"הדיור הציבורי תקוע בגלל פוליטיקה קטנה"
בדיון של ועדת הכלכלה על הדיור הציבורי, חשף יו"ר הוועדה, ח"כ אבישי ברוורמן, את ההתרוצצות מאחורי הקלעים של המערכת הפוליטית - שלטענתו מעכבת את אישורו הסופי של התיקון לחוק: "זה מונע מזכאים לרכוש דירות". ח"כ איציק שמולי: "המדינה אומרת שהיא מפסיקה להאמין בדיור הציבורי"
"פוליטיקה קטנה תוקעת את קידום התיקון בחוק הדיור הציבורי , ומונעת מהזכאים לרכוש את הדירות". האשמה זו של יו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת, ח"כ אבישי ברוורמן (עבודה), חשפה היום (ד') בישיבת הוועדה את ההתרוצצות מאחורי הקלעים של המערכת הפוליטית, שמעכבת את הדיון בכנסת לאישורו הסופי של החוק המתוקן.
הדיור הציבורי - כתבות נוספות בערוץ הנדל"ן :
- "עם 1,000 שקל אי אפשר אפילו לשכור מחסן"
- חרף ההתנגדויות: אושר חוק הדיור הציבורי
- מחלוקת בקואליציה הפילה חוק הדיור הציבורי
הצעת התיקון הממשלתית עברה במליאת הכנסת בקריאה ראשונה לפני כחודש. ואולם, מחלוקת בהצבעה שטרם נפתרה - איזו ועדה תכין את החוק לקריאה שנייה ושלישית, הכלכלה או הכספים - מקפיאה את ההליכים. ועדת הכלכלה היא המוסמכת בתקנון הכנסת לטפל בנושא, אבל הממשלה לוחצת בצעד חריג להעברתה לוועדת הכספים, שם ההליכים הם יותר בשליטתה לעומת ועדת הכלכלה שבראשה נציג של האופוזיציה.
ח"כ ברוורמן הטיח את אשמת "הפוליטיקה הקטנה", אגב דיון ראשון בתקנות של שר השיכון מתוקף חוק הדיור הציבורי, שנועדו להסדיר את ההליך של מכר הדירות שבהצעת התיקון לחוק. אף זה מהלך חריג המעוות את נוהל החקיקה המקובל, לפיו התקנות נקבעות בדרך כלל רק לאחר אישורו הסופי של החוק במליאה ולא להיפך.
ברוורמן הזכיר כי ועדת הכלכלה היא זו שחוקקה את חוק הדיור המקורי לפני 15 שנה. בוועדה העירו כי המהלך הממשלתי "לרתום את העגלה לפני הסוסים" בהגשת התקנות לפני סיום הליך החקיקה, נעשה בהמשך למאמצי הממשלה להקפיא את החוק המקורי ולרוקן אותו מכוונותיו. זאת כאשר רוב הכספים ממכירת הדירות הלכו לקופת האוצר במקום להקמת יחידות דיור ציבורי חדשות לפי ייעודם בחוק.
"המדינה מפסיקה להאמין בדיור הציבורי"
ח"כ ברוורמן אמר כי הוא מחויב לקדם את התיקון בחוק כדי לאפשר לדיירים הזכאים לרכוש את הדירות, וציין כי הוא כבר דן עם שרי האוצר והשיכון על מתווה של "מכירת דירות לזכאים, לצד מתן תקווה לזכאים חסרי דיור הבאים בתור". על עיכוב הליכי האישור הסופי של התיקון, רמז ח"כ יצחק וקנין (ש"ס) בהמשך להאשמת ברוורמן, כי "מדובר בהתנהלות בעייתית בניגוד להליכי החקיקה המקובלים, ואני לא רוצה להוסיף בעניין".
עם זאת, הוועדה החלה לקדם בינתיים את התקנות, אשר לפי הצגת עו"ד אלעזר במברגר ממשרד השיכון "מכינות את התשתית למהלך ההיסטורי של מכירת הדירות, ולהסדיר בין היתר, את אופן הגשת בקשת הרכישה, תנאי התשלום, ההנחיות לביצוע שמאות לדירה, והוראות בקשר לנכים".
במהלך הדיון עלו סוגיות הקשורות לתקרת המחיר של הדירות לצורך חישוב ההנחה (שעומדת לפי החוק המקורי עד סך של 705 אלף שקל), ולקביעת הזכאות לרכישה גם למי שברשותו הון עצמי בסך 350 אלף שקל. ח"כ וקנין הזכיר כי סכומים אלה נקבעו בחוק המקורי לפני כ-15 שנה, ויש לעדכנם כלפי מעלה "בתיקון החוק ולא בתקנות. אחרת לא יהיו זכאים לרכישה".
ח"כ איציק שמולי (עבודה) הוסיף כי "הממשלה בעצם אומרת בקול רם שהיא מפסיקה להאמין בדיור הציבורי, ורוצה לשנות סדרי עולם במעבר למנגנון סיוע אחר". הוא עצמו מתנגד לסיוע בשכר דירה, "ואם הממשלה מתכוונת למכור, צריך להבטיח לפחות שהפעם כספי המכירה יופנו לעזרת מחוסרי הדיור ולא לשימושים אחרים". הוועדה תסיים את אישור התקנות בישיבותיה הקרובות.