שתף קטע נבחר

 

ותודה לקנאביס: מי נבחרה למדינת השנה?

"צנועה אבל אמיצה, ליברלית ואוהבת כיף": עורכי "האקונומיסט" הליברלי בחרו את מדינת השנה. הקריטריון: רפורמות נועזות שישפיעו על כל האנושות

חודש דצמבר הוא שעת הסיכומים וחשבון הנפש של התקשורת העולמית. אילו דירוגים לא ראינו עדיין - "איש השנה", "סיפור השנה", בארה"ב נקבע אפילו "השקר הגדול של השנה" (הבטחות אובמה לגבי תוכנית ביטוח הבריאות). בין כל אלה, החליט העיתון הבריטי היוקרתי "האקונומיסט" להכתיר את... מדינת השנה - אורוגוואי.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

עורכי העיתון, שנטיותיו - יש להדגיש - ליברליות מאוד, הסבירו כי לאחר לבטים רבים לגבי אופן הבחירה (האם לקבוע את מדינת השנה לפי הישגיה הכלכליים או למשל האם להעריך כל מדינה לפי התנהלות ממשלתה או לפיה התנהלות אזרחיה), הם החליטו להעריך את המדינות לפי רפורמות פורצות דרך שהן ביצעו ושעתידות להועיל לא רק למדינה עצמה, אלא גם לעולם כולו אם ייושמו מעבר לים.

 

הנשיא הצנוע שמפריש 90% משכרו. מוחיקה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הנשיא הצנוע שמפריש 90% משכרו. מוחיקה(צילום: AFP)
 

בשל כך קבעו העורכים כי מי שזכאית לתואר לשנת 2013 היא אורוגוואי, המדינה הדרום אמריקנית שהצטרפה השנה לרשימת המדינות שאישרו נישואים חד מיניים ("דרך להגביר את מידת האושר האנושית ללא עלות כספית") וביצעה רפורמה מהפכנית עוד הרבה יותר, כשהפכה למדינה הראשונה בעולם המתירה ייצור, מכירה וצריכה של קנאביס תחת פיקוח. "זהו שינוי כל-כך ניכר וברור, שאף מדינה אחרת לא עשתה. אם אחרים יילכו בעקבותיו וסוגי סם אחרים ייכללו בו, הנזק שסמים כאלה גורמים לעולם יופחת באופן משמעותי", הוסברה הבחירה.

 

"צנועה אבל אמיצה, ליברלית ואוהבת-כיף, אורוגוואי היא מדינת השנה שלנו!", כתבו ב"אקונומיסט" לקינוח. חשוב להדגיש, מנגד, שסוכנות האו"ם נגד השימוש בסמים והפצתם, כמו גם ארגונים אחרים הפועלים נגד שימוש בסמים, מתחו ביקורת קשה על אורוגוואי בעקבות הצעד וטענו כי מדובר במהלך מסוכן.

 

מפגינים בעד לגליזציה של מריחואנה במונטבידאו (צילום: AP) (צילום: AP)
מפגינים בעד לגליזציה של מריחואנה במונטבידאו(צילום: AP)

 

ב"אקונומיסט" הדגישו גם את צניעותו המפליגה של נשיא אורוגוואי, חוסה מוחיקה. מדובר במנהיג חריג במנהגיו, שלעתים קרובות מתואר על ידי התקשורת הבינלאומית כ"מנהיג העני בעולם" בשל אורח חייו הצנוע. נשיא אורוגוואי מפריש קרוב ל-90 אחוזים משכרו לטובת תוכניות רווחה ומסרב לגור בארמון הנשיאותי. במקום זאת הוא מעדיף לגור עם רעייתו, הסנאטורית לוסיה טופולנסקי, בחוותם מחוץ לעיר הבירה מונטבידאו, שם הוא מקדיש חלק גדול מזמנו לגננות. מוחיקה הסביר כי עשרת האחוזים שנותרים לו משכרו מספיקים לו כדי להתקיים.

 

הנשיא בטוח: ביורוקרטים יפקחו על הסמים טוב יותר מהמשטרה (צילום: AP) (צילום: AP)
הנשיא בטוח: ביורוקרטים יפקחו על הסמים טוב יותר מהמשטרה(צילום: AP)

 

ב-10 בדצמבר אישר הפרלמנט של אורוגוואי חוק היסטורי המתיר במדינה גידול, מכירה וצריכה של מריחואנה. החקיקה פורצת הדרך

באורוגוואי, שנועדה ליצור תעשיית מריחואנה בניהול ממשלתי, נתקלה בהתנגדות מצד שני שלישים מאזרחי המדינה, אלא שמוחיקה החליט להוביל את הלגליזציה של הסם בכל מקרה. הוא טען שהמלחמה הגלובלית בסמים היא כישלון ושביורוקרטים יכולים לעשות עבודה טובה יותר מהמשטרה, החיילים והסוהרים בבלימת התמכרויות ובהבסת ארגוני הפשע.

 

על פי החוק החדש, כל מי שרוצה לגדל מריחואנה או לסחור בה צריך להירשם אצל הרשויות ולקבל מהמדינה רישיון. כמו כן, כל אזרח מעל גיל 18 יוכל לקנות מדי חודש 40 גרם מריחואנה מבתי מרקחת שנמצאים בפיקוח ממשלתי ולגדל עד שישה שיחי מריחואנה בביתו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
קנביס במונטבידאו. כלכלה היא לא חזות הכול
צילום: רויטרס
מומלצים