שתף קטע נבחר
 

סוף שנה בחיסכון: התשובות לשאלות שלכם

מהו הסכום שאוכל להפקיד בקרן השתלמות ולקבל הטבות מס ומתי הכספים בקופת הגמל שלי יהיו נזילים? לקראת סוף שנת המס, אתם שאלתם, מומחי בית ההשקעות פסגות ענו. צפו בתשובות לשאלות הנפוצות

אני שכיר והשכר ברוטו שלי הוא 11,500 שקל בחודש. המעסיק ואני מפקידים לקופת גמל עבור שכר של 9,000 שקל בלבד, כאשר ההפקדה היא בשיעור של 18.3% מסכום זה. האם אני יכול להפקיד גם באופן עצמאי ואילו הטבות מגיעות לי?

 

על פי גובה ההפקדות לקופה השכירה שלך, אתה מוגדר כעמית מוטב (מי שהפקיד לקופת גמל בשנה מעל 16,950 שקל) ועל כן באפשרותך להפקיד לקופת גמל במעמד עצמאי בגין השכר הלא מבוטח שלך וליהנות ממלוא הטבות מס.

 

באפשרותך להפקיד עד 16% משכרך ה"לא מבוטח", העומד על 30,000 שקל, כך שסך ההפקדה שלך תסתכם ב-4,800. תמורת ההפקדה תהנה משתי הטבות מס: ניכוי (הקטנת ההכנסה החייבת במס) עבור סכום הפקדה בגובה של 3,300 ₪ (11% מהשכר ה"לא מבוטח") וזיכוי (החזר מס) בשיעור של 35% עבור יתרת ההפקדה בגובה של 1,500 שקל (5% מהשכר ה"לא מבוטח").

 

אני בן 45. אם אני פותח היום קופת גמל ומפקיד בה סכום בהתאם להטבת המס המגיעה לי, ובעוד כ-5 שנים ארצה למשוך אותה, האם אאלץ לשלם קנס על המשיכה?

 

החוק קובע כי הפקדות חדשות שמבוצעות בקופות הגמל לאחר שנת 2008 מיועדות לקצבה בגיל פרישה. כלומר, החל מגיל 60 (גיל פרישה מוקדם) יש באפשרותך לקבל את הכספים כקצבה חודשית.

 

יחד עם זאת, אם תבחר למשוך את הכספים מוקדם יותר, בהתאם לתקנות כיום, אתה צפוי לשלם קנס משמעותי שלא יפחת מ-35% על כל הצבירה שלך בקופה (על ההון, לא רק על הרווחים) וזאת למעט מקרים חריגים שהוגדרו בחוק (מיעוט הכנסות, הוצאה רפואית, נכות משמעותית ועוד).

 

אני עצמאי בן 50 ועד היום לא הגשתי מעולם שום בקשה לתיאום מס. יש ברשותי קרן השתלמות שלא פדיתי שכבר עברו הרבה יותר מ-6 שנים ממועד ההפקדה בה. האם אני יכול לקבל הטבת מס בגין שנים שעברו?

 

הפקדה לקרן השתלמות במעמד עצמאי אכן מזכה בהטבת מס. עליך לבקש מהקרן אישור הפקדות לצרכי מס עבור כל שנות ההפקדה ולפנות לרו"ח או יועץ מס על מנת לבדוק אפשרות להגיש בקשה לפקיד שומה לקבל את הטבות המס.

 

אני שכירה אבל יש לי גם קופות גמל עצמאיות. האם אני יכולה לבצע בהן הפקדות?

 

ניתן לבצע הפקדה לקופת גמל במעמד עצמאי (הפקדת העובד בלבד ללא השתתפות המעסיק) ובכך להגדיל את החיסכון הפנסיוני שלך. במידה ויש לך הכנסה נוספת מעבר לעבודה הקבועה שלך או שחלק משכרך אינו מבוטח, כלומר יש תשלומים נוספים כגון עמלות ובונוסים שהמעסיק אינו מפקיד עבורך לחסכון פנסיוני, באפשרותך להפקיד בגינם (כמה? יש תקרה?) וליהנות מהטבת מס בהתאם לתקרות שנקבעו בחוק.

 

מקום העבודה שלי מפקיד עבורי כספים לביטוח מנהלים עבור כל שכרי החודשי שהוא 15,000 שקל ברוטו. האם באפשרותי להפקיד סכומים נוספים לקופת גמל עצמאית ולקבל על כך הטבות מס?

 

מאחר והמעסיק מבצע עבורך הפקדות לחיסכון הפנסיוני על כל שכרך, אינך זכאי להטבת מס נוספת בגין הפקדה לקופת גמל במעמד עצמאי. רק במידה ויש לך הכנסה נוספת שאינה מבוטחת תוכל לבצע הפקדה לחיסכון פנסיוני ולקבל הטבת מס.

 

אני עצמאי. ביררתי עם רואה החשבון שלי איזה סכום עלי להפקיד לקרן השתלמות השנה. איך אני מקבל את הטבת המס בפועל?

 

על מנת ליהנות מהטבות מס עוד השנה, עליך לבצע את ההפקדה עד ליום שלישי הקרוב, 31.12.2013. לאחר מכן, בסביבות חודש מרץ 2014, תקבל מהחברה שמנהלת את קרן ההשתלמות שלך את הדו"ח השנתי, ובו ספח אישור הפקדות לצרכי מס. עליך להגיש אישור זה לרו"ח על מנת שיבקש עבורך את הטבת המס לה אתה זכאי.

 

בתור עצמאי, רציתי לדעת מהי ההוצאה המותרת שלי לצורך רכישת ביטוח אובדן כושר עבודה?

 

נכון לשנה זו, ההוצאה המותרת בניכוי עבור ביטוח אובדן כושר עבודה היא בגובה של עד 3.5% מההכנסה המזכה שלך ועד תקרת הכנסה של 35,312 שקל (4 פעמים השכר הממוצע במשק). יודגש כי עלות הכיסוי אינה בהכרח בשיעור 3.5% מההכנסה המבוטחת והיא תלויה בגיל המבוטח, בעיסוקו ובמצבו הרפואי. ההוצאה שתותר בניכוי תהא ההוצאה בפועל וכאמור לא יותר מ-3.5%.

 

יש לי קופת גמל במעמד עצמאי שההורים שלי פתחו לי לפני 20 שנה. בדקתי עם רו"ח והוא אמר לי שאני יכול להפקיד אליה השנה סכום מסוים ולקבל הטבת מס. האם תהיה לי אפשרות להוציא את הכסף בשנה הבאה?

 

נדגיש כי למרות העובדה שאותם כספים שהופקדו בעבורך לפני 20 שנה הם נזילים, כספים שמופקדים לקופת גמל החל מתאריך 1.1.2008 מיועדים למשיכה כקצבה בלבד. משמעות הדבר היא כי לא תוכל למשוך אותם בשנה הבאה, אלא, בהגיעך לגיל פרישה וכקצבה חודשית.

 

עם זאת, הטבות המס להן אתה זכאי בהפקדה לקופת הגמל הן הטבות מהן תהנה עוד השנה, בהתאם להכנסותיך. בנוסף, חשוב לזכור כי הפקדת כספים חדשים לקופת גמל אינה משפיעה על הכספים שהופקדו בה קודם לכן. הכספים הנזילים בקופתך יישארו נזילים גם לאחר ההפקדה, ואותם תוכל למשוך בכל עת.

 

אני עצמאי, והבנתי שאני יכול להפקיד 18,130 ש"ח לקרן ההשתלמות כדי לקבל הטבת מס. האם זה אומר שאני לא יכול להפקיד לשם עוד סכום מעבר לכך?

 

עצמאי בעל עסק זכאי להטבת ניכוי (הוצאה מוכרת) בגין הפקדה לקרן השתלמות עד תקרה של 18,130 שקל בשנה. התקרה נקבעת על פי 7% מתקרת ההכנסה הקובעת שהיא 259,000 שקל בשנה. במידה והנך מרוויח פחות מסכום זה, עליך לחשב שיעור של 7% מהכנסתך השנתית הקובעת, וזהו הסכום בעבורו אתה זכאי להטבת מס.

 

בנוסף להטבה זו, באפשרותך להפקיד עד 18,120 שקל בשנה, ללא קשר לגובה הכנסתך, וליהנות מפטור ממס רווח הון על הרווחים שיצטברו בקופה בגין הפקדה זו. תוכל להפקיד גם סכומים נוספים לקרן, אך עבורם לא תהנה מהטבת הניכוי בעבור ההפקדה ולא מפטור ממס רווח הון בגין הרווחים שתצבור. יחד עם זאת, הרציונל הכלכלי לבצע הפקדה מעבר לתקרה הוא להגדיל את החיסכון שלך בעתיד.

 

אני שכיר שרוצה להפקיד לקראת סוף שנה, ורציתי לדעת אם אני חייב לפתוח קופה חדשה לצורך כך או שאני יכול להפקיד לקופה שהמעסיק כבר פתח לי ומפריש אליה כל חודש?

 

בתור שכיר, במידה וחלק ממשכורתך אינה מבוטחת ואתה מעוניין לנצל את הטבות המס המגיעות לך בהפקדה לקופת גמל, עליך לפתוח קופת גמל חדשה במעמד עצמאי.

 

ניתן לעשות זאת בקלות יחסית וללא עלות בגין פתיחת הקופה. על הפקדות שתבצע לקופת גמל זו (במעמד עצמאי) תהנה מהטבות מס משמעותיות, והכספים שתצבור ישולמו לך כקצבה בגיל הפרישה יחד עם יתר החסכונות הפנסיוניים שלך.

 

לעומת זאת, קופת הגמל שמעסיקך פתח עבורך הינה קופה שכירה, כלומר קופה אשר ההפקדות אליה כוללות גם את חלקך כעובד וגם את חלקו של המעסיק. לקופה זו לא תוכל להפקיד באופן עצמאי. - להעלות למעלה

 

עד לחודש אפריל 2013 הייתי שכיר בחברת היי טק והמעסיק הפריש בעבורי לקרן השתלמות. באפריל עזבתי את מקום העבודה והפכתי לעצמאי. האם אני יכול להפקיד באופן עצמאי לקרן ההשתלמות שלי? ואם כן, מהם שיעורי ההפקדה?

 

כן, עליך לפתוח קרן השתלמות חדשה במעמד עצמאי ולהפקיד אליה. אינך נפגע לעניין הוותק, שכן ניתן לבצע החלת וותק בין הקרן השכירה לקרן העצמאית, כלומר כאשר הקרן הראשונה תהפוך לנזילה, ובתנאי שאין הפקדות מקבילות (ולא אמורות להיות שכן אתה כבר לא שכיר), תוכל למשוך את 2 הקרנות.

 

בנושא שעורי ההפקדה יש לציין כי מכיוון שאתה היום עצמאי בלבד, ואין לך שכר מבוטח ע"י המעסיק, אתה יכול להפקיד לקרן ההשתלמות 7% מהכנסתך השנתית (עד לתקרת הכנסה של 259 אלף שקל) וליהנות מהוצאה מוכרת בשיעור של 4.5%. יש באפשרותך אף להפקיד את מלוא התקרה המוטבת על סך 18,120 שקל וליהנות מפטור ממס רווח הון ללא קשר להכנסתך השנתית.

 

אני מעוניין לפתוח קרן השתלמות לעצמאיים ולהפקיד אליה. תוך כמה זמן אוכל למשוך את הכספים?

 

קרן השתלמות הינה אפיק חיסכון לטווח בינוני ל 6 שנים (למעט מקרים של השתלמות מקצועית לאחר 3 שנים או הגעת העמית לגיל פרישה לאחר 3 שנים). חשוב לציין כי במידה ואתה פותח קרן השתלמות במעמד עצמאי בדצמבר 2013 הוותק שיירשם יהיה של ינואר 2013 ואתה מרוויח מיד וותק של שנה שלמה, ובעצם יוותרו לך 5 שנים בלבד עד שהצבירה בקרן תהיה נזילה וניתנת למשיכה.

 

אני גמלאי בן 68, פרשתי לפני כשנה ואני מקבל פנסיה חודשית של כ-10,000 שקל. במידה ואפקיד לקרן השתלמות באופן עצמאי, מה הטבות המס שאקבל?

 

רק עצמאי בעל הכנסה מעסק או משלוח יד יכול לפתוח קרן השתלמות במעמד עצמאי ולבצע הפקדות בגין הכנסתו השנתית. לכן אין באפשרותך להפקיד לקרן השתלמות.

 

האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ/שיווק השקעות ו/או פנסיוני ו/או מס ו/או תחליף לייעוץ/שיווק כאמור המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם ומומלץ להתייעץ עם יועץ מס ומשווק/יועץ השקעות/ פנסיוני בנוגע לכדאיות ההשקעה והטבות המס הספציפיות. פסגות עוסקת בשיווק השקעות ופנסיוני ולא בייעוץ ולה זיקה למוצרים המנוהלים על ידה. במידע עלולות ליפול טעויות, והמידע המלא מצוי בהוראות הדין כפי שיהיו מעת לעת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים