מועצת החכמים: מפעילים את האוכלוסיות הוותיקות
הם יצאו לפנסיה אבל החליטו שזה לא אומר שהם מפסיקים לעשות ולפעול למען החברה. 12 חברי מועצת 55+ בגבעת שמואל עושים הכל כדי שלאף אחד לא יהיה משעמם, אחת לשבוע הם מתכנסים ומעלים רעיונות שמפיחים חיים בשגרה היומיומית של האוכלוסיות הוותיקות באזור
אחת לשבוע מתאספת המועצה, יש להם יו"ר, סגן, וראשי תחומים: תרבות, חינוך, ספורט, ביטחון, חקלאות, ועוד. הם נקראים "מועצת 55 +", מתגוררים בגבעת שמואל, כולם החזיקו במשרות מכובדות במשק, וכעת, כשהגיעו לגמלאות, הם לא "מורדים את השאלטר" ממרוץ העשייה. הם ממשיכים הלאה, בהתנדבות, לעשות לעצמם ולחברה דברים נפלאים.
שלומית גדרון, יו"ר "המועצה", עו"ס בהשכלתה, ראתה הרבה דברים בחיים. היא ניהלה את אגף הרווחה בעיריית בני ברק 28 שנים, תחתיה עבדו 300 עובדים, פיתחה עשרות פרויקטים חברתיים רווחתיים, וכשהיא יצאה לגמלאות, הרגישה שאסור לעצור את הטורבינה. "כתושבת גבעת שמואל ומהיכרותי את האוכלוסייה והקהילות הרבות בעיר, ומכך שהגיעו אוכלוסיות חדשות של אזרחים ותיקים ליישוב, הצעתי לפתח את פעילות הפנאי לאוכלוסיות הוותיקות. יש בכך צורך של ממש. העירייה והמתנ"ס, שהרימו את הכפפה, סייעו בהקמת המועצה והיום מדובר בפרויקט שיש רק להתברך בו", מספרת גדרון.
אז פטיש ליו"ר המועצה אין, אבל מליאה המתכנסת אחת לשבוע יש. סביב שלחן עגול נפגשים חברי המועצה, מעלים רעיונות, דנים, מתווכחים, מכינים תכנית עבודה שנתית, מבצעים בקרה על ההוצאות, ומקדמים את תרבות הפנאי של אוכלוסיית הוותיקים.
דבורה גנץ, לימדה במשך 40 שנה תנ"ך באוניברסיטת בר אילן, בסמינר לוינסקי ובתכניות אקדמיות של כוחות הביטחון - מוסד ושב"כ. כשפרשה, גמלה בליבה החלטה שממשיכים הלאה. היום, ב"מועצה" היא אחראית על תחום החינוך. "ישנה הצלחה בלתי רגילה לכלל תכניות החינוך וההרצאות המותאמות לאוכלוסיית הגמלאים, שנעשית באמצעותנו. ההיענות רבה והביקורות מצוינות וזה סימן להצלחה".
במדינת ישראל תוחלת החיים היא מהגבוהות בעולם. הרפואה המתקדמת ותשתיות נוספות מאפשרות שיפור משמעותי באיכות חיי הגמלאים. "כל אלו הביאו לחזק ולהצמיח מסגרות רבות בתחומי החינוך, התרבות והפנאי לאוכלוסיות אלו" , אומרת ורדה לוי, מנהלת מתנ"ס גבעת שמואל. "המועצה מהווה מנוף מרתק ומעניין לקידום צרכי הגמלאים. מדובר באנשים שהחזיקו התפקידים משמעותיים: מנהלי בנקים, ראשי אגפים בשירות הציבורי, מרצים, אנשי חינוך, ועוד. הקמנו ועדת הגוי שהורכבה מארגון אש"ל, החברה למתנ"סים והעמותה לקשיש, ויחד בנינו פרוגרמה שמאצילה להם את היכולת להתנהל כמעט כגוף עצמאי. הם למדו על ניהול מערכות מוניציפליות, הכנת תכניות עבודה, הכרות עם גורמים עירוניים, ובסופו של דבר הם הכינו תכנית עבודה שנתית מרתקת ומדהימה. המועצה זוכה לתמיכתו של ראש העיר, יוסי ברודני, והיא חלק ממדיניותו".
לאוכלוסיה הבוגרת יש מגוון של צרכים מתחומים שונים – בריאותיים, חברתיים, כלכליים, תרבותיים – שבניהם יש תלות הדדית ויחסי גומלין. אחד מחברי המועצה, יוסף נשיא, לקח על עצמו את פרויקט מחשוב חברי המועצה והממשקים עם החברים הפעילים. "עבדתי בהוראת המקצועות הטכנולוגיים, מחשבים ויישומי מחשב למעלה משלושים שנה. החלטתי להצטרף ל'מועצה' על מנת להמשיך לסייע ולתרום לקהילה. בין שאר תפקידי ב'מועצה', אני אחראי על הנגשת השימוש במחשבים לכלל החברים שעד היום, בחלקם, נרתעו משימוש במחשב".
חנה שרמן משמשת כסגנית יו"ר "מועצת 55+". בהשכלתה היא אחות מוסמכת, בעלת תואר אקדמאי וניהלה את מחלקת שיקום המבוגר בבית חולים תל השומר. "פרשתי לגמלאות וחיפשתי חוג להתעמלות בשעות הבוקר הפנויות שלי. למועדון קשישים הרגשתי לא שייכת, וגם חוג לבני 30-40 ידעתי שארגיש מבוגרת מהם ולא שייכת. חיפשתי משהו באמצע שאוכל להשתלב בו. אני, שחלק גדול מחיי עסק בהתנדבות וסיוע, שמחתי להצטרף ל"מועצה". אני חושבת שאדם שיש לו טוב בחיים רוצה לתת מהטוב גם לאחרים ולכן רציתי לתרום מזמני לעשיית טוב לאחרים ולי".
לאה טויטו, שמתנ"ס גבעת שמואל היה לה בית, ובו היא עבדה עד צאתה לגמלאות, ממשיכה להיות הרוח החיה וה"נשמה" של המועצה. בעברה ניהלה את צהרוני הילדים במתנ"ס, יצאה לפנסיה לפני שלוש שנים, אבל רוח העשייה לא עוזבת אותה. לבד מכך שהיא חברת מועצה, היא פעילה דומיננטית בוועדת חברה ופנאי של המועצה. "המקום הזה משמש לי בית ראשון ושני", היא אומרת. "חייתי כאן, עבדתי כאן, ולמרות הפרישה, אני מחוברת למקום ולא יכולה בלעדיו".
וכדי שלא יקופח גם המגזר החקלאי במועצה, אחראית מלכה גולני על הגינה הקהילתית, גינה פתוחה לזריעת מגוון רחב של צמחי מאכל: "אני בעלת רקע חקלאי שם 40 שנה. תכננתי בעבר רפת בעלת מאפיינים חדשניים והיא זכתה לתואר 'ביצת קולומבוס'. אני גאה להביא למועצה את הגוון החקלאי ולרתום את האוכלוסייה לטובת הפרויקט".
טליה דנציגר היא יועצת חינוכית במקצועה ובעלת תואר שני בספרות עברית. דנצינגר הייתה חלוצה כשהעמידה לפני שנים רבות תכניות לתלמידים מחוננים. עם פרישתה לגמלאות, גמלה בליבה החלטה לא לעצור את שאון העשייה. "חיפשתי מסגרת מתאימה עבורי להתנדבות שתהיה שונה ודומה לעיסוקי הקודמים", מספרת דנצינגר. "מודעה בעיתון המקומי בגבעת שמואל, שמחפשים מתנדבים לארגון פעילות לגמלאים 'תפסה את עיני'. הרגשתי שיש לי אפשרות לתרום מניסיוני לציבור הגמלאים. לאחר קורס מעניין ודינמי שקשור לניהול, התבקשתי לקחת על עצמי את ארגון הרצאות לציבור. קבלתי את המשימה בהרגשת מחויבות ואחריות גדולה. הקהל שהשתתף נהנה ופרגן מאד. לאור ההצלחה והדרישה של קהל הגמלאים, החלטנו במועצה על פתיחת תכנית שנתית הכוללת הרצאות מידי שבוע, טיולים קצרים/ארוכים במהלך השנה, ועוד. כיום (זו השנה השלישית), משתתפים בתוכנית כ-120 איש. מידי חודש מתקיים מפגש של מועצת המתנדבים לדיון סוער ופורה על הפעילויות שנעשו ועל התוכניות לעתיד".
סמדר שגיא, מנהלת תחום עשייה וקהילה במתנ"ס גבעת שמואל, והרוח החיה שמאחורי הפרויקט, מסכמת: "קהילת 55+ בגבעת שמואל מהווה נישה ייחודית ומקסימה, שיוצרת מנוף לחיי קהילה, חברה, חינוך ותרבות. המטרייה שהם מקבלים מאתנו מעמיקה את תחושת המשפחתיות והשייכות. הפעילויות המגוונות ומעניינות שהם חווים, מנצלות באופן מרבי את שעות הפנאי להנאתם ולתועלתם של בני 55+".
דוד אשל, משורר, סופר, וחבר המועצה ביקש לחתום את הדברים בשיר:
בַּבִּנְיָן בּוֹ אֲנִי גָּר
לְפֶתַע אֲנִי...הֲכִי מְבוּגָר,
נָכוֹן, חָלְפוּ וְעָבְרוּ עֲלוּמַי,
אֲבָל עוֹד לֹא, תַּמּוּ יָמַי,
רַק כְּיוֹם חָלַף מֵאָז,
אֶצְלִי, דָּבָר לֹא זָז.
צְעִירִים רוֹאִים בִּי זָקֵן,
וִיְלָדִים חוֹשְׁבִים : וַדַּאי הוּא מִסְכֵּן,
עַד לֹא מִזְמַן הָיָה זֶה אַחֶרֶת,
הָיִיתִי אָדוֹן וְאִשְׁתִּי הַגְּבֶרֶת,
לֹא נֶחֱשַׁבְנוּ כִּזְקֵנִים
וְוַדַּאי שֶׁלֹּא כְּמִסְכֵּנִים.
לְעִיסוּק רוּחָנִי רוֹאִים בִּי כָּהוּי,
לַעֲבוֹדָה גּוּפָנִית אֵינֶנִּי רָאוּי,
נָכוֹן, חָלְפוּ וְעָבְרוּ עֲלוּמַי
אֲבָל עוֹד לֹא תָּמוּ יָמַי,
אֲנִי יוֹדֵעַ הֵיטֵב שֶׁעוֹד יֵשׁ בִּי מִיצוּי,
אַךְ יֵשׁ אוֹר מְהַבְהֵב : אֵינְךָ עוֹד רָצוּי !
רַק יוֹם חָלַף מֵאָז,
אֶצְלִי דָּבָר לֹא זָז,
אֲבָל בַּבִּנְיָן בּוֹ אֲנִי גָּר
לְפֶתַע אֲנִי... הֲכִי מְבוּגָר.
- חברי "מועצת 55+" הם: שלומית גידרון, חני שרמן, טליה דנציגר, מלכה גולני, לאה טויטו, עמוס חכמון, דוד אשל, זיוה חודרה, נתן מאיר, דבורה גנץ, רבקה קלט ויוסי נשיא.
בואו גם אתם לעשות קצת טוב! אלפי פרויקטים התנדבותיים ממתינים לכם ביום מעשים טובים, 11במרס 2014.
לפרטים נוספים - "יום מעשים טובים" גם בפייסבוק .