שתף קטע נבחר
 

הסחבת ברשות המקרקעין: כך נראות התלונות

עיכובים באישור תוכניות בנייה, ביקורים חוזרים, תביעות מתמשכות ומכתבים רשומים. גילוי הלב של מנהל רשות מקרקעי ישראל בשבוע שעבר לגבי הסחבת במשרדו הסעיר לא מעט יזמים וקבלנים, ולידי ynet הגיעו חלק מפניותיהם לרשות. ברשות מקרקעי ישראל בדקו את הפניות והבטיחו בתגובה: "נפעל לקצר את לוחות הזמנים, ננפיק אישור זכויות בנכס תוך שעה"

עיכובים באישור תוכניות בנייה, ביקורים חוזרים ונשנים, תביעות מתמשכות ומכתבים רשומים. האזרח הקטן וגם היזמים הגדולים נאלצים להתמודד מול בירוקרטיה סבוכה בכל הקשור לשוק הנדל"ן, ואחרי גילוי הלב של מנהל רשות מקרקעי ישראל, בנצי ליברמן, בשבוע שעבר לגבי הסחבת ברשות - ל-ynet הגיעו תלונות של יזמים וקבלנים בנוגע להתנהלותה. לטענת היזמים, מדובר בסחבת שגורמת למחסור בהיצע הדירות. לפניכם מספר דוגמאות לתלונות.

 

"לעתים ההתנהלות של האזרח מול רשות מקרקעי ישראל הופכת לבלתי אפשרית, אם הוא מנסה להתמודד לבד מול סבך הבירוקרטיה", אמר ל-ynet שמאי המקרקעין, עו"ד חיים מסילתי. מסילתי נתן כדוגמא בעלי מגרשים ברחוב ז'בוטינסקי בקריית מלאכי, שלדבריו ניסו להסדיר את זכויותיהם במגרשים מול הרשות לאורך תקופה ארוכה. "רק אחרי 8 מכתבים רשומים ו-5 ביקורים פיזיים במשרדי הרשות, הם הצליחו לקבל התייחסות ראשונית מהעובדים. הטיפול, שהחל לפני כחצי שנה, טרם הוסדר סופית", הוא ציין.

 

"אמנם ברשות הכירו בצורך בהתנהלות תקינה מול האזרחים, הכריזו על רפורמה, אפילו שינו את השם ממינהל מקרקעי ישראל לרשות מקרקעי ישראל", המשיך מסילתי, "אך לעתים נדמה ש'מה שהיה הוא שיהיה' - ושמדובר בשינויים קוסמטיים בלבד שלא ניכרים בזירוז ההליכים בשטח".

 

ברשות מקרקעי ישראל ציינו בתגובה כי "ככל שידוע לנו, אין תיקים מעוכבים בקריית מלאכי. ברחוב ז'בוטינסקי מתעכבת עסקה אחת משום שקיימת פלישה של השכן למגרש. ברשות ובמרחב ירושלים מטפלים במגוון נושאים ביסודיות, תוך שמירה על לוחות זמנים, ואין תיקים מעוכבים יתר על המידה. מכתבים שמגיעים למרחב נפתחים ומטופלים בזמן סביר ביותר. בכל מקרה, אם בטעות קיימת פנייה שלא טופלה - נשמח לבדוק אותה לגופה ולקדם את הטיפול בה".

 

למי ממתינות 200 דירות ביבנה?

אבל, כאמור, לא רק האזרח הקטן מגיש פניות לרשות מקרקעי ישראל. חברת הנדל"ן סביוני יבנה התלוננה בפני ynet כי רשות מקרקעי ישראל מעכבת מזה שנים תוכנית לבניית 200 דירות ביבנה. לפני כשנה אף הגישה תביעה בהיקף של 40 מיליון שקל נגד הרשות, עיריית יבנה והוועדה המקומית. מדובר במתחם בשטח של 76 דונם, שבו זכתה החברה במכרז לפיתוחו כבר ב-1998 ועליו היא מבקשת לבנות.

 

עוד ב-2004 הגישה החברה תביעה נגד הרשות בטענה להתנהלות לקויה, אולם אז נחתם הסכם פשרה בין הצדדים שקיבל תוקף של פסק דין. כעת, כאמור, קיימת תביעה נוספת. לדברי עוה"ד שמואל שוב ושוש בירזון ממשרד עוה"ד שוב ושות', שמייצגים את סביוני יבנה, למרות שחלפו 14 שנה מאז הזכייה במכרז - החברה עדיין אינה יכולה לממש את זכויותיה. יצוין כי החברה נמצאת בבעלות משנית של עו"ד שוב.

 

ברשות מקרקעי ישראל דחו את הטענות והבהירו כי "מדובר בתביעה ישנה. הרשות לא הייתה חייבת בפיתוח, ואינה מעכבת את מימוש הזכויות בקרקע. הסמכות והאחריות לפיתוח תשתיות היא של הרשות המקומית, וסמכות אישור תוכניות היא בוועדות המקומית והמחוזית - ועל היזמים לאשר תוכניות על ידן".

 

מעיריית יבנה נמסר בתגובה כי ''העירייה דוחה את הטענות והנושא יוברר בבית המשפט. ב-1998 ביקשה התובעת לקדם פרויקט החורג מתנאי המכרז המקורי, ולפיכך לא ניתן היה לקדם את התוכנית במתכונת המוצעת. בעקבות הסכם הפשרה שקיבל תוקף של פסק דין, קודמה התוכנית בתיאום עם היזם ואף אושרה בוועדה המחוזית בכפוף לעמידה בתנאים. בנוסף, התבקשו מספר שינויים והתאמות אשר יאפשרו קידומה של התוכנית והתאמתה לצרכי העיר המתפתחת".

 

יבנה. מתי נראה עוד 200 דירות בעיר? (צילום: אליעד לוי) (צילום: אליעד לוי)
יבנה. מתי נראה עוד 200 דירות בעיר?(צילום: אליעד לוי)

 

מי מעכב 12 אלף יח"ד בפי גלילות?

תלונה נוספת נגד הרשות נוגעת לעיכוב תוכנית מאושרת לבניית 12 אלף דירות במתחם פי גלילות במשך כ-7 שנים. מדובר בקרקעות בשטח של כ-600 דונם בין צפון תל-אביב לרמת השרון, בבעלות רשות מקרקעי ישראל (70%) ובעלים פרטיים (30%).

 

מנהלי המתחם, עוה"ד משה שוב ויוסף שגב, הגישו בתחילת השנה תלונה למשרד מבקר המדינה נגד הרשות בגין "מחדל באי-תכנון" וביקשו מהמבקר לבחון את הפעולות שביצעה הרשות לתכנון מתחם הקרקע בפי גלילות - שהוביל לעיכוב באישור תוכנית הבנייה. במכתב צוין שמדובר בהתמהמהות מעוררת תמיהה של רשות מקרקעי ישראל, בצל העובדה ש"מדי יום קוראים אנו בעיתונות בדבר מחסור בקרקעות למגורים, בזמן שהמדינה מעכבת את פיתוח המתחם".

 

עוד נכתב כי "ערך חלקה של המדינה לבדה באדמת המתחם, חלק המיועד ליותר מ-5,000 יחידות דיור, אינו נופל מ-10 מיליארד שקל. בקרקע לאלפי יחידות דיור אלו שבבעלות המדינה ניתן יהיה להסתייע כדי לפתור ולו חלק ממצוקת הדיור. כך למשל, ניתן לקבוע שבחלקה של המדינה תבנינה גם דירות רבות לזוגות צעירים, דירות לדיור בר-השגה, דירות להשכרה ועוד".

 

ברשות מקרקעי ישראל אמרו בתגובה כי "רשות מקרקעי ישראל פעולת משך תקופה ארוכה להכשרת מתחם פי גלילות לבנייה, ובין היתר פעלה לשינוי הייעוד במתחם, פינויו ממחזיקים, תכנונו והשבחתו - כך שניתן יהיה לבנות במתחם רובע מגורים של 12 אלף יחידות דיור ו-750 אלף מ"ר לתעסוקה. את התוכנית קידמה ואישרה רשות מקרקעי ישראל והיום היא פועלת ללא לאות לקידום מפורט של המתחם.

 

"טענותיהם של עוה"ד שגב ושוב בנוגע לקיומם של מחדלים אינן נכונות והעניין מצוי בהליכים משפטיים. לעניין תכנון דירות לזוגות צעירים ודירות להשכרה, רשות מקרקעי ישראל פועלת ביד אחת עם יתר משרדי הממשלה המעורבים לקיום המדיניות הממשלתית וביצוע החלטותיה בכל תוכנית ותוכנית היזומה והמנוהלת על ידי המדינה".

 

מתחם פי גלילות. התוכנית מאושרת, הדירות טרם נבנו (צילום: רועי גזית) (צילום: רועי גזית)
מתחם פי גלילות. התוכנית מאושרת, הדירות טרם נבנו(צילום: רועי גזית)

 

לאן נעלמו 450 יחידות במושב אליכין?

שייקה נפחא, סמנכ"ל בחברת הבנייה אפי קפיטל, סיפר על סחבת באישור תוכנית לבניית 450 דירות על קרקעות בהרחבה של מושב אליכין בעמק חפר, שבחלקן מחזיקה החברה. מדובר בשטח של 210 דונם בבעלות מעורבת (מחצית בבעלות הרשות ומחצית בבעלות פרטית). השטח היה בתחום המוניציפלי של עיריית חדרה, וב-1995 הועבר לתחום היישוב אליכין. לימים קיבל את השם "שכונת האתרוגים".

 

לדברי נפחא, ב-2004 הוחלט להפקיד את התוכנית בתנאים וב-2009 פורסמה התוכנית להתנגדויות. כמעט שנה לאחר מכן ועדת המשנה להתנגדויות החליטה לתקן את טבלאות האיזון (הטבלאות שמחלקות את הבעלות בין הבעלים לרשות), ורק במאי 2010 הוחלט להכין טבלאות חדשות. שנתיים וחצי אחרי כן, באוקטובר 2012, התקבלו הטבלאות החדשות. גם לטבלאות אלו התקבלו התנגדויות, ושמאי מטעם רשות מקרקעי ישראל נאלץ בפעם הרביעית לתקנן.

 

לטענת נפחא, עד היום לא התקבלו טבלאות מתוקנות - מה שמעכב את בניית הדירות. "זאת סחבת שלא תיאמן. עבודה שאמורה לקחת לשמאי חודשיים מתארכת כבר 10 שנים", אמר. "יושבים שני גופים מרכזיים במדינת ישראל - רשות מקרקעי ישראל והוועדה המחוזית של משרד הפנים, וכל מה שצריך זה ששניהם יעבדו בשיתוף פעולה, ותוך שבוע יתנו תוקף לתוכנית. זו תוכנית שהחלו לדון בה לפני כמעט 20 שנה ועדיין לא מתקרבת לסוף".

 

רשות מקרקעי ישראל ציינה בתגובה כי "טבלת האיזון המקורית נפסלה על ידי שמאי הוועדה המחוזית שדרש תיקונים מפליגים בטבלה. התיקונים הנדרשים בטבלת האיזון בוצעו, ועברו את ביקורת שמאי הוועדה המחוזית. מאחר שטבלת האיזון המתוקנת הינה נושא מהותי, תיקוניה מחייבים הפקדה חוזרת.

 

"בסוף השבוע שעבר הגיעו התקנונים המתוקנים למחלקת התכנון במרחב מרכז, ואלה נבדקים. לאחר בדיקתם, ובכפוף לכך שלא יידרשו תיקונים, תיחתמנה התוכניות וניתן יהיה לפרסם את הפקדתה החוזרת של התוכנית. אין אמת בכך שהיה עיכוב של 10 שנים, היות והתוכנית פורסמה להפקדה רק בפברואר 2009. משלב זה עברה התוכנית את שלבי הגשת ההתנגדויות, הדיון בהתנגדויות, והדרישות לתיקון טבלת האיזון. עתה מגיע השלב האחרון".

 

הקרקעות במושב אליכין. בקרוב תחולק עליהן הבעלות? (צילום: נמרוד גליקמן) (צילום: נמרוד גליקמן)
הקרקעות במושב אליכין. בקרוב תחולק עליהן הבעלות?(צילום: נמרוד גליקמן)

 

האם הקרקעות החקלאיות ביבנה יוחכרו?

גם באגודה השיתופית-חקלאית "יבנה דר" מספרים על סחבת של כ-6 שנים. לדברי עו"ד אלדד פרי, המייצג את האגודה, "מאז 2007 ועד היום נעשו ניסיונות לחדש את חוזה החכירה של האגודה, המחזיקה ב-150 דונם קרקעות חקלאיות ביבנה, עם רשות מקרקעי ישראל". לדבריו, נעשה גם ניסיון להשיב לידי האגודה 50 אלף שקל, שנותרו, לטענתו, בידי הרשות כערובה לביצוע מספר פעולות בשטח האגודה.

 

"כבר נשלחו על ידנו ועל ידי האגודה עשרות מיילים לפקידי הרשות ולעורכי הדין האמונים על הטיפול בתיק האגודה. כמו כן, נשלחו מכתבים רשומים (למעלה מ-15 מכתבים) ונערכו ביקורים אצל פקידי הרשות", הוא ציין.

 

ברשות אישרו כי חידוש החכירה לאגודת יבנה דר היה מצוי בהתדיינויות שונות לאורך השנים, אולם אמרו כי העובדות שהועלו אינן מדויקות. "בפועל, הייתה מניעה מסיבות שונות לביצוע חידוש החכירה. כך למשל, התברר בשלב מסוים שהשטח לא עובד, נדרשו תשלומים וכיו"ב. רק במאי 2013 פנתה יבנה דר לחידוש הפנייה לחידוש החכירה, וכעבור חודש ביקרה עובדת המשרד ברשות כדי לברר את מצב התיק - וקיבלה מענה. למן מועד זה לא נמצאה פנייה של האגודה. הפנייה היחידה שהתקבלה מהאגודה לפני כחודש הייתה בהקשר אחר".

 

באשר להחזר הערבות בסך 50 אלף שקל, ציינו ברשות כי "מאמצע שנת 2008, עת הומצאו לראשונה חלק מהאסמכתאות לביצוע הפינוי ועד לאמצע שנת 2013, לא נמצאו פניות בתיק הרשות לעניין השבת הכספים אשר שימשו בטוחה לפינוי. יחד עם זאת, ולנוכח בדיקה שהעלתה כי רוב שטח התוכנית שווק זה מכבר, המינהל יפעל לביצוע ההחזר ללא דיחוי".

 

הרשות מבטיחה: ננפיק אישור זכויות בנכס תוך שעה

בעקבות בדיקת ynet את התלונות על ההתנהלות של רשות מקרקעי ישראל, מסרה הרשות בתגובה כי היא מתחייבת ללוח זמנים מקוצר לטיפול בפניות הציבור. "הרפורמה הארגונית ברשות מקרקעי ישראל מתחילה לתת את אותותיה", נמסר, "כך למשל, תפיק הרשות בתוך שעה אישור על זכויות בנכס לעומת ימים ארוכים שנדרשו עד כה. העברת זכויות תתבצע תוך 5 ימי עבודה, לעומת ימים רבים ואף שבועות וחודשים שנדרשו במסגרת השיטה הקודמת".

 

"קיצור הזמנים המשמעותי מתאפשר הודות לשינוי שיטת הפעולה של רשות מקרקעי ישראל לשיטת חדר העסקאות", הסבירה דוברת הרשות. "שיטה זו מצמידה כל עסקה ברשות לצוות שכולל את כל גורמי המקצוע הרלבנטיים מתוך הרשות הנדרשים לטיפול בעסקה. כל פנייה זוכה למספר מיוחד ולראש צוות קבוע, באמצעותם ניתן לעקוב ולמדוד את משך הטיפול בפנייה ואת התקדמותה".

 

לדבריה, "קבלת לקוחות תתבצע במוקדים המהירים ולפניות בדואר. מתן התחייבות לרישום משכנתא חדשה/נוספת וביטול התחייבות לרישום משכנתא יתבצע תוך שעה במוקדים המהירים ותוך יום עבודה אחד לפנייה בדואר. הפקת אישור זכויות/הודעה על רישום זכויות תתבצע תוך שעה אחת במוקד המהיר ובאינטרנט ויום עבודה אחד לפנייה בדואר. קליטת העברת זכויות שאושרה ובוצעה על ידי גורם משכן (חברה משכנת, קבלן, יזם וכדומה) תתבצע תוך 3 ימי עבודה במוקדים המהירים ולפנייה בדואר".

 

עוד הוסיפה כי "מענה לבירורים ופניות הציבור מהאינטרנט, מהמוקד הטלפוני, מהדואר, מהמרחבים ומיחידות פניות הציבור יתבצע תוך 3 ימי עבודה בלבד. בנוסף, 5 מוקדי השירות המהירים מחוץ למשרדי רשות מקרקעי ישראל מטפלים בשורת נושאים שניתן להפעילם באמצעות גורמי חוץ ולקצר את זמני השירות באופן משמעותי. מהלך זה מגדיל משמעותית את מספר מקבלי הקהל ונותני השרות אל מול הציבור. מוקדי השירות מסייעים לציבור בתחומים שיש להם ביקוש רב מצד הציבור, ומצמצמים משמעותית את לוחות הזמנים בטיפול בפניות הציבור".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי גזית
אזור מתחם פי גלילות. הבנייה מתעכבת בינתיים
צילום: רועי גזית
צילום: אלכס קולומויסקי
בנצי ליברמן, מנהל רשות מקרקעי ישראל
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: אולפני פוקס פתח תקוה
השמאי עו"ד חיים מסילתי
צילום: אולפני פוקס פתח תקוה
מומלצים