בגלל הזיופים: בחירות חוזרות בבית שמש
המועמד החרדי משה אבוטבול יעמוד שוב למבחן בעקבות החלטת בית המשפט. השופטים תיארו פעילות מאורגנת של זיופים כ"שיטה של ממש" ו"תעשייה". אריה דרעי: "נערער לעליון". צפירות שמחה נשמעו בעיר
החלטה דרמטית לעיר בית שמש: בית המשפט לעניינים מנהליים החליט היום (יום ה') על קיום בחירות חוזרות בבית שמש, בעקבות זיופים ואי-סדרים שהתגלו בבחירות לראשות העיר שבהן נבחר משה אבוטבול שנערכו ב-22 באוקטובר. גם למועצת העיר ייערכו בחירות חוזרות. "צל כבד הוטל אפוא על הבחירות שנערכו בבית שמש", נכתב בפסיקת בית המשפט.
חגיגות בבית שמש. דרעי: נכנעו לקמפיין
עו"ד אילן בומבך, המייצג את ממלא מקום ראש העיר מאיר בלעיש, מסר בתגובה: "אנחנו לומדים את פסק הדין. על פני הדברים עולה שפסק הדין סוטה מההלכה הפסוקה עד כה. ככל הנראה נערער לעליון".
יו"ר ש"ס אריה דרעי כבר נשמע נחרץ הרבה יותר: "לאחר קריאת פסק הדין והתייעצות עם הגורמים המשפטיים, החלטנו לערער על פסק הדין".
הערעור על תוצאות הבחירות בבית שמש הוגש על-ידי היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין והמועמד החילוני שהפסיד בהפרש של פחות מאלף קולות - אלי כהן. בית המשפט הורה היום על ביטול הבחירות שנערכו באוקטובר, וכפועל יוצא מכך – להורות על בחירות חוזרות. בפסיקתם כתבו השופטים כי "הבחירות נתפשות – ובמידה רבה של צדק – כיום החג של הדמוקרטיה. אלא שהתמונה שעלתה לפנינו מחומר הראיות הרב שהונח לפתחנו לא הייתה, למרבה הצער, תמונה חגיגית. הליקויים שעליהם עמדנו בהרחבה בפסק הדין זה הם ליקויים חמורים".
עוד נכתב בפסיקה: "הליקויים יורדים לשורש הבחירות שהתקיימו בבית שמש. יש בהם משום פגיעה חמורה בטוהר הבחירות. הם מכרסמים באמון הציבור בתקינות הבחירות. הם עלולים אף לחתור תחת ההשלמה המתבקשת עם תוצאת הבחירות הדמוקרטית. שכן באין הליך תקין אין גם בחירה תקינה. בנסיבות המקרה שלפנינו ובשל מכלול הטעמים שפורטו בהרחבה לעיל, אין מנוס מביטול הבחירות והשבת העניין לבוחר – על מנת שיאמר את דברו".
עוד בערוץ החדשות של ynet:
הקלה לצפון: MRI ומאיץ להקרנות נגד סרטן
"איך ישראל יכולה להציג אנשים כמספרים?"
אישום: צלף מעזה יצא לטיפול בעיניים
בית המשפט קבע עוד כי במישור העובדתי התרחשה בבית שמש תופעה רחבת היקף של הצבעות רבות על ידי מתחזים באמצעות תעודות זהות של אחרים. "היקף התופעה אינו נופל מסדרי הגודל של הפערים שהשפיעו על תוצאות הבחירות לראשות העירייה (956 קולות) ולמועצת העירייה (1,398 קולות). תופעה זו היא ליקוי מהותי היורד לשורש הבחירות והיא התרחשה בהיקף משמעותי ביותר".
בית המשפט הוסיף כי מחומר הראיות עולה שמדובר בפעילות מאורגנת העולה כדי "שיטה" של ממש, ואף "תעשייה", שכללה מרכיב של תכנון מראש. עוד נקבע שלא מדובר בפעילות ספורדית או יחידנית אלא בפעילות שהייתה קשורה לפעילים פוליטיים ומטרתה הייתה להביא לבחירת אבוטבול ורשימת "כח" בבחירות.
עם פרסום החלטת בית המשפט התאספו כמה אנשים שמחים וצוהלים לאור ההחלטה ליד עיריית בית שמש. הם התחבקו ושרו: "לא מוותרים על בית שמש". מכוניות שעברו באזור צפרו להם לאות הזדהות. אך לא כולם בעיר שמחים על ההחלטה. שלמה, חרדי תושב העיר, אמר: "שוב הוכח שבית המשפט פוסק תמיד נגד חרדים. ההחלטה משוללת כל היגיון. אבל אני בטוח שבבחירות החוזרות שוב ייבחר אבוטבול לראש העירייה ברוב מוחץ, ואף שמספר חברי המועצה החרדים יגדל".
"תפסו אותנו, תביא חבר'ה למקום דחוף"
עם זאת, בית המשפט הדגיש כי לא הוגשה כל ראיה או טענה למעורבות אבוטבול עצמו בנדון. בין יתר הראיות שפירט בית המשפט היו מסרונים שנשלחו סמוך לפשיטת המשטרה על הדירות בבית שמש שבהם נכתב: "הנגלה הסתיימה? צריך עוד חבר'ה", וזמן קצר לאחר מכן "תפסו אותנו. תביא חבר'ה למקום דחוף".
לפי השופטים, תופעה זו לא הייתה פרי יוזמה פרטית ונקודתית. המקרים אירעו במסגרת התארגנות שיטתית ונרחבת בקרב קהילה גדולה של תושבים שביקשו להימנע מהצבעה מטעמים אידיאולוגיים. "ההתארגנות הוצאה אל הפועל באמצעות מנגנון מובנה, כוח אדם ואמצעים תפעוליים. קיומה היה בגדר סוד גלוי אצל התושבים שהיו קהל יעד למסירת תעודות הזהות".
בדיון לפני כשבועיים, שנערך בפני נשיא בית המשפט המחוזי השופט דוד חשין והשופטים משה סובל ויגאל מרזל, טענה המדינה באמצעות פרקליטת מחוז ירושלים, עו"ד ליאורה חביליו, כי חומר הראיות שאספה המשטרה מצביע לכאורה על זיופים ועל פעילות בלתי חוקית בסדר גודל נרחב, אי-סדרים המעלים חשש של ממש שהשפיעו על תוצאות הבחירות בעיר.
"מדובר בעשרות מעורבים בזיוף. פעיל העיד על בין 1,200 ל-1,700 תושבים שהתלבטו והייתה כוונה להשתמש בהם", אמרה חביליו בדיון. "אפשרות ממשית להשפעה על תוצאות הבחירות קיימת פה ולכן די בה כדי להכריז על פסילת הבחירות". היא אף טענה לפעילות הדומה באופייה לפשע מאורגן. בנוסף, הצביעו המדינה והמערערים הנוספים על אי-סדרים נוספים לכאורה בבחירות.
מנגד טען ראש העיר הנבחר משה אבוטבול, באמצעות עורך דינו יעקב וינרוט, שאין ממש מאחורי חומר הראיות ושבכל אופן על המדינה, במסגרת החוק, להוכיח שזויפו מספיק קולות כדי להטות את הבחירות. "אם הם לא מסוגלים להוכיח פסילתם של 956 קולות אי -אפשר לפסול את הבחירות. אין דרך אחרת. זו מתמטיקה. צריך להוכיח שכל הקולות העודפים שלו על פני המועמד השני פסולים", אמר עו"ד וינרוט בדיון, והוסיף כי הוכח שרק בכמה עשרות בודדות של תעודות זהות נעשה שימוש שלא כדין. "מה שאנחנו יודעים והוכח הוא שהמשטרה פשטה על כמה בתים ותפסה 120 תעודות זהות, שב-36 מהן נעשה שימוש בהצבעה שלא כדין. אלה העובדות הקשיחות וכל דבר אחר הוא ספקולציה", סיכם.
לפני כשבועיים, בהפסקה בדיון, התפרצו כמה מתושבי בית שמש לעבר עו"ד אילן בומבך, המייצג את מ"מ ראש העיר מאיר בלעיש. אחת מהתושבים הטיחה בו: "החרדים הם כמו סרטן מתפשט, יש להם גרורות בכל עיר ועיר, לא ניתן להם להשתלט על העיר". התושבים גם קראו קריאות לעבר ראש העיר הנבחר כשזה ניסה להתראיין לכלי התקשורת במקום, ודרשו ממנו להוקיע את הזיופים לכאורה.
בעתירה שהוגשה לפני חודש פורטו ממצאי חקירה שונים. בין היתר אותרו בדירה כ-120 תעודות זהות ודרכונים ועליהם דפים עם מספרי קלפיות וכמו גם 40 תעודות ברכב שנעצר. בנוסף לאלה נמצאה שקית ובה כמה מטפחות ראש וכובעים וכמה זוגות משקפיים, שעל פי החשד שימשו כתחפושות. עוד נטען כי נמצא קשר ראייתי בין הממצאים לפעילים שונים של אבוטבול.