נעדר! איריס הסרגל
רשות הטבע והגנים פונה לעזרת הציבור בחיפוש אחר צמח נדיר: עליו ישרים, צבעו סגלגל ויפה, הוא פורח בחורף ונחשב לאחד מהפרחים הנדירים. מחפשים את איריס הסרגל
בימים אלה מובילה רשות הטבע והגנים מבצע כלל-ארצי לאיתור אוכלוסיות של איריס הסרגל, לטובת ניתוח תפוצה של המין ותכנון פעילות לשימור המין הנדיר והיפה הזה. רוב האוכלוסיות של איריס הסרגל נמצאות בישראל - אם ייעלם מהארץ, כנראה ייעלם מכל העולם.
מידע מלא על איריס הסרגל, כולל כלים לזיהויו ומסלולי טיול שבהם ייתכן ותתקלו בו נמצא בקישור מיוחד באתר רשות הטבע והגנים: "מבצע איריס הסרגל".
איריס הסרגל לא לבד
בישראל נכללו 414 מיני צמחים בסכנת הכחדה בספר האדום שהוציאה רשות הטבע והגנים. הספר האדום, שנכתב ע"י פרופ' אבי שמידע, פרופ' גדי פולק וד"ר אורי פרגמן-ספיר, מרכז מידע ומתעדף מינים נדירים שעבורם יש למקד את מאמצי השימור.
בדורות האחרונים נכחדו מכדור הארץ מינים רבים של צמחים בעקבות פעולותיו של האדם, המנצלות את השטחים הטבעיים ללא התחשבות בטבע. בתי גידול של חי וצומח נהפכים לשכונות וכבישים תוך פגיעה במגוון הביולוגי. הסכנה חמורה במיוחד עבור מינים נדירים. איריס הסרגל נבחר להוביל את המבצע בזכות ייחודיותו וקלות הזיהוי שלו.
המבצע לחיפוש אחר איריס הסרגל הוא חלק מתכנית לשימור "צמחים אדומים", צמחים בסכנת הכחדה, שמובילה רשות הטבע והגנים בתמיכת קרן "ציוני דרך" במשרד ראש הממשלה. התכנית מקדמת שמירה על צמחים בבית גידולם הטבעי ובגני מקלט בהתאם לצורך.
אחד מהתנאים החשובים לקידום התכנית הוא השלמת פערי ידע על תפוצת צמחים בסכנת הכחדה מכל מקור מידע אפשרי. לצורך כך, פיתחה הרשות כלי דיווח פשוט לשימוש קהל חובבי הטבע שמיושם במבצע איריס הסרגל. לא רק אנשי המקצוע נקראים לדגל אלא גם הציבור הרחב מוזמן לזהות, לדווח ולהשתתף במאמץ.
זה הזמן לצאת לטייל בארץ ולעזור בפרויקט החשוב הזה - שימרו את הלינק הבא על המכשיר הנייד שלכם (אין צורך בהתקנה והטופס מתפקד בכל סוגי המכשירים). פשוט צאו לטבע, פיקחו עיניים ואם זכיתם להיתקל בסגול היפה הזה - דווחו. ניתן אף להוסיף תמונה של הצמח בו נתקלתם לצורך זיהויו הוודאי ע"י מומחה מרשות הטבע והגנים. כמובן שאסור לקטוף אותו – זהו צמח מוגן.
איריס הסרגל - תעודת הזהות
מדובר בגיאופיט מסג אירוס המשתייך למשפחת האירוסיים. הוא נדיר למדי ואנדמי לישראל. הוא נכלל בספר האדום כאחד מ- 114 מינים הנמצאים בסכנת הכחדה. המין תואר למדע בהרי נצרת והוא מופיע בכל האזורים ההרריים בארץ.
היכן נמצא אותו?
הוא שכיח למדי בהרי יהודה, בשומרון, בכרמל, בגליל התחתון ובהר חברון. ברכס מעון (מעל 850 מ') בבעל חצור ובהר עיבל נספרו מאות צמחים. הוא נדיר למדי בדרום הגולן וברמות מנשה. בגליל העליון הוא נדיר ביותר (נחל עמוד, נחל בית העמק) והוא מוחלף שם על ידי מין אחר – איריס הלבנון, שדומה לו מאוד. בחרמון ובצפון הגולן הוא מוחלף לגמרי באיריס הלבנון.
כיצד נזהה אותו?
איריס הסרגל הוא גיאופיט בעל בצל עטוף בקליפות המייצרות רשת סיבים. כמובן הבצל הוא תת-קרקעי, לכן לא רואים אותו. גובה צמח הוא 10-20 ס"מ. הגבעול נושא פרח אחד. לעלים צורת סרגל והם מחודדים בקצה, מרובעים בחתך רוחב, וארוכים בדרך כלל מהגבעול עם הפרח.
הפרח הוא תכול וקוטרו 3.5 - 4.5 ס"מ. כמו לכל פרחי האיריס לפרח 6 עלי עטיף ("כותרת"): השלושה החיצוניים הגדולים והצבעונים ביותר מפושקים הצידה כלשונות ומכונים שפיות, השלושה הפנימיים זקופים, צרים יותר וקצרים וצבעם תכלת אחיד. שלושה עמודי העלי זקופים מעל השפיות ומפוצלים בראשם, גם הם בצבע תכלת. הסימן הזיהוי החשוב והמבדיל בין איריס הסרגל ואיריס הלבנון הוא השפית. השפית באיריס הסרגל ארוכה יותר וצרה יותר, צבעה תכלת עם דגם מקווקו תכול וקרין צהוב בולט במרכזה ככרבולת מסולסלת.