שתף קטע נבחר

 

תרשום: אובססיית אל-קאעידה לתיעוד הוצאות

מחרדל לקפה ומחבילות תה לסוכר: לוחמי ארגון הטרור שפלשו לטימבוקטו בשנה שעברה הותירו אחריהם ניירת שכללה עשרות קבלות שהגיעו לידי AP, המציירות תמונה של ארגון המשקיע מלאכת מחשבת במעקב אחר הוצאותיו

שיירת המכוניות, שנשאו את דגל אל-קאעידה השחור, שעטה במהירות ברחוב ומנהל חנות המכולת הצנועה חשב שהוא עומד להיות מושא לשוד. מוחמד דג'יטיי מיהר לנעול את חנותו והתחבא מאחורי הדלפק. דג'יטיי לא ידע שמפקד באל-קאעידה מנסה לקנות לעצמו צנצנת חרדל ובעבורה קבלה. הוא היה מבולבל ומפוחד ולא הבין מה קורה סביבו. הג'יהאדיסט חזר על בקשתו: "אתה יכול לתת לי קבלה עבור 1.60 הדולרים ששילמתי על החרדל?". הרכישה הפשוטה שאירעה בצפון מאלי מעניקה הצצה לעיסוק הבלתי רגיל של ארגון הטרור: האובססיה לתיעוד ההוצאות הכספיות שלהם.

 

עוד חדשות בעולם:

טורקיה סוערת: 3 שרים בכירים התפטרו

סין: ניסה להרוג את בתו התינוקת עם מחטים

רקטות נורו לעבר שגרירות ארה"ב באפגניסטן

 

ביותר מ-100 קבלות שהושארו בבניין שנכבש על ידי אל-קאעידה באזור האיסלאמי שטימבוקטו מוקדם יותר השנה, נראה כי החמושים הקיצוניים עקבו בקפדנות על כל הוצאה כספית ותיעדו רכישות קטנות כגדולות. הסכומים נכתבו בעפרונות ובעטים צבעוניים על ניירות מזדמנים ופתקים דביקים. בין החשבוניות ניתן היה למצוא סבון במחיר של דולר ו-80 סנטים, אריזת מקרוני ב-8 דולרים ושפורפרת דבק מגע בשווי של 14 דולרים.

לוחמי אל-קאעידה בצפון מאלי (צילום: AP) (צילום: AP)
לוחמי אל-קאעידה בצפון מאלי(צילום: AP)
 

מערכת ההוצאות המחושבת שעלתה מהמסמכים שנמצאו על ידי סוכנות AP איששה את מה שחוקרים גילו באזורים נוספים בעולם שבהם פועל ארגון אל-קאעידה, בהם אפגניסטן, סומליה ועיראק. מסמכי הארגון מרחבי העולם כוללים גם לוחות זמני עבודה, רישומי שכר, תקציבי פילנתרופיה, קורות חיים של מועמדים, ייעוץ יחסי ציבור וכן מסמכים המעידים על קיומה של מחלקה למשאבי אנוש.  

 

מהראיות העולות מניתוח המסמכים ניתן להסיק כי אל-קאעידה, מלבד היותו ארגון טרור קיצוני, הוא תאגיד בינלאומי, או לפחות מתנהג ככזה, עם מדיניות פיננסית מוגדרת. "הארגון חייב לרשום את הוצאותיו משום שטבעו עסקי", אומר וויליאם מקנטס, יועץ לשעבר במחלקת המדינה האמריקנית במשרד למלחמה בטרור.

 

התמונה העולה – ממה שנחשב לאסופת המסמכים הגדולה ביותר שנמצאה ושתוכנה פורסם בציבור – משקפת בירוקרטיה קשוחה, שמנוהלת על ידי מנהל כללי, מועצת דירקטורים ומחלקות כמו משאבי אנוש ויחסי ציבור. מומחים טוענים כי כל זרוע של אל-קאעידה בנויה באותו האופן.

 

חשבונית על כל תיון

בין המסמכים שנחשפו ישנן קבלות ששופכות קרן אור על חיי היום-יום של לוחמי אל-קאעידה וכן על סדר העדיפויות שלהם. "על הדבר הכי קטן הם רצו קבלה", סיפר דג'טיי, בן 31, שמנהל את "אידי מרקט" בשדרה המרכזית של טימבוקטו. "אפילו עבור צנצנת קפה".

 

מספר בלתי רגיל של קבלות עבור קניות במכולת מגלה על מה צועדת קיבתם של הלוחמים. בקבלות ניתן למצוא מקרוני עם רוטב עגבניות וכן כמויות גדולות של אבקת חלב. 27 רשומות עבור בשר, 13 לעגבניות, 11 לחלב, 11 לפסטה, 7 קבלות עבור בצלים וקבלות רבות עבור תה, סוכר ודבש.

חיילים נושאים דגל מאלי בקידאל (צילום: AP) (צילום: AP)
חיילים נושאים דגל מאלי בקידאל(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

בקבלות נכללים גם המוצרים הזולים ביותר בשוק – 60 סנטים לעוגה אישית שאכל אחד הלוחמים ו-1.80 דולרים עבור סבון ידיים. גם מטאטא שרכשו הלוחמים בשלושה דולרים נכלל בקבלות וכן חומר ניקוי בשלושה דולרים ו-30 סנטים. הקבלות הצנועות הוגשו למפקד הלוחמים יחד עם מקדמה על סך 5,400 דולרים וקבלה על 330 דולרים שהם הוציאו על 3,000 כדורי תחמושת.

 

מומחים רבים סבורים כי מעקב אחר ההוצאות החודשיות הוא חלק מה-DNA של אל-קאעידה. גם סוכני FBI שמונו לעקוב אחר מקורות המימון של ארגון הטרור מעידים על כך. לטענתם, ההרגל הבירוקרטי אינו חדש והוא קיים זה שלושה עשורים, מאז אוסמה בן לאדן הצעיר נרשם לאוניברסיטה המלך עבדול עזיז בסעודיה ב-1976 כדי ללמוד כלכלה, והפך במהרה למנהל חלק מחברות הבנייה של אביו המיליונר.

 

לאחר שהוגלה ב-1992 לסודן, הקים בן לאדן חברה שהפכה עם השנים לתאגיד הגדול במדינה. חברות הבת הושקעו בכל דבר שניתן להשקיע בו – החל מייבוא משאיות ועד ייצוא שומשום, תירס לבן ואבטיחים.

"מראשית הדרך, בן לאדן היה אובססיבי עם הטמעת מדיניות הניהול שלו ליותר מ-500 עובדיו", מספר לורנס רייט, מומחה לאל-קאעידה ומחבר הספר "המגדלים הגבוהים - 11 בספטמבר, אל-קאעידה וכישלון המודיעין האמריקני". העובדים היו מחויבים להציג חשבוניות משולשות עבור הרכישות הקטנות ביותר שביצעו – מדיניות שכפה על המתגייסים הראשונים לארגון אל-קאעידה.

 

"אחרים חושבים שמדובר ברישומים שנכתבו על גב מעטפה בחטף. אך זה לא", אומר דן קולמן, סוכן FBI לשעבר שהיה אחראי על תיק בן לאדן בשנים 2004-1996. אחת הפשיטות הראשונות על מעוז של אל-קאעידה הובלה על ידי קולמן ב-1997. בין עשרות המסמכים שנמצאו בבית בקניה היו ערמות של חשבוניות דלק שנאספו משנת 1989.

 

 

איך נראה דו"ח הוצאות של טרוריסט?

מערכת החשבונות המפורטת אפשרה לאל-קאעידה לעקוב אחר סכומי הכסף המממנים מזון, אימונים וגיוסי לוחמים וכן לבחון את הלוחמים עצמם שלעתים פועלים רחוק מהמפקדה הראשית. רוב החשבוניות שנמצאו על רצפת המבנה בטימבוקטו נרשמו בכתב יד על דפים, פתקי "פוסט איט", ניירות משובצים או מעטפות. חשבוניות אחרות הודפסו, ופעמים רבות חזרו על אותן רשומות, ככל נראה משום שהיו צריכות להישלח באופן מסודר למפקד.

 

בשווקים הפתוחים, כמו אלה בטימבוקטו, לרוכלים לא היו חשבוניות לתת ללוחמים. לכן, לפי הסוחרים, אנשי אל-קאעידה הגיעו בזוגות – אחד היה מתמקח ומבצע את הקנייה והשני היה רושם אותה במחברת. נוהל זה מסביר מדוע רוב הקבלות נכתבו בערבית – שפה שרק מעטים מהתושבים ידעו לכתוב. "זה הפתיע אותי בהתחלה", אמר. "אולם הגעתי למסקנה שהם כנראה מבצעים משימה מיוחדת ולכן חייבים לדווח על כל פרט בה".

 

הדבר המדהים באמת שעולה מגילוי המסמכים הוא שרק חלק קטן יחסית מהחשבוניות הוצאו עבור נשק או צורכיהם האישיים. יחידה אחת ביקשה בצניעות מימון עבור צרכיה במסמך שכותרתו "רשימת השמות של המוג'הידין שמבקשים בגדים ומגפיים שמעוניינים להגן עליהם מהקור".

גם על טיולי מיסיונריות הוציאו קבלות. נשים מוסלמיות בטימבוקטו (צילום: AP) (צילום: AP)
גם על טיולי מיסיונריות הוציאו קבלות. נשים מוסלמיות בטימבוקטו(צילום: AP)

אל-קאעידה פלשו לטימבוקטו באפריל 2012, השתלטו על מתקני הממשלה, ומימנו העברת משאיות מהמדינה השכנה, אלג'יריה. לפי קבלה אחת, הם שילמו 3,270 עבור 20 חביות של נפט לתחנת הכוח בעיר. במאלי היה נדמה כי הלוחמים מנסים לחזר אחר האוכלוסייה המקומית. הם הקימו קרן צדדית לצדקה: 4 דולרים לתרופות "לשיעים שילדיהם חולים", ו-100 דולרים לסיוע כלכלי לחתונת תושב. כמו כן, הם פיצו תושבים בגין נזקים שגרמו – חשבונית על סך 50 דולרים לתיקונים מבניים שאליה צורף פתק שעליו נכתב: "הבית נמצא בבדיקה" משום שניזוק מפגיעת מכוניות אל-קאעידה. לפי המסמכים, הלוחמים הוציאו גם כספים רבים על משימות מיסיונריות. טיולים לכפרים מרוחקים עלו ללוחמים 200 דולרים. על החשבונית עבור המסע להטמעת האיסלאם נכתב "טיול להפצת תעמולה".

 

אך ההוצאות המעניינות ביותר הן שכר הלוחמים שמגלות כי רבים מהם זרים. מקדמה על סך 1,000 דולרים ניתנה ללוחם שזוהה בשם "טלהאט הלובי". לוחם אחר קיבל משכורת תחת השם "טראק האלג'יראי". רשימת השמות שמופיעה במסמכי ההוצאות מאשרת כי בטימבוקטו היו גם המפקדים הבכירים בארגון. אחד מהם הוא אבו זייד, אחד ממפקדי אל-קאעידה הידועים לשמצה, שתכנן חטיפות של עשרות אזרחים מערביים עד מותו באביב האחרון. "בשם אללה הרחום", נפתחת בקשה למימון מ-29 בדצמבר 2012

ומיועדת לאבו זייד, "אנחנו כותבים כדי להודיע לכם שאנחנו זקוקים לרקטות עבור המחנה שלנו – דרושות לנו ארבע רקטות. שהאל יגן עליכם".

 

מפקד אל-קאעידה שביקש חרדל מחנות המכולת הקטנה של דג'טיי הוא נביל אלקמה, ראש המטה הדרומי של אל-קאעידה במגרב. הוא הפך ללקוח קבוע ב"אידי מרקט". יום אחד ביקש מעובד החנות להדפיס פנקס קבלות כדי שיוכל לספק לו חשבוניות על קניותיו.

 

דג'טיי הסכים. הפנקס הירוק יושב כעת ליד הארגזים הסמוכים לקופה. מאז שקיבל אותו הוא שואל לקוחות אם הם צריכים קבלה לקנייתם.

 

אף אחד מהם לא עונה בחיוב.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים