אוניברסיטה והטבות דיור: כדאי לעבור לגליל?
מענק פריפריה לקניית דירות כבר אין, אך אולי הטבות הדיור והאוניברסיטה העתידית תשכנע אתכם לעבור לגליל. לקראת ועידת הגליל ה-7 בשבוע הבא, במשרד לפיתוח הנגב והגליל מבטיחים: נמשוך 300 אלף תושבים עד 2020
מחירי הדיור הגבוהים במרכז הארץ היו כבר מזמן אמורים להוות את הטריגר לבריחת ההמונים לגליל ולנגב. בינתיים אין ממש מעבר של תושבים חדשים בפועל, אך בוועידת הגליל השביעית שתיערך בשבוע הבא (ג') בטבריה, יכריז המשרד לפיתוח הנגב והגליל, בראשות השר סילבן שלום, על הקמת אוניברסיטה בגליל - כחלק מניסיונותיו למשוך אוכלוסייה חדשה לאזור.
- יוזמה: הקמת כפרי סטודנטים בנגב ובגליל
- אושר: סבסוד דירות להשכרה בנגב ובגליל
- יוזמה: בית פרטי ב-2,500 שקל בחודש
לדבריה, כיום יש 17 אלף סטודנטים בגליל, ורק 364 סטודנטים לתואר שני. "זאת הסיבה שצעירים לא נשארים בגליל. צריך אוניברסיטה עם מחקר ותארים מתקדמים", היא אומרת.
למרות הניסיון המבורך, שאולי יסייע להגשים את חזונו של שלום להביא 300 אלף תושבים לגליל עד שנת 2020, מחירי הנדל"ן באזור זה גבוהים מאי פעם.
למעשה, אם הייתם רוכשים דירה חדשה בגליל רק לפני כחצי שנה, הייתם נהנים מסבסוד של כ-100 אלף שקל לרכישת דירה שנקרא "מענק הפריפריה. אולם עם קביעת תקציב המדינה לשנת 2013, הוחלט לבטל את המענק, במסגרתו זוגות צעירים היו מקבלים כמחצית מהסכום בתור סבסוד ישיר ועוד מחצית הייתה מגולגלת אליהם דרך סבסוד דמי הפיתוח לקבלן, בתנאי שיבנה את הדירות תוך 30 חודשים.
אין מענק? לפחות יש הטבות חדשות
אך אל דאגה: במשרד לפיתוח הנגב והגליל מבהירים כי קיימות הטבות חדשות למי שיהיה מעוניין לעבור לאזור. כך למשל, אם ברצונכם לבנות את ביתכם בגליל בבנייה עצמית, כדאי שתדעו שהמדינה מעניקה סבסוד במחיר הקרקע. באזורים בקרבת הגבול מדובר בסבסוד מלא (לדוגמא במעלה יוסף), ובאזורים אחרים מדובר בסבסוד בגובה 31% עד 51%.
בנוסף, משרד הבינוי והשיכון מסבסד את עלויות הפיתוח על הקרקע. גם כאן מדובר במדרגות שונות הקשורות למיקומו של היישוב ויכולות להגיע לעד 75% הנחה מעלות הפיתוח. כך לדוגמא, ביישוב מעלה יוסף, שנהנה מסבסודים משמעותיים, מחיר סופי לקרקע יעמוד על כ-110 אלף שקל. גם הקבלנים שיבנו בגליל יזכו לסבסוד במחיר הקרקע, מה שאמור להוזיל בסופו של יום את המחיר הסופי של הדירה שתימכר לצרכן.
זאת ועוד, לפני כחודשיים אישר קבינט הדיור את יוזמת המשרד לפיתוח הנגב והגליל, לפיה המדינה תממן שכר דירה עד שנתיים (בגובה של עד 40 אלף שקל) לרוכשי דירות בהתיישבות עירונית. מטרת הטבה זאת היא לגרום לזוגות צעירים שרוכשים דירה חדשה ובנייתה לא הושלמה - לא להוציא כספים על דיור מרגע הרכישה.
באופן דומה פועל המשרד גם על צמודי קרקע. המשרד אימץ את מודל "בתי האגודה", ואפשר ליישובים להקצות עד 12 מגרשים לצורך בניית יחידות דיור שיושכרו למתיישבים. המשרד מסבסד ליישוב 170 אלף שקל לבניית בית שגודלו 100 מ"ר (עלותו הכוללת של בנייתו היא כ-500 אלף שקל).
על פי המודל, הבית יאוכלס במתיישבים עד כשנתיים ממועד כניסתם לדירה. אז יחליטו אם ברצונם לרכוש את הבית או לעזוב אותו. במקרה שיחליטו לרכוש אותו, יקוזזו להם דמי השכירות בסבסוד המשרד. עוד מספרים במשרד לפיתוח הנגב והגליל כי בכוונתם לקדם פתרונות דיור להשכרה וכן להסב מבנים למגורים. אגב, מי שיתגורר בגליל יהיה זכאי גם לתשלום מופחת למס הכנסה בגובה של 5%-18%, תלוי במיקום היישוב.
לדברי שלום, "ההחלטות הייעודיות שהעברנו בקבינט הדיור עבור הנגב והגליל יתנו מענה לביקוש ההולך וגדל לדיור להשכרה באזורים אלה. מדובר בהטבות שיפחיתו את העומס הכלכלי על המשפחות והצעירים ויהוו תמריץ נוסף למגורים בגליל. זהו צעד חשוב להבאת 300 אלף תושבים חדשים לגליל בעשור הקרוב".