקרי
בעוד שבעשורים האחרונים מחלות לב היוו את גורם התמותה הראשון בעולם המערבי, לאחרונה הפכו מחלות הסרטן לקטלניות ביותר בישראל המביאות למותם של יותר מ-10,000 איש מדי שנה.
בראש רשימת סוגי הסרטן הקטלניים נמצא סרטן הריאות, ואחריו סרטן המעי הגס וסרטן השד. מחלות הלב נמצאות כיום במקום השני, והן גורמות למותם של מעל 6,500 איש בשנה. במקום השלישי נמצא שבץ מוחי, הממית כ-2,400 איש בשנה.
בעולם המגמה דומה: ארגון הבריאות העולמי פרסם כי חלה עלייה במקרי התחלואה בסרטן והתמותה בשלו. בשנה החולפת דווחו 14.1 מיליון מקרים חדשים של תחלואה בסרטן ו-8.2 מיליון מקרי מוות, זאת בהשוואה ל-12.7 מיליון אבחונים ו-7.6 מיליון מקרי תמותה בשנת 2008.
בצל המספרים הקשים ישנם גם נתונים מעודדים: 32.6 מיליון אנשים ברחבי העולם ממשיכים בחייהם אף על פי שאובחנו חמש שנים קודם לכן כחולים בסרטן.
- קראו עוד: דו"ח: מהו גורם התמותה שעלה ב-7% בישראל?
5. ממציא שתלי הסיליקון PIP - לכלא
בית המשפט בצרפת גזר ארבע שנות מאסר על ז'אן קלוד מאס, מייסד חברת שתלי הסיליקון PIP שנקרעו ודלפו בגופן של אלפי נשים ברחבי העולם. הפרשה הגיעה לידיעת הציבור כאשר קרא משרד הבריאות בצרפת לנשים שעברו ניתוח להגדלת חזה עם שתלים מסוג PIP להיבדק, וזאת בעקבות מקרי תחלואה בסרטן שהתגלו אצל נשים שבגופן שתלים אלו.
אז החל כדור השלג להתגלגל: במהרה התברר כי שתלי הסיליקון הללו דולפים, ובדיקות מעבדה שערכה תחנת רדיו בצרפת גילו כי השתלים הכילו כימיקלים מסוכנים לאדם. המדענים גילו כי נוסחת הייצור הסודית של שתלי הסיליקון PIP כללה את תוסף הדלק באיסילון, והכימיקלים סילופרן ורודורסיל המשמשים בייצור צנרת גומי. השימוש בכימיקלים הוזיל את ייצור השתלים - וסייע להפוך את ז'אן קלוד מאס בן ה-72 למולטי מיליונר.
שתלי סיליקון מסוג PIP הושתלו ב-500-400 אלף נשים ברחבי העולם. בצרפת, בצ'כיה ובגרמניה המליצו לנשים להסיר את השתלים, אך בבריטניה החליטו להימנע מקריאה גורפת לעשות כך. בישראל אישר משרד הבריאות לנשים שחפצו בכך להסיר את הסיליקון ללא תשלום.
6. מגפת ההשמנה דוהרת
העולם ממשיך להשמין - ואפריקה דווקא בראש: ארגון הבריאות העולמי הזהיר השנה מפני מגפת ההשמנה הכלל-עולמית. לצד האו"ם הוא קורא לנקוט שורת צעדים ארוכה כדי לעצור את העלייה במשקל של האוכלוסייה, כולל מיסוי גבוה על מוצרי מזון עתירי קלוריות ואיסור שיווק מזון מהיר לילדים.
מנתוני הארגון עולה כי 2.8 מיליון מבוגרים מתים מדי שנה כתוצאה מהשמנת יתר, ובכך לא נכללים מיליון החולים בסוכרת, במחלות לב ובסרטן, מחלות המיוחסות בחלקן אף הן להשמנה. מעל 40 מיליון ילדים בעולם מתחת לגיל חמש סובלים היום מהשמנת יתר.
על פי מדד ההשמנה העולמי, מדורגים תושבי האי נאורו שבמיקרונזיה בראש הטבלה, עם שיעור השמנה של יותר מ-93%. אחריהם איי קוק, הסמוכים לניו זילנד, עם 91%. ארצות הברית, שהובילה את הטבלה עד לפני כמה שנים, מדורגת כיום במקום התשיעי עם קצת יותר מ-73% השמנה.
ישראל מדורגת במקום ה-38 בטבלה, מעט אחרי אוסטרליה ובריטניה. את הטבלה חותמות מדינות העולם השלישי ובהן הודו, אפגניסטן, נפאל ובנגלדש, שבהן שורר עוני קשה המוביל לרעב ולתת תזונה.
בארץ, מגלה דו"ח של משרד הבריאות כי 20% מתלמידי כיתות א' סובלים מעודף משקל, ובכיתה ז' מזנק המספר ליותר30%-מ . כ-10% מבני הגילים הללו סובלים מהשמנה משמעותית.
7. הנחיות חדשות: יותר סטטינים
בשנה החולפת פורסמו הנחיות חדשות שעתידות להביא לשינוי דרמטי בטיפול התרופתי בכולסטרול - ואולי גם בשיעור התחלואה. איגוד הלב האמריקני קבע כי מספר המשתמשים בסטטינים להורדת כולסטרול עתיד להיות מוכפל ולכלול גם את הנמצאים בסיכון גבוה לסבול מהתקפי לב או משבץ מוחי, אפילו אם אינם סובלים מרמות כולסטרול גבוהות.
ההמלצות נובעות ממחקרים חדשים המראים כי טיפול תרופתי בסטטינים מפחית משמעותית את הסיכון ללקות במחלות לב וכלי דם.
במקביל, יצאה החברה הישראלית ליתר לחץ דם בהנחיות חדשות הקובעות כי מעתה יבוצעו מדידות לחץ דם בבית ולא במרפאה כדי להפחית הטיות במדידה. נוסף על כך, הטיפול יתבסס על מתן שתי תרופות ולא אחת, וכן ישונו ההגדרות ללחץ דם הדורש טיפול ויתבססו מעתה על ערך לחץ הדם הגבוה (הסיסטולי).
- קראו עוד: שינוי דרמטי: יוכפל מס' המשתמשים בסטטינים
8. מולטיויטמינים לא עובדים
שלושה מחקרים חדשים שפורסמו השנה - המצטרפים לעשרות פרסומים קודמים - מאשרים שוב כי לאנשים בריאים אין סיבה ליטול מולטיויטמינים, כיוון שהם אינם משפיעים על מצב הבריאות, אינם מונעים תמותה מוקדמת או תחלואה.
אחד המחקרים שנערכו השנה סקר 27 מחקרים קודמים שכללו יותר מחצי מיליון איש, ומצא כי אין הבדל משמעותי מבחינת שיעור התמותה או התחלואה בין אלה שנטלו מדי יום את תוספי הוויטמינים ובין אלה שלא נטלו אותם.
מחקר נוסף שכלל אלפי נבדקים מצא כי המולטיויטמינים אף לא שיפרו את התפקוד המוחי או את הזיכרון, וזאת בהשוואה לנבדקים שלא נטלו אותם.
9. נאסר השימוש בשומן טראנס
בחודש נובמבר הודיע מינהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) כי החליט לאסור על הוספת שומן טראנס למזון. מדובר בשומנים שעברו שינוי כימי והפכו למוקשים בטמפרטורת החדר.
בשל מרקמו המוצק, משמש שומן הטראנס במזונות רבים כדי להאריך את חיי המדף של המוצר ובתוך כך לשמר את טעמו השומני. שומני הטראנס מוספים למאפים, למרגרינה, לשמנת, לפופקורן בהכנה במיקרוגל ועוד מוצרים תעשייתיים.
בעקבות הודעת ה-FDA אמרו גורמים במשרד הבריאות כי יש כוונה לקדם איסור דומה גם בישראל.
10. מהפכת הפונדקאות להומואים
שרת הבריאות יעל גרמן הודיעה כי משרד הבריאות יגיש בקרוב הצעת חוק שתאפשר לזוגות חד-מיניים להביא ילד לעולם באמצעות פונדקאות בישראל.
על פי החוק כיום רק זוגות הטרוסקסואליים יכולים להשתמש באם פונדקאית, וזוגות חד-מיניים נאלצים לפנות למסלול פונדקאות בחו"ל - הליך יקר מאוד לעומת ישראל, שבה מקבלת האישה תשלום של 250-200 אלף שקלים.
אם יאושר, יאפשר החוק החדש לזוגות גברים להפוך להורים באמצעות פונדקאית עד גיל 54, וגיל הנשים הפונדקאיות יוגבל ל-38, שנתיים יותר מכפי שהוא כיום.
בנוסף למהפכת הפונדקאות לחד-מיניים, מתכוונת גרמן לערוך שינויים נוספים בחוק. בין השאר יתאפשר לזוגות לעבור שני הליכי פונדקאות בלבד בישראל, כדי לאפשר ליותר משפחות להשתמש בשירותי הפונדקאיות. ההצעה תוגש להכנה לקראת קריאה טרומית בשבועות הקרובים.