ראייה בעידן הדיגיטלי: איך לשמור על העיניים?
מאז הגיעו לחיינו האייפונים, האייפדים והטבלטים, הם משפיעים באופן ישיר על העיניים שלנו – איך למרות זאת, נצליח לשמור על ראייה תקינה?
אנו מבלים זמן רב מול המסכים וזה כנראה לא עושה לנו טוב לראייה. בואו נתחיל עם נתונים: מחקר אחד בארה"ב הכריז ש -70% מהמבוגרים האמריקנים סובלים מסוג כלשהו של מאמץ עיני דיגיטלי (מאמץ, יובש בעיניים, עיניים אדומות, ראייה מטושטשת, כאבי ראש, כאבי צוואר, כאבי גב, ועייפות כללית.) האופטומטריסט פיליפ בלום מסביר.
את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד
עוד כתבות במדור משקפיים
איך משפיעה הראייה על יכולת הנהיגה בגיל מבוגר?
ניוון מרכז הראייה ברשתית: איך לזהות ולטפל
מהם ההבדלים בין חדות ראייה לאיכות ראייה?
למה המסכים מזיקים לעיניים?
התצוגה על גבי המסכים הראשונים הייתה מאוד בעייתית לראייה. במסכים הללו הוצגו תווים ירוקים על רקע כהה, שמאוחר יותר צבעם שונה לצבע ענבר (חום-צהבהב). בשני המקרים, הניגודיות הייתה מאוד לא נוחה לעיניים וגרמה להן למאמץ. כיום ידוע, שהתצוגה הטובה ביותר היא זו שבה מוצגים תווים כהים על רקע בהיר.
מעבר לכך, קצב רענון המסך עמד על 50 הרץ והיה מעייף מאוד. ההשתקפויות על פני המסך היו רבות יותר מאשר בהרבה מהקיימות היום (בשל שימוש מופחת בפילטר אפור). כל שורה כללה 80 תווים, כולם היו בעלי אותו רוחב (כלומר, לאות "ו" ולאות "ת", הוקצה אותו רוחב בתוך השורה), בשונה מאוד מהיחסים הדרושים.
בנוסף לכך, גם התנאים לעבודה היו רחוקים מלהיות מיטביים. בשל העובדה שתחום הארגונומיה לא היה מפותח דיו, המשרדים הותאמו לכתיבה על שולחן ולא שונו בהתאם לסוג העבודה החדש מול המחשב.
בנוסף, היו מקורות סינוור רבים במשרדים מתאורה שהגיעה מלמעלה, המסכים היו גבוהים מדי בהשוואה לשדה הראייה בתנוחה טבעית, המקלדות היו גבוהות מדי כי הונחו על שולחן כתיבה והכסאות לא סיפקו תמיכה מספקת.
גם עיצוב המסכים היה מסורבל ויצר עומס על מערכת הראייה. כל אדם בעל ליקוי ראייה, אפילו פעוט, יכול היה למצוא עצמו מתקשה בביצוע משימות בשל אסתנופיה (עייפות העיניים, כאבי ראש, אי נוחות ועוד).
איך ניתן להתגבר על התופעה?
מילות המפתח הן: תאורה, מרחק, זווית, ונוחות כללית, כלומר: כיסא נוח בגובה מתאים, המאפשר יציבה נוחה וקבועה.
בנוגע למרחקים המומלצים מהמסכים השונים:
מחשב נייח: המסך צריך להיות במרחק של זרוע מתוחה.
טלפון סלולארי: כ - 25 ס"מ.
מחשב נייד או טאבלט: מרחק של קריאה רגילה, כ-30 עד 35 ס"מ .
לשמור על שגרה עינית בריאה
בדיקה מקיפה אצל אופטומטריסט מוסמך. חשוב להקפיד על בדיקה קבועה של הראייה, שכן אפילו שינוי קטן יכול לגרום לקשיים הללו, ורבע או חצי מספר יכולים להפוך את החיים לנוחים שוב.
הרכבת משקפיים. אם אתם זקוקים למרשם קריאה, (בממוצע באוכלוסיה קושי זה בא לידי ביטוי בגיל 42), קיימים כמה סוגים של עדשות מיוחדות, המיועדות לעבודה מהטווח הקרוב ומטווח הביניים: עדשות משרדיות, "אנטי-פטיג","אינטרוויו", "קומפיוטר", ועוד.
ציפוי רב שכבתי בעדשות. מומלץ להשתמש בעדשות המצופות בציפוי נגד סינוורים (anti-reflex) רב שכבתי המונע השתקפויות של המסך על עדשות המשקפיים. מעבר לסוג העדשות, משתמשי מחשב רבים נהנים מעדשות בגוון צהוב בהיר.
האור הכחול, המוקרן מן המסכים, עלול לסנוור ולעייף את העיניים לאחר שימוש ממושך, והצבע הצהוב בעדשות מסנן את הכחול ועושה את השימוש במחשב נוח יותר.
לשמור על איזון
האופטומטריסט פיליפ בלום מסביר: "כמו בכל תחום בחיים, גם כאן חייבים לשמור על איזון בין הדברים הנ"ל ובילוי בחוץ. קל להגיד וקשה מאד לשכנע צעירים לא להתעסק עם הפלאים של טכנולוגיה מודרנית.
"לכן עלינו לפחות למקסם את התנאים של השימוש, לדאוג לתקן את כל ליקויי הראיה ע"י משקפיים או עדשות מגע, לפי הצורך, שהתאורה תהיה מספקת, ושמרחק העבודה מן המכשירים יהיה המומלץ ולא יגרום להתרכזות יתר של העיניים".
השורה התחתונה היא להקשיב לעיניים. אם אתם מרגישים יובש, אדמומיות או טשטוש בראייה, הפסיקו את מה שאתם עושים ותנו לעיניים לנוח.