קומפקטית למתקדמים - ניקון Coolpix P7800
למצלמת ה-P7800 מערכת שליטה משוכללת שניתנת להתאמה אישית עם מספר רב של חוגות וכפתורים. כיצד ה-P7800 מבדלת את עצמה משאר המתחרות בשוק המצלמות הרווי ?
ה-Coolpix P7800 היא מצלמת הדגל של ניקון בשוק המצלמות הזום הקומפקטיות המתקדמות. השינוי המרכזי בינה לבין הדגם הקודם הוא תוספת של עינית אלקטרונית מובנית ברזולוציה מכובדת של 921 אלף נקודות, התופסת את מקומה של חוגת שליטה מהירה בדגם הקודם. שאר המאפיינים המרכזיים של המצלמה לא השתנו כאשר בלב ה-P7800 חיישן בגודל 1/1.7" (הגדול בכ-50% מחיישן של מצלמה קומפקטית סטנדרטית) ברזולוציה של 12.2 מגה-פיקסלים.
כראוי למצלמה ברמתה, ה-P7800 מתהדרת במסך אחורי מפרקי בגודל 3 אינץ' ברזולוציה גבוהה של 921K. בנוסף, הרכיב שבאמת מבדיל את הניקון מיריבותיה בקטגוריית מצלמות הזום המתקדמות היא העדשה בעלת טווח של 28-200 מ"מ, עם מפתח צמצם של f/2-4, העולה על עדשות של מצלמות מתקדמות אחרות (בטווח מחיר זה) מבחינת טווח הזום.
מעבר למאפיינים הטכניים, התכונות שבאמת מקדמות את ה-P7800 לקטגוריית המצלמות למתקדמים הן אפשרויות השליטה המורכבות, המכילות שפע של חוגות שליטה, כפתורים הניתנים לתכנות אישי, תושבת hot-shoe ושאר אפשרויות שיקרצו לצלמים שלא מרוצים מחוסר השליטה במצלמות הקומפקטיות שברשותם.
ה-P7800 היא מצלמה גדולה וכבדה יחסית לשאר המצלמות בקטגורית הקומפקטיות המתקדמות. הממדים הפיזיים של המצלמה עומדים על 12 ס"מ רוחב, 7.7 ס"מ גובה, ו-5 עומק רוחב בנקודה העבה ביותר. בנוסף היא שוקלת 400 גרם כולל הסוללה וכרטיס הזיכרון. היא אמנם לא קטנה מספיק כדי להיכנס לכיס, אבל הבניה האיכותית ניכרת לעין, והגריפ הקדמי ותושבת האגודל האחורית מייצרים אחיזה נוחה מאוד לשימוש ממושך.
עדשת ה-28-200 נחשבת יחסית מגוונת לקטגוריה, כשהיא מציעה טווח זום של X7.1. מסביב לעדשה ישנה טבעת הניתנת להסרה המאפשרת שימוש במתאמים שונים של ניקון שיוכלו להרחיב ולהצר את אורך המוקד של העדשה. מפתח הצמצם המקסימלי בטווח הרחב של 28 מ"מ עומד על f/2, והוא קטן בהדרגה עד ל-f/4 ב-200 מ"מ. אחת מנקודות העוצמה של המצלמה היא הטווח הרחוק של העדשה בשילוב עם מפתח צמצם שנחשב עדיין פתוח, המאפשר צילום פורטרטים מרוחקים ואפילו צילומי טבע.
עוד ב-dtown
סמסונג F8000 במבחן – טלוויזיה נאה וחכמה
חוגות חוגות, חוגה של חוגות
למצלמה יש 5 חוגות. בחלקה העליון שתי חוגות סטנדרטיות, החוגה הגדולה מאפשרת מעבר פשוט בין מצבי הצילום השונים (P, A, S, M, Auto, Movie וכו') ובנוסף מכילה שלושה מצבי צילום הניתנים לתכנות מראש על ידי המשתמש. החוגה השנייה שולטת בפיצוי חשיפת חסר/יתר עד ל-3 סטופים.
חוגת שליטה נוספות ממוקמת בקדמת המצלמה, כשהאצבע המורה עומדת עליה בטבעיות בעת השימוש במצלמה, וחוגה רביעית באחורי המצלמה, לצד הגריפ האחורי לאגודל. חוגות אלה שולטות במאפייני הצילום השונים בהתאם למצב הצילום הנבחר, ובנוסף בעת לחיצה על כפתור Fn1 שליד העדשה מאפשרות בחירה באלמנטים שונים כמו פורמט הצילום, רמת רגישות, איזון ללבן, ועוד. בנוסף לארבעת החוגות הללו, ישנה חוגת שליטה אחורית סטנדרטית שמיועדת לשיטוט נוח בתפריטים השונים, אך פחות באה לידי ביטוי בעת הצילום.
כפתור ה-Fn2 מאפשר הפעלה של מספר מאפיינים כמו הצגת ההיסטוגרמה, גריד בעת הצילום, וקו אופק דיגיטלי. באופן אישי השתמשנו בכפתור זה להפעלת מסנן ה-ND המובנה בעדשה, בעיקר מכיוון שלא הצלחנו לאתר דרך נוחה אחרת להפעיל אותו, ובעת צילום באור יום חזק כשרצינו לצלם בצמצמים פתוחים האפשרות למסנן ND מועילה מאוד.
הפירוט הזה מבלבל. גם לנו לקח זמן לא קטן על מנת להבין כיצד לתכנת ולתפעל את המצלמה בצורה אופטימלית, אך לאחר שעשינו זאת חוויית השימוש שלה לא נפלה ממצלמות DSLR וחסרות מראה מתקדמות.
למצלמה פלאש מובנה הניתן לשחרור בעזרת כפתור לשמאל העינית, והיא כוללת גם תושבת Hot Shoe המאפשרת שימוש באביזרים שונים של ניקון, בין אם פלאשים, מיקרופון חיצוני, או מתאם GPS, שכן היא אינה מכילה GPS מובנה וכמו כן, אין לה קישורית WiFi מובנית.
עינית אלקטרונית – בעד ונגד
המצלמה מכילה שילוב של עינית אלקטרונית ומסך אחורי מפרקי באיכות גבוהה. בניגוד לסדרת מצלמות ה-G של קנון המכילות עינית אופטית, ניקון בחרה בעינית אלקטרונית, שאמורה להצג תמונה נאמנה יותר לפריים של הצילום ומציגה גם מידע על התמונה. עם זאת, החיסרון העיקרי היא שרק לאחרונה הבשילה הטכנולוגיה המאפשרת ייצור עיניות אלקטרוניות שיוכלו להציג תמונה חדה, ללא עיוותי צבע ובזמן תגובה קצר.
אך בניקון, בעת שימוש בעינית ניתן להבחין בנקודות עצמן, וזמן התגובה של העינית איטי מאוד: כאשר מסתכלים דרכה ומזיזים את המצלמה יש השהיה קצרה בין תנועת המצלמה לבין התצוגה בעינית. בנוסף התמונה בעינית כהה יחסית והצבעים בה נראים שטופים ולא רוויים. אכזבה נוספת היא שניקון בחרה שלא להטמיע חיישן שיאפשר למצלמה להעביר אוטומטית את התצוגה בין המסך האחורי לעינית, ישנו כפתור ייעודי למטרה זו ומעבר התצוגה בין שני המסכים אורך כ-2 שניות, זמן לא קצר בכלל. לימין העינית יש דיופטר המאפשר התאמה של חדות העינית לצלמים בעלי משקפיים.
למרות שאנחנו חובבים עיניות ולרוב מעדיפים אותן על שימוש במסך האחורי של המצלמה, לצערנו השתמשנו בעינית המובנית של הניקון לעיתים רחוקות בלבד. המלצתנו ללקוחות הפוטנציאלים מבין הקוראים היא לבקש להתנסות בתצוגת העינית של המצלמה בחנות לפני רכישתה.
מסך איכותי
לעומת זאת, המסך האחורי של ה-P7800 בנוי ברמה גבוהה מאוד, עם הרזולוציה הסטנדרטית של 921 אלף נקודות. המסך המפרקי של המצלמה מאפשר צילום נוח מאוד מכל זווית אפשרית, אפשרות לא נפוצה במצלמות אחרות באותה הרמה. הצבעים במסך האחורי רוויים אפילו באור יום חזק, ומהירות התגובה שלו טובה מאוד, כך שלא היו לנו יותר מידי דילמות באיזו תצוגה לבחור בעת השימוש במצלמה.
המצלמה מאפשרת בחירה מרובה ברמת המידע של המסך האחורי, בין תצוגה נקייה של התמונה בלבד, עד לתצוגה המלאה במאפייני הצילום, מצב המיקוד, פיצוי חשיפה, ועוד כמויות גדולות של מידע המסתיר כמעט לגמרי את התמונה עצמה.
לא הכי מהירה
למרות שה-P7800 ממצבת את עצמה כמצלמה לצלמים מתקדמים, חוויית השליטה בה מבחינת מהירות התפעול עלולה להפריע לצלמים אשר מורגלים למצלמות מתקדמות אחרות. איטיות התפעול באה לידי ביטוי במעבר בין התפריטים השונים, החלפת התצוגה בין העינית האלקטרונים למסך האחורי ופרק זמן ארוך במיוחד בשלב שמירת התמונות על כרטיס הזיכרון וזמן הדפדוף בתמונות שכבר צולמו.
מהירות הצילום ברצף של המצלמה עומדת על כ-6 תמונות לשנייה בעת צילום ברצף, ללא קשר לפורמט הקבצים המצולמים. לאחר צילום ששת התמונות המצלמה מפסיקה לצלם ונכנסת לתהליך שמירת התמונות, שאורך כ-4 שניות בהן המצלמה לא מגיבה (או 12 שניות בצילום בפורמט RAW בלבד, ו-13 שניות בצילום בפורמט JPG + RAW). מבחני הביצועים נעשו תוך שימוש בכרטיס 16GB Extreme Pro של SanDisk, המסוגל להקליט בקצב של MB/ 95 ולמרות זאת המצלמה שמרה את הקבצים במהירות איטית מאוד למרות החיישן הצנוע בעל 12MP.
הסוללה מספיקה לזמן מכובד של שימוש, כשארגון CIPA מעריך את חיי סוללה לכ-350 צילומים. חסרון מעצבן הוא שרמת עוצמת הסוללה לא מוצגת באחוזים אלא בציור. לרוב, אחרי כמה שעות של שימוש כשמד הסוללה מראה על חצי עוצמה, המצלמה נכבית ללא אזהרה מוקדמת.
איכות תמונה
ה-P7800 מספקת תמונות איכותיות עם רמת רעש נמוכה יחסית למצלמות קומפקטיות בעלות חיישן סטנדרטי. האיזון ללבן האוטומטי נוטה לגוונים צהובים באור שמש, אבל צילום בפורמט RAW מבטל את החיסרון באי-הדיוק הצבעוני. העדשה של הניקון מאפשרת טווח גדול ביחס למצלמות המתחרות, ומספקת תמונות חדות בעלות ניגודיות טובה.
בבדיקת החדות שעשינו ראינו שכבר מהצמצמים הפתוחים ביותר מתקבלות תמונות חדות, במרכז ובפינות התמונה. צמצם f/4 הוא הצמצם האידיאלי אם ברצונכם להשיג חדות מקסימלית, כשהחל מצמצם f/5.6 התמונות מאבדות חדות והופכות לרכות, תופעה שמחמירה ככל שסוגרים צמצמים, עד לצמצם המקסימלי f/8.
למרות שלניקון p7800 חיישן שרק גדול במעט מזו שנמצא במצלמות קומפקטיות סטנדרטיות, היא מתמודדת יפה מאד עם צילום ברגישויות גבוהות. במבחן הבא שילבנו בין צילום מקרו לצילום ברגישויות גבוהות. המצלמה מאפשרת למקד ממרחק מינימלי של 5 ס"מ. למרות שנתקלנו כבר במצלמות שמצלמות ממרחקים נמוכים יותר כמו הקנון SX50, התוצאות של הניקון היו איכותיות יותר מבחינת חדות הודות לחיישן הגדול יחסית. בסעיף הוידאו, מספקת ה- Nikon P7800 אפשרות צילום ברזולוציית 1080p בקצבי פריימים של 25 ו-30 לשניה, 60 פריימים ברזולוציית 720p ו- 120 פריימים לשניה ברזולוציית 640x480.
שליטה מלאה
קשה לקבוע פסיקה מוחלטת לגבי איכות התמונה של ה-P7800, שכן היא תלויה בפועל בציפיות שלנו וביחס לאיזו מצלמה נשווה אותה. חיישן הניקון הוא בגודל 1/1.7" הגדול ב-50% מזה של המצלמה הקומפקטית הסטנדרטית ונחשב למכובד עד לפני 2-3 שנים, אך מאז הוצגו מצלמות קומפקטיות עם חיישנים גדולים יותר בהרבה, כך שמבחינת איכות התמונה נטו, מצלמות כמו הסוני RX100 והפוג'י X20 מציגות יתרון אם כי במחיר רשמי יקר יותר.
בהשוואה למצלמות קומפקטיות סטנדרטיות איכות התמונה של ה-P7800 טובה מאוד, וצפיפות הפיקסלים בחיישן שפויה יחסית ומאפשרת צילום ברגישות גבוהה עם תוצאות מצוינות. ה- ניקון P7800 מרשימה מאוד באפשרויות השליטה שהיא מעניקה לצלם ובחוויית השימוש עם שלל הכפתורים והחוגות, מאפיינים שלא ניתן להחסיר מחשיבותם.
מחיר: 2,349 ש"ח
אחריות: הדר סוכנויות לצרכי צילום בע"מ
בעד: עדשה מהירה עם טווח זום מצוין, מערכת שליטה מתקדמת, מסך אחורי מפרקי איכותי, איכות בנייה גבוהה, פילטר ND מובנה.
נגד: יש דגמים מתחרים עם חיישן גדול יותר, תגובות איטיות באופן יחסי, עינית אלקטרונית ברמה לא מספקת למצלמה מתקדמת.
- לסקירה המלאה ב-dtown