פאנל גזענות: "יש זלזול בתרבות האתיופית"
המרכז האקדמי פרס אירח פאנל שעסק בהשארת "ילד המריבה" במשפחת האומנה ובתקרית שבה נמנע מח"כ תמנו-שטה לתרום דם. נשיא המרכז פרופ' רון שפירא על תרומות הדם: "או שהסטטיסטיקה מוצדקת או שיש גזענות"
שני מקרים הקשורים לעדה האתיופית ושנחשפו ב-ynet, עמדו הערב (יום ג') במרכז פאנל שעסק בנושא גזענות תחת הכותרת "בין דם לדם". הפאנל שנערך במרכז האקדמי פרס ברחובות עסק בהחלטת בית המשפט העליון להשאיר את "ילד המריבה" בחזקת משפחת האומנה ובתקרית בכנסת שבה ח"כ פנינה תמנו-שטה (יש עתיד) לא הורשתה לתרום דם.
עוד בערוץ החדשות של ynet:
צה"ל תקף 6 פעמים בעזה: "נערכים להסלמה"
אחרי הפיגוע: "אני עם סכין בגב, תגיד לאמא"
נשיא המרכז האקדמי פרס, פרופ' רון שפירא, אמר בהתייחסו להחלטת העליון בעניינו של "ילד המריבה" ממוצא אתיופי כי "בית המשפט חש מצוקה ואפילו נוזף בצדדים על שהעלו את העניין העדתי. בית משפט עליון
אומר דבר שבעיניי הוא מאוד מוזר, יש שיקול של התחשבות בזכותו של הילד לשמירת מורשתו האתיופית, ואני שואל איזה מורשת יש לילד שרק נולד?"
ח"כ תמנו-שטה, שאף היא השתתפה בפאנל, אמרה בנוגע לילד כי "מדובר בהחמצה. הטעות היא שמנתקים את טובת הילד ואת טובת המשפחה הביולוגית. ברמה האישית אני חושבת שכל ההתנהלות הייתה נמנעת אם זו לא הייתה משפחה אתיופית. היחס בכל נושא הוצאת ילדים מהבית הוא מחפיר, יש סוג של זלזול בתרבות. רק הנתון שיש הוצאת ילדים אתיופים פי שמונה יותר מהאוכלוסייה הרגילה - אומר לא מעט".
בנוגע לאיסור תרומת הדם אמרה ח"כ תמנו-שטה כי "אולי ציפו ממני להגיע לכנסת ולהיות שקטה וטובה ושקולי לא יישמע. היה לי ספק למרות הקריטריונים של מד"א אם ייקחו ממני דם ולכן הגעתי לעמדת ההתרמה".
פרופ' שפירא אמר בנושא תרומת הדם כי "לאנשים אין אינטרס אמיתי לתרום דם וזהו עניין סמלי בלבד, ולכן או שהטענה של משרד הבריאות מבחינת הנתונים הסטטיסטיים מוצדקת או שמדובר בגזענות מודעת. קמו בעבר ועדות שבדקו לעומק את הנושא ואם הן מתעקשות להמשיך ולא לקחת דם במקרה כזה אז הן כביכול מפלות ביודעין?"
ד"ר עוזי לוי, מהמרכז האקדמי פרס, אמר כי "נדהמתי לראות את המסמך
של מד"א, שבו מפורטים הקריטריונים. זה מסמך גזעני. בדקתי את הנתונים ואחוז תחלואת האיידס בדרום אפריקה לשם הדוגמה גדול מזה של מי שנולד באתיופיה. אני שואל למה מי שטייל שנה באתיופיה יכול לתרום דם וח"כת שנמצאת כאן מגיל 3 לא יכולה לתרום? זה מסמך שכל אחד צריך להתבייש בו".
גם הפעיל החברתי אשר אליאס התייחס למקרה של ח"כ תמנו-שטה. לדבריו, "מד''א עושה סטטיסטיקה בהתאם להנחיות משרד הבריאות, ולא בדיקה מדוקדקת של כל מנת דם, יש שיטות לבדוק מנות דם, בלי כל קשר לעדה, ואפשר לבטל אפליה שכזו".