שתף קטע נבחר

 

מחכים לפונדקאות בתאילנד: "לא פורעי חוק"

65 זוגות ישראלים ממתינים להשלמת ההליך, כשברקע מקדמת תאילנד חוק האוסר פונדקאות ומשרד החוץ הישראלי מיישר איתה קו. דותן שממתין בבנגקוק אמר ל-ynet: "זה בלון שהתנפח, ברור לי שהכול חוקי". ארז מאזור המרכז: "יש חוסר ודאות". משרד החוץ: "מצפים מהזוגות לכבד את החוק"

הודעת הרשויות בתאילנד על קידום חוק האוסר פונדקאות מסחרית במדינה תפסה שם 65 זוגות ישראלים שאמורים לחזור בתקופה הקרובה ארצה עם הילדים שכבר נולדו להם או שייוולדו בקרוב מאמהות פונדקאיות. הצעת החוק מגדירה את הפונדקאות כסחר לא חוקי בבני אדם, אולם לא ברור אם תתקבל, מתי ובאיזה נוסח.

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

 

כמה מבין עשרות הישראלים שנמצאים שם דיברו אתמול (ד') עם ynet, ואף שהם נעים בין רמות שונות של חשש, כולם דווקא משוכנעים שהחוק לא עומד לעבור בקרוב. מה שמדאיג אותם עכשיו הוא התגובה של משרד החוץ בישראל, שהוציא אזהרת מסע שמטילה צל על הסיכוי להשלים את הליך חזרתם החוקית עם התינוקות לישראל.

 

לפי החוק התאילנדי הילד שייך לאם שילדה אותו - גם אם אין לה שום קשר גנטי אליו (כפי שקורה בפונדקאות) - אלא אם היא מוותרת עליו. בישראל חוששים כעת שגם אם יינתן אישור להוציא את 65 התינוקות, לא תנותק הזיקה בין הפונדקאית לבין התינוק, כך שבבוא היום היא תוכל לבקש חזקה עליו. לכן החליטו הרשויות בישראל שתינוקות פונדקאות מתאילנד לא יקבלו אישור להיכנס לישראל - אלא אם יתקבל אישור מרשות מוסמכת בתאילנד שבו ייאמר שהאם מוותרת על הילד לצמיתות.

אילוסטרציה. "אני לא פורע חוק, אני אב טרי" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה. "אני לא פורע חוק, אני אב טרי"(צילום: shutterstock)

דותן ובן זוגו זה 17 שנה, שניהם תושבי תל אביב בשנות ה-40 לחייהם, שמעו על אזהרת המסע בזמן שהמתינו בתאילנד לסיום ההליכים

ולקראת הנסיעה לארץ עם ילד שנולד להם מאם פונדקאית לפני כשלושה שבועות. עם זאת, קשה להתרשם שהם התרגשו ממנה. לדברי דותן, החוק בתאילנד אוסר גם כיום על פונדקאית לקבל כסף, ולכן ההורים המיועדים משלמים למכון מחקר.

 

"אזהרת המסע שפורסמה היא מעורפלת", אומר דותן. "אף אחד מאיתנו לא עובר על שום חוק. לא סביר שהחקיקה שעליה מדברים בתאילנד כבר שנים תאושר תוך כמה ימים. אין לי צל של ספק שההליך קביל וחוקי כאן. אם היה לי ספק לגבי החוקיות של ההליך הזה לא הייתי משקיע את מיטב ממוני. גם אנשים אחרים לא היו נכנסים לזה. יש פה בלון שמתנפח. אנחנו לא פורעי חוק. אני אב טרי ושמח והילד מקסים. אף אחד לא מעכב אותנו פה ואין לנו סיבה לחשוב שמשהו ישתבש. הכול מתקתק מול הקונסוליה ויש שיתוף פעולה".

 

דותן ובן זוגו, שניהם קצינים במילואים, אקדמאים ובעלי עסקים, החלו את תהליך הפונדקאות לפני יותר משלוש שנים. "מדובר בעניין מהותי שאתה שם עליו את מיטב כספך וחלומותיך", הוא מוסיף. "זה תהליך ארוך, מייגע, שגורם לעוגמת נפש, שדורש תכנון, ובגלל שלא ניתן לעשות אותו בארץ - עושים אותו בחו"ל. העלות שלו היא מאות אלפי שקלים. צריך למכור בית כדי לממן אותו".

 

התהליך הפרקטי שלהם החל בבחירות תורמת ביציות, שבמקרה שלהם באה מדרום אפריקה. "היא עברה טיפולים מקדימים לקראת תרומת הביציות וטסה לפני פחות בשנה לבנגקוק, ושם בוצע הליך התרומה וההפריה", מסביר דותן. "התהליך הזה לא אסור בתאילנד. יש פה מנגנונים שלמים שעוסקים בזה, כולל בתי חולים ומערכת משפטית".

 

מחכים לתשובה מהקונסוליה

לאחר הלידה על ההורים לגשת לשגרירות הישראלית ולבצע בדיקת רקמות. אותה שולחים לבית החולים תל השומר, כיוון שלדברי זוגות ישראל מוכנה להכיר באבהות רק על סמך בדיקה שנעשית בארץ. כדי לבצע את בדיקת הרקמות יש להוציא צו של בית משפט לענייני משפחה בארץ. השלב הבא הוא הכרזת אחד מבני הזוג כאב ביולוגי, ורק אז יכול התינוק לקבל דרכון ישראלי.

 

אף שהחוק בתאילנד קובע שהפונדקאית נרשמת אוטומטית כאם התינוק, ישנו הליך שבמסגרתו היא חותמת על כתב ויתור ועל כך שהיא מאפשרת לתינוק לצאת מתאילנד. הזוג חוזר בינתיים ארצה עם התינוק וכעבור כמה חודשים מתקבל בדואר רשום אישור שחתימת הפונדקאית על כתב ויתור היא לצמיתות.

"שום דבר לא השנה מבחינת החוק בתאילנד" (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
"שום דבר לא השנה מבחינת החוק בתאילנד"(צילום: shutterstock )

דותן ובן זוגו ממתינים כרגע לתוצאות בדיקת הרקמות שנשלחה לישראל. "קיבלנו אתמול הודעה מתל השומר שהם קיבלו את הדגימה מהקונסוליה וצריכה להתקבל תשובת אישור אבהות", הוא מסביר. "בהמשך היא צריכה לקבל תוקף של בית משפט בארץ ואז אנחנו מקווים שיאשרו דרכונים ואז נוכל לצאת לארץ. אין לי סיבה לחשוב שלא כך יקרה. הכי חשוב לנו זה להגיע למשפחות שלנו בארץ".

 

שירותים רפואיים של מדינה אחרת

ארז וארנון, בני זוג ממרכז הארץ שהביאו לעולם ילדה לפני שלושה שבועות באמצעות פונדקאית בתאילנד, דווקא חוששים מהתנהלות הרשויות בארץ. הם טרם הגיעו לשלב שבו האם הפונדקאית חותמת על כתב ויתור ועל אישור הוצאת הילדה מתאילנד.

 

"מדינת ישראל צריכה להבהיר את הנושא המשפטי מול הרשויות בתאילנד ואנחנו מאמינים שייעשה מה שצריך", אומר ארז. "שום דבר לא השתנה מבחינת החוק בתאילנד. כרגע ישראל עוד לא עצרה את תהליך ההוצאה של דרכון לילדה, אבל זה עלול לקרות. הם מחזיקים בחוות דעת שאין אפשרות להוציא את הילדים כי הם אזרחים תאילנדים כביכול. אבל אנחנו אומרים שהילדה היא אזרחית ישראלית, כי האב אזרח ישראלי. אין לה קשר גנטי לאם הביולוגית".

משרד החוץ: "תפקידנו להתריע" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
משרד החוץ: "תפקידנו להתריע"(צילום: shutterstock)

איך עוברת עליכם ההמתנה?

"מבחינה רגשית היא לא פשוטה. החוויה ההורית היא מטלטלת לכל אדם, וכשאתה חווה אותה רחוק כל כך מהבית, בלי הקרבה של המשפחה, זה קשה. אנחנו מסתמכים על שירותים רפואיים של מדינה אחרת וזה לא פשוט. כל ההתנהלות היא מחדר המלון. ואנחנו חיים בחוסר ודאות כי אנחנו לא יודעים כמה זמן נישאר פה - שבוע, שבועיים, חודש או חודשיים".

 

משרד החוץ: דורשים שיכבדו את החוק

דורון ממט מחברת "תמוז - פונדקאות בינלאומית", שמתאמת הליכי פונדקאות לזוגות ישראלים בתאילנד, מסביר שהישראלים עברו לתאילנד ברגע שהאופציות בהודו נסגרו. "אזהרת המסע של משרד החוץ אומרת 'תשימו לב למצב המשפטי'. מחובתה של המדינה להגיד את זה, כי היא קיבלה איגרת שאומרת שהמצב המשפטי ישתנה.

אבל צריך להבין שהליך החקיקה הזה נמשך שם כבר הרבה זמן.

 

"משרד החוץ פנה לתאילנד כדי לקבל הבהרה לגבי המצב המשפטי, כי הבינו שיש גל של תינוקות שעתיד להיוולד מפונדקאות בתאילנד. לא ברור אם ומתי תעבור החקיקה, ולא ברור מה יישאר ממנה לכשתעבור. על פי הצעת החוק הזו, שמונחת על השולחן כבר כמה שנים, תותר במדינה רק פונדקאות אלטרואיסטית. מבירור שנעשה היום עם משרד החוץ הישראלי, לא השתנה דבר במצב המשפטי בתאילנד. אנחנו מחזיקים בחוות דעת משפטיות מתאילנד המאשרות שהמצב המשפטי הנוכחי לא אוסר פונדקאות".

 

ממשרד החוץ נמסר: "משרד החוץ התאילנדי עדכן אותנו בהצעת חוק שאמורה לקבוע בקרוב שאסור יהיה לבצע תשלום בפונדקאות. כשמשרד החוץ התאילנדי מעדכן אותנו בהצעת חוק כזו, תפקידנו להתריע בפני אזרחי ישראל. מי שמחליט לבצע הליך פונדקאות, שהוא הליך פרטי, צריך להיות מודע לשינויי החקיקה ולמצב המשפטי במדינה. אנחנו אומרים שצריך לפעול לפי החוק הנהוג במדינה ואנחנו לא יכולים לסייע לאנשים שעוברים על החוק במדינה זרה. אנחנו דורשים שיכבדו את החוק במדינות אחרות כמו שאנחנו דורשים לכבד את החוק אצלנו. אזהרת המסע אומרת שגם היום עלול תשלום עבור פונדקאות להיחשב בעיה חוקית".


פורסם לראשונה 25/12/2013 23:13

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים