עבודה על הגובה: מקצועות שצריך בהם רישיון
איזו הסמכה צריך לקבל כדי לעסוק בעבודות סנפלינג של איטום גגות, התקנת דודים או גיזום עצים, והאם חיייבים להחזיק ברישיון כדי לעבוד כמנעולן או לעסוק בהדברה והרחקת יונים? כך תהפכו לבעלי מקצוע - חלק ג'
כולם רוצים לקבל שירות מבעל מקצוע מוסמך ואדיב, שעבר הכשרה בתחום ומחזיק בניסיון רב שנים. בכתבות הקודמות סקרנו מקצועות רבים שלא מצריכים בישראל הסמכה כלשהיא או אפילו קורס בסיסי. עם זאת, יש גם מספר מקצועות הדורשים הסמכה מסודרת ואפילו מבחני מעבר והשתלמויות בפיקוח ממשלתי.
בכתבות הקודמות:
- לא צריך תעודה: טכנאי מחשבים ולוכד נחשים
- קריירת בָּזָק: כך תרכשו מקצוע ב-3 חודשים
- מחפשים עבודה? מקצועות שלא דורשים תעודה
יפעת צימרמן, סמנכ"ל בחברת המקצוענים לבעלי מקצוע לבית, מספרת כי לפני מספר שנים הם ניסו ליזום מהלך של הסמכת והתעדת בעלי מקצוע לבית יחד עם מכון התקנים הישראלי, בשל היעדר אכיפה ממשלתית בתחום. "ניסחנו מסמך עקרונות וניסינו לקדם את זה מול מקבלי ההחלטות", היא מספרת.
"לדאבוננו גילינו כי הביורוקרטיה בנושא סבוכה ומלאת אינטרסים, כך שבשלב מסוים המהלך נזנח", היא מוסיפה. "הבנו שאין מנוס מיצירת מערכות עצמאיות לסינון, פיקוח ובקרה על בעלי המקצוע לבית. אכיפת מנגנוני ביקורת מעודדת מצוינות ועוזרת למגר תופעות לא רצויות של חוסר מקצועיות ואי הוגנות המוכרות בענף".
הדברה - לימודים של 8 חודשים
מקצוע ההדברה נתפס אמנם כתחום שלא מצריך הכשרה ארוכה, אך מדובר בעיסוק שכרוך באחריות רבה ובהתמודדות עם חומרים כימיים מסוכנים במיוחד, שעלולים לגרום נזק רב לבעל המקצוע וללקוחות. משום כך, כל מדביר בישראל חייב להחזיק ברישיון ממשלתי לביצוע הדברות, אותו יש לחדש כל שנה לאחר ביצוע רענון מקצועי.
על פי נתוני המשרד להגנת הסביבה, נכון להיום רשומים מעט יותר מ-1,200 בעלי רישיון הדברה בישראל. ביצוע הדברה ללא רישיון בתוקף היא עבירה על החוק, שגוררת קנס ואף מאסר. לכן, על הלקוח לוודא כי המדביר שהוזמן מחזיק בתעודת מדביר בתוקף ובהיתר שמתאים לסוג העבודה. סוגי ההיתרים לביצוע הדברות כוללים היתר לקטילת חרקים, היתר לקטילת מכרסמים, היתר לאיוד מוגבל והיתר לאיוד בלתי מוגבל.
בשביל להתקבל ללימודי הדברה יש לסיים 12 שנות לימוד ולהציג מסמך היעדר רישום פלילי. הלימודים מתקיימים אחת לשבוע ונמשכים כ-8 חודשים, במגוון מוסדות לימוד. בתום הקורס יש לעבור בחינות תיאורטיות ומעשיות בפיקוח משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה, על מנת לקבל היתר.
הקורס כולל הכשרה תיאורטית ומעשית ותכניו כוללים זיהוי המזיקים, אבחון הטיפול הנדרש והיעיל ביותר, הכזרה לעבודה עם סוגי החומרים השונים, הכרת ההשפעות ותופעות הלוואי, חוקים ותקנות בתחום, בטיחות, עזרה ראשונה, ציוד מגן ועוד.
עוף גוזל - לימודי הרחקת יונים
היונים הפכו לבעיה גדולה בשני עשורים האחרונים מכיוון שהם החלו בהגירה לכיוון שטחים עירוניים, בין היתר בעקבות צמצום השטחים הפתוחים והיערות ששימשו להם מקום לקינון, שפע המזון הזמין במאפיות, אשפה והאכלה יזומה, כמו גם הופעת בניינים גבוהים עם מסתורי כביסה המשמשים להן ללינה וקינון.
בעקבות התגברות הבעיה, מדבירים מקצועיים החלו להציע גם שירותים של הרחקת יונים שכן עבור הלקוחות, היונה נתפסת כמזיק. האמצעים להרחקת יונים הם רבים ומגוונים: דוקרנים, רשתות יונים, חוטי רטט ודחלילי עורבים. אין צורך בהסמכה מיוחדת בתחום, אלא בעיקר בידע ובניסיון של התקנת אמצעי הרחקה ולמידה על האמצעים היעילים והמתאימים ביותר לכל מצב.
עם זאת, כאשר מזמינים מרחיק יונים, כדאי לוודא שהוא מדביר מוסמך, משום שצריך לרסס ולחטא את מקום הקינון של היונים מפני טפילים ומזיקים. לכן, חשוב לוודא שבעל המקצוע הוא גם מדביר מורשה המשתמש בחומרים בעלי תו תקן. בנוסף, העבודה דורשת לעתים עבודה בסנפלינג וכשבעל המקצוע צריך לעבוד בגובה - הוא חייב להחזיק בהיתר מתאים ממשרד הכלכלה, כי שיפורט בסעיף הבא.
עבודה על הגובה
תחומים רבים של תחזוקה לבית ולבנייני מגורים מצריכים עבודה בגובה רב, כמו איטום גגות, תיקון דודי שמש, גיזום עצים, התקנת פרגולות ועוד. במשרד הכלכלה מעריכים כי נכון למחצית 2013 נדרשו במשק 2,163 טפסנים (עובדים על פיגומים גבוהים) וכי שכר ממוצע בתחום יעמוד על 5,704 שקלים בחודש.
עבודה בגובה היא עבודה בסיכון גבוה, שדורשת הרבה תשומת לב ומיומנות. אם לקוח מעסיק בעל מקצוע שאין לו רישיון עבודה בגובה והוא נופל - גם הלקוח נושא באחריות באשמה. לפיכך, מומלץ להקפיד להזמין בעל מקצוע ממקור אמין, לאחר שמוודאים שיש ברשותו את כל ההסמכות והרישיונות להם הוא נדרש על פי חוק.
יש קורסים שונים בהם אפשר ללמוד על הציוד של עובד בגובה (סולמות, משטחי עבודה, פיגומים ועוד), כמו גם כללי ותקני בטיחות שונים. על מנת לשמור על המיומנות ולרענן את חוקי הבטיחות - נערכים רענונים שנתיים לבעלי מקצוע שעברו קורסים של עבודה בגובה. "לצערנו, אין היום אכיפה משמעותית בנושא ואנחנו לא מכירים גוף שמפקח על כך שטכנאי דוד שמש שמרים דוד כבד לגג, עושה זאת באופן בטיחותי", אומרת צימרמן. "בל נשכח שפעולה כזו מסכנת לא רק את בעל המקצוע אלא גם את הדיירים ועוברי האורח תחת לבניין".
מנעולן - תחום פרוץ
תחום המנעולנות בישראל לא כולל הסמכה רשמית ולא דורש בחינה ממשלתית, אך העוסקים בתחום מקבלים ממשטרת ישראל תעודת מנעולן מורשה, לאחר בדיקת רקע. רק מנעולנים מורשים עם תעודה מהמשטרה מורשים לפרוץ דלתות בישראל. עם זאת, השוק בישראל כולל 'חאפרים' רבים שאינם מחזיקים רישיון. אנשים אלו עוברים על החוק כשהם פורצים את הדלת הנעולה שלכם.
הידע הנדרש לעיסוק בתחום, חשובים גם בעיני הצרכן - תעודת מנעולן מוסמך תשדר מקצוענות ורשמיות. בישראל יש מגוון מוסדות מציעים קורסים שונים המכשירים בנושא. משך הקורסים משתנה מבית ספר אחד לשני, אך הוא לרוב כולל 120 שעות לימוד אקדמאיות, על פני כ-3 עד 5 חודשים.
נושאי הלימוד בקורסים השונים כוללים סקירת סוגי המנעולים והצילינדרים, פתיחת מנעולים ופריצת כלי רכב, ייצור ושכפול מפתחות, התקנת מנעולים חשמליים, פריצת דלתות פלדה, צילינדרים, רכבים, כספות ועוד. בעת קבלה לקורס, נדרשים המועמדים להציג תעודת יושר מהמשטרה.
טכנאי גז
טכנאי גז הוא עיסוק שדורש הסמכה ממשלתית רשמית. ב-2004 ביצעה הממשלה סדר בתקנות ובהסמכות בתחום והחל מתחילת שנת 2007, משרד האנרגיה והמים (לשעבר משרד התשתיות) מנפיק רישיונות מהסוגים הבאים: מתקין גפ"מ (גז פחמימני מעובה) רמה 1, מתקין גפ"מ רמה 2, מתכנן גפ"מ ומתכנן גפ"מ בכיר.
כל אדם המפעיל, מתקין או מתחזק מערכת גז או מכשיר צורך גז, חייב על פי החוק לעבור בחינה תיאורטית ומעשית, לצורך קבלת רישיון רשמי. לאחר מכן, הוא מחויב לעבור רענון תקופתי על מנת לשמור על הרישיון. יש תנאי סף גם למי שרוצה לגשת להסמכה הממשלתית: על מנת לגשת לבחינה התיאורטית והמעשית יש להיות בעלי 10 שנות לימוד, בגיל 18 ומעלה, עם אישור ותק חתום בידי מתקין גפ"מ רמה 2 ( בעל וותק של 6 חודשי עבודה).
מדובר בעסק מסוכן שכן פעולה לא אחראית וטיפול לא מקצועי בבלון הגז עלולים להוביל לפיצוץ קטלני. חברות הגז הגדולות מקפידות על עובדים מורשים בלבד, אך ככל שהחברה קטנה יותר ופחות מוכרת, כדאי להקפיד ולוודא את קיום הרישיונות המתאימים לחברה ולעובדים עצמם.
מה לומדים? בקורס מתקין גפ"מ רמה 1, אותו אפשר ללמוד במגוון מוסדות לימוד ללימודים טכניים, לומדים נושאים כמו פיזיקה, תורת החום ותורת הגזים, מאפייני גפ"מ (גז פחממני מעובה), מערכות גז ואביזרים, מכשירי גז, תקני בטיחות בגז ובטיחות עבודה. כמו כן, מסבירים בקורס על סמכויות הטכנאי, כיצד לקרוא תוכניות בנייה ותוכניות מערכת גז, ועוד.
הקורס נערך במשך כ-10 שבועות (למתכונת בוקר) וחמישה חודשים (למתכונת ערב). לקורס מתקין רמה 2 תוכלו להירשם לאחר ותק של שנתיים בתור מתקיני גז רמה 1. מתקין ברמה 2 כבר רשאי לעבוד בתעשייה, מטבחים ציבוריים, ענפי חקלאות ופרויקטים גדולים של בנייה. הקורס עורך כ-11 שבועות, במתכונת בוקר.
בישראל פועלות כיום מספר חברות לאספקת גז ויש מחסור בטכנאי גז מוסמכים, כך שאפשרויות התעסוקה רבות. סקר משרות פנויות של הלמ"ס מנובמבר, מצא כי חלה ירידה של 3.9% במספר המשרות הפנויות במגזר העסקי לעומת אוקטובר. דווקא בענף השירותים המקצועיים, מדעיים וטכניים, נרשמה עלייה של 1.5% באותה תקופה.
הכתבה בשיתוף המקצוענים , בעלי מקצוע לבית