שתף קטע נבחר

מדבר זה לא חור, ואולי כן: מסע ללב המכתש

מכתש רמון הוא ה-מקום להתמכר למדבר. טבע מזוקק, מסלולים מפתיעים וגם לינת קמפינג תחת שמים זרועי כוכבים. הכל כלול

שמועה עיקשת טוענת שיש הורים שהצליחו לנתק את ילדיהם מהפלייסטיישן שבסלון. אפילו מה-Wii ומהטאבלט. איך עושים את זה? עדיין לא ברור, אבל אחרי הפעם הראשונה שתעשו זאת ותמקמו אותם במציאות המאוד-לא-מדומה של מכתש רמון – הפעמים הבאות יהיו הרבה יותר קלות. את זה אנחנו יכולים להבטיח לכם.

 

אז בקיץ עוד יש להם תירוצים, בעיקרם תלויי מזג אוויר, אבל בחורף? חורף מציע את זמן המדבר הטוב ביותר. למעשה, אם אתם רוצים לגרום לילדים שלכם להתמכר למרחבי המדבר – זה בדיוק הזמן לעשות זאת.

 

השחיקה הגיאולוגית - הרווח שלכם  

מכתש רמון, כך יספר לכם כל ספר גיאוגרפיה, הוא הגדול מסוגו בעולם. ו"סוגו" משמעו מכתש אירוזי, כזה שנוצר בתהליכי בלייה ושחיקה ייחודיים. בכמה מילים: אם הייתם מגיעים הנה לפני מיליוני שנים, הייתם פוגשים פה הר – שזה בדיוק ההיפך ממכתש. אז מה קרה? פנים ההר נשחק במשך עידן ועידנים, קרס אל תוך עצמו, ויצר מכתש.

 

מכתש רמון נמתח לאורך של כ- 40 ק"מ, רוחבו המקסימלי כ-9 ק"מ ובמקום הכי עמוק שלו, הוא מגיע לכ-350 מטרים. ומדוע דווקא "רמון"? הנה פריט טריוויה נהדר לארוחת הערב המשפחתית הבאה שלכם: נחל רמון, החולף בלב המכתש, קרוי בערבית ואדי אל-רומאן, כלומר נחל הרומאים – עדות להימצאותם של חיילי האימפריה הרומית כאן בימים עברו, בתקופה שבה שגשגה דרך הבשמים.

 

ואחרי ההקדמה הזו, הגיע הזמן לגלות עם הרגליים והעיניים את נפלאות המכתש היפה הזה, שהחורף מציג אותו באור רך, גדוש בצבעים חיים.

 

פלא של הטבע. מכתש רמון  (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
פלא של הטבע. מכתש רמון (צילום: זיו ריינשטיין)

 

אל כל האתרים הללו מגיעים ישירות מכביש 40, שלצדיו שילוט מאיר עיניים המפנה אל המקומות השונים. נסו למשל את "המנסרה" (אתר הקרוי גם "הנגרייה"). גם אם אינכם חובבי גיאולוגיה מושבעים, תוכלו להתענג על מקבץ שברי האבנים הרובץ כאן, תוצאה של פעילות וולקנית שהתיכה פיסות קוורץ גדולות. זה יפה בדיוק כמו שזה נשמע.

 

וישנם נחל ארדון והר ארדון. הראשון מציע מפגשים עם שכבות סלעיות בגוונים חום, אדום ומה שביניהם, והשני – תצפיות נהדרות. אל תוותרו גם על "קיר האמוניטים", בחלקו הדרומי של המכתש, שבו שפע של מאובנים שיגרמו לכם לבהות בו שעה ארוכה.

 

מסלול טיול חביב וקל יחסית יפגיש אתכם עם חאן סהרונים, עין סהרונים ופרסת נקרות בכרטיס אחד: פונים מכביש 40 לפי השילוט לעין סהרונים. דרך מאולתרת תוביל אתכם לחניון שממנו מתחיל מסלול משולט העובר לצד חאן סהרונים – ששימש את שיירות הנבטים, וליד עין סהרונים - מעיין קטן וחמוד. ממשיכים עם השילוט אל עומק קניון יפה, שבסופו של דבר יביא אתכם אל פרסת נקרות. בסך הכל: כארבעה ק"מ נינוחים למדי.

 

לא להחמיץ: מרכז המבקרים החדש  

אם אתם כבר כאן, אל תוותרו על מרכז המבקרים מכתש רמון, שהורחב, שופץ ועוצב מחדש לאחרונה

על ידי רשות הטבע והגנים. הוא משלב באופן מעורר סקרנות בין לימוד חוויתי על הגיאולוגיה, החי והגיאוגרפיה של המכתש, לבין סיפור חייו של האסטרונאוט הישראלי הראשון, אילן רמון.

 

בין השאר, תגלו פה את חליפת האסטרונאוט של אילן רמון, שרידים שנותרו ממעבורת החלל, יומניו האישיים וסרטים שצילם מהחלל. מרכז המבקרים המחודש מציע עיצוב עוצר נשימה המתכתב עם המכתש האדיר הנשקף ממנו. (הביקור בתיאום: 08-6588691)

 

ואחרי הכל – זוכרים שדיברנו בהתחלה עם הכיף האדיר שיחושו כאן הילדים? עם כל הכבוד לקטנים, מכתש רמון הוא ממתק אמיתי גם עבור מבוגרים: בלי תוכנית מכווצת מוח בטלוויזיה, בלי אימיילים ליליים מבוס רגזן שעובד שעות נוספות.. רק אתם והמדבר. נטו. הכי נטו שיש.

 

מרכז מבקרים ע"ש אילן רמון (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
מרכז מבקרים ע"ש אילן רמון(צילום: זיו ריינשטיין)

 

קמפינג מדברי 

חאן בארות: קבלו את המלך הבלתי מעורער של מתחמי הקמפינג באזור מכתש רמון. למה מלך? המכתש מוגדר כשמורת טבע, ובשמורה אי אפשר ללון, למעט במקומות המותרים לכך. בשונה מחניוני קמפינג ספרטניים, נטולי אבזור או תשתיות מפנקות, מציע חאן בארות אירוח מענג, עם כל מה שצריך כדי להעביר לילה מדברי מהנה. אפילו התאורה פה מתוכננת באופן שבו תוכלו לצפות באינספור הכוכבים שמנצנצים מעליכם. ועדיין – הכל פה אותנטי, כיאה למדבר.

 

בחאן בארות, שעבר לפני מספר שנים לניהולה של רשות הטבע והגנים, יש שני אוהלים רחבי ידיים המיועדים ללינה קבוצתית, לצד אוהלים משפחתיים (עד ארבעה לנים), ומשטחי קמפינג המיועדים ללינה תחת כיפת השמים באוהל הפרטי שלכם. אפילו סככות צל יש פה – בשביל הבקרים המוארים. בחאן תמצאו שירותים ומקלחות חמות, חדר קירור, סככות אוכל, שולחנות וספסלים, מתקני מנגל, פינות קומזיץ, נקודות חשמל, כיורים לשטיפת כלים, ברזי מים ועוד.אפשר לשכור מזרנים ושקי שינה ולרכוש ציוד בסיסי ללינה ומחנאות.

לפרטים: 08-6280404 (שלוחה 1).

 

חאן בארות במכתש רמון (צילום: רשות הטבע והגנים) (צילום: רשות הטבע והגנים)
חאן בארות במכתש רמון(צילום: רשות הטבע והגנים)

 

חץ בשקט: מעוניינים לחוות את המכתש מלמעלה? ב"חץ בשקט" תגלו מתחם פסטורלי, בגובה של כ-900 מטרים מעל פני הים, המציע לינה באוהלי אירוח או בקמפינג. כל זאת, לצד אפשרות להשתתף בפעילויות וסדנאות מגוונות אל מול הנוף הפתוח, כולל תצפיות כוכבים מודרכות וערבי מדבר סביב המדורה - בתיאום מראש.

 

נעים ומפנק פה, למרות (ואולי בזכות) שאין פה חשמל, ואת הלילה ממלאות נקודות רכות של נרות. וכדי לצפות מלמעלה בלב המכתש, פשוט צעדו כעשר דקות אל שפתו הגבוהה, ותזכו לנוף מרהיב. המקום מציע שירותים ומקלחות, מטבח פתוח ומאובזר בשירות עצמי (ללא מקרר), פינת קפה ותה חופשי אזור ישיבה בלב הנוף המדברי, והמון שקט.

לפרטים: 052-6611561, www.silentarrow.co.il.

 

חוות אורליה עמק הארגן: החניון המיוחד הזה אמנם אינו נמצא בשטח המכתש או לצד מצוקיו, אבל

הוא סמוך אליו מספיק כדי שתוכלו להתענג עליו. חוות אורליה, לא הרחק מעבדת, שוכנת בעמק חבוי העונה לכינוי "עמק הארגן", על שמו של עץ הארגן, עץ קוצני הגדל במקור בצפון אפריקה. רבים מכנים אותו "עץ הברזל המרוקני", בזכות שפע התוצרים הבריאותיים המופקים ממנו. בחווה תפגשו את העץ המיוחד הזה, ואף תוכלו להשתתף בסיורים חקלאיים שילמדו אתכם על סגולותיו הבריאותיות הרבות.

 

הלינה היא במבדדים המרוחקים זה מזה, כאשר כל מבדד מתאים ללינה של עד שישה נפשות. אפשר להשכיר אוהלים במקום, והלינה נערכת על גבי מחצלות ומזרנים. והכל בנוי באופן הרמוני עם הטבע העוטף את החווה. עוד בחניון: בקתות אירוח, אוהלים פרטיים ומשותפים, אספקת מזרנים ומחצלות, שירותים, אוהל אירוח מקראי לכינוס קבוצות, מקום להדלקת מדורה והמון כוכבים בשמיים.

לפרטים: 050-9800069, www.argan.lanegev.co.il.

 

* המסלולים המוצעים בכתבה זו מחייבים הצטיידות במפה רלוונטית וב"סיפור הדרך".

 

באתר "אורחן לילה ", שהוקם במטרה לקדם תוכנית לאומית לעידוד תרבות הפנאי והנופש בחיק הטבע - תמצאו שפע של פרטים נוספים על אתרי קמפינג ברחבי הארץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זיו ריינשטיין
זריחה על מכתש רמון
צילום: זיו ריינשטיין
מומלצים