העבירה - הומו: חנינה למפצח הצופן הנאצי
אלן טיורינג הבריטי השפיע על תחומי חיים רבים, אבל ייזכר בעיקר בגלל פיצוח קוד האניגמה של הנאצים. בשנות ה-50 הוא הורשע ביחסים הומוסקסואליים והתאבד אחרי שנכפה עליו טיפול הורמונלי. באיחור של 60 שנה נעשה איתו צדק
כמעט 60 שנים אחרי שהתאבד בעקבות הרשעתו בעבירה פלילית בגין הומוסקסואליות, הואילה היום (ג') מלכת בריטניה
להעניק חנינה לאלן טיורינג,
המתמטיקאי והמדען שלעבודתו היה משקל מכריע בניצחון בנות הברית במלחמת העולם השנייה.
הומוסקסואל הוא הורשע ב-1952 וטופל בשל כך בהורמונים שיועדו "למתן את הדחף המיני שלו". מדוכא, מתוסכל וכועס הוא שם קץ לחייו ב-1954.
כתבות נוספות מהעולם - בערוץ החדשות של ynet:
- ערב החג: מיליונים בלי חשמל באירופה וקנדה
- המדליף סנואודן מרוצה: "משימתי הושלמה"
- איראן שוקלת לקבוע בירה חדשה במקום טהרן
- טרגדיה בגן החיות: טיגריס הרג את זוגתו
טיורינג פיצח את מכונת הצופן וסייע לבנות הברית במלחמתן בנאצים, התיאוריות שלו הניחו את היסודות לעידן המחשב ועבודתו על אינטליגנציה מלאכותית מהווה עד היום את הבסיס לדיון סביב השאלה אם מכונות מסוגלות לחשוב. אולם מכיוון שהיה
בקשת הסליחה
"על הבריטים להתנצל על יחסם למפצח האניגמה"
ynet
אלפים חתמו על עצומה הקוראת להתנצל על היחס למפצח מכונת הצופן הנאצית. טורינג נדרש לעבור סירוס כימי אחרי שהורשע בהומוסקסואליות, והתאבד כעבור שנתיים
כבר ב-2009 העניקה לו ממשלת בריטניה התנצלות, אולם רק היום הגיעה החנינה המלכותית הרשמית. "טיורינג היה בן אדם יוצא דופן עם מוח מבריק", אמר שר המשפטים כריס גריילינד בהצהרה הרשמית על אודות החנינה. הוא הגדיר את ה"טיפול" שנאלץ המתמטיקאי לעבור כחוסר צדק והדגיש שטיורינג ראוי להיזכר ולזכות בהכרה על תרומתו הגדולה למאמץ המלחמתי ולמורשתו בתחום המדעי.
טיורינג מעולם לא הסתיר את העדפתו המינית אף שבבריטניה של לפני ואחרי המלחמה עלול היה הדבר להביא – ובדיעבד אכן הביא – להאשמה פלילית. הוא הורשע ב-1952 בקיום מערכת יחסים עם גבר אחר, מה שהוביל לשלילת הסיווג הביטחוני שלו ולכפיית טיפול באסטרוגן – שהוגדר סירוס כימי.
תרומתו של טיורינג למדע מתפרשת על תחומים רבים, אולם הוא ייזכר בעיקר בזכות העובדה שהוביל את המאמץ לפיצוח קוד האניגמה, שבאמצעותו הוצפנו המסרים של הכוחות הנאציים.
"הוא ככל הנראה הביא לקיצור מלחמת העולם, וייתכן שלולא טיורינג בנות הברית לא היו מנצחות במלחמה", אמר הסופר האמריקני דיוויד ליביט, שחיבר ספר על חייו ופועלו של טיורינג. "אי אפשר להמעיט בערך התרומה שלו לכך, היא הייתה עצומה".
אחד הפוליטיקאים הבריטים שהמשיכו להיאבק למען חנינה לטיורינג גם אחרי ההתנצלות ב-2009 הוא חבר בית הנבחרים איאן סטיוארט. "אני שמח על החדשות הללו", אמר סטיוארט. "הוא עזר לשמור על החירות שלנו. אנחנו חייבים לו את החנינה בשם מה שהוא עשה למדינה – ולעולם החופשי".
אלן טיורינג
צילום: AFP, SHERBORNE SCHOOL
מומלצים