סוף לסרט הרע: "לנסוע שעתיים להקרנה"
זה נשמע לא הגיוני, אבל זו המציאות: חולי סרטן מכל הצפון נאלצים לנסוע להקרנות ברמב"ם בחיפה. ההכרזה של שרי האוצר והבריאות אמורה לשים קץ לסבל. חולה שהבריאה: "ממטולה נוסעים כמעט שלוש שעות". שירותי בריאות כללית: "זו אחיזת עיניים". מכבי: "זריית מלח על פצעי החולים"
"היו לי תופעות לוואי של הקאות ושלשולים. סימנו על המפה בדרך מקומות שאפשר לעצור בהם ולמצוא שירותים". כששרון עזאני, בת 64 מקיבוץ עמיעד, שמעה אתמול (יום ה') כי המרכז הרפואי זיו בצפת יקבל לראשונה מאיץ קווי המשמש לטיפול בהקרנות בחולי סרטן, היא נזכרה בסיוט שעברה בזמן שנלחמה במחלה. ההחלטה של שר האוצר יאיר לפיד ושרת הבריאות יעל גרמן נועדה לשנות מציאות שבה כל חולי הסרטן בצפון נאלצו לנדוד שעות ארוכות בדרכים כדי להשתמש במכשיר של בית החולים רמב"ם בחיפה.
כתבות נוספות בערוץ החדשות
- חיל האוויר תקף בעזה בעקבות ירי הרקטה
- בחירות חוזרות: "לא מוותרים על בית שמש"
- גבר נרצח בטירה בדרך למסיבה במסעדה
- מתקפת דגי הטרף: "ילדים איבדו אצבעות"
התוספת של 500 מיליוני השקלים למערכת הבריאות, שעליה הודיעו השרים לפיד וגרמן, תכלול השקעה בסך 24 מיליון שקלים במרכז הרפואי זיו בצפת שתכלול מכשיר MRI ומאיץ קווי המשמש לטיפול בהקרנות בחולי סרטן.
כדי לגבור על מחלת הסרטן נאלצה עזאני לנסוע באופן קבוע לבית החולים רמב"ם כדי לעבור שם טיפולי הקרנות. כל כיוון נסיעה ארך יותר משעתיים. "הייתי צריכה לנסוע לרמב"ם כל יום במשך חמישה שבועות", שחזרה בשיחה עם ynet את המסע המפרך. "הייתי נוסעת לחיפה בשביל שלוש דקות. ברגע שמתחילים את הטיפולים, מתחילות גם תופעות לוואי וחייבים רכב. ברכב חייבים לשים בגדים, כלי רחצה, ומגבות. זה היה נורא ואיום".
תופעות הלוואי הקשות הפכו את הנסיעות של שרון עזאני לסיוט: "אי אפשר לנסוע לבד, בטח לא בתחבורה ציבורית. זה לא נעים. גם בעלי היה חייב להפסיד ימי עבודה כדי להסיע אותי. לא מספיק שאומרים לך יום אחד שיש לך סרטן ואתה צריך לעבור את כל הטיפולים האלה, אתה גם צריך לנסוע כל יום שעתיים. ואני מעמיעד, יש אנשים ממטולה שנוסעים כמעט שלוש שעות. אני יודעת שיש המון מקרים של סרטן השד בכפר הדרוזי מג'דל שמס שברמת הגולן, זו מכה אצלם. אני יודעת על שתי נשים שבמקום לנסוע לטיפולים העדיפו לכרות את השדיים".
ויש גם מי שלא זכו לראות את השינוי. "כשהתחלנו את המאבק כתבנו מכתבים למשרד הבריאות ולחברי כנסת", סיפרה עזאני, "הייתה עוד אישה חולה שנסעה איתי לחיפה ולתל אביב בשביל טיפולים, אבל היא נפטרה לפני כמה שנים ולא זכתה לראות את המכשור החדש בצפת". היא ציינה כי בית החולים רמב"ם הציע לה לישון במלון בחיפה. "אמרו לי שאם אני רוצה שבעלי גם יישן איתי, אז זה על חשבוננו. כשאדם חולה הוא רוצה להיות בבית שלו עם המשפחה שלו ולא לבד בחדר מלון".
גם חנה ביקל, בת 64 מכרמיאל, שעובדת בבית החולים בצפת, נאלצה לנסוע משם מדי יום לחיפה כדי לעבור טיפולי הקרנות בבית החולים רמב"ם. "בעלי היה אוסף אותי מהעבודה ברבע לשלוש", סיפרה ביקל שחלתה בסרטן השד. "נסענו במהירות לתחנת הרכבת בעכו ושם רצנו כמו מטורפים כדי להספיק לרכבת. לפעמים היא הייתה עמוסה מאד ונאלצתי לעמוד, הרי אף אחד לא יודע שאני אחרי טיפולים כימיים ולא כתוב לי על המצח שאני נוסעת להקרנות. מה אני אגיד לחייל שיושב? שיפנה לי מקום כי אני בטיפולים?".
הטיפול עצמו ארך כעשר דקות בלבד. "אחר כך היינו חוזרים ברכבת לעכו ומשם עם המכונית לכרמיאל. רק ב-19:30 בערב הייתי חוזרת הביתה". ביקל סיפרה גם על מקרים שבהם המאיץ הקווי בבית החולים היה מתקלקל. "אז למעשה נסעתי לחינם", סיפרה. "הנסיעות האלה מטורפות. אחרי ההקרנה האחרונה שלי פשוט צרחתי משמחה".
מנהל בית החולים זיו, ד"ר אוסקר אמבון, הוסיף כי "המדינה צריכה לתת כסף לתשתיות כאלה בדיוק כמו לכבישים ורכבות. מבחינת האוכלוסייה, מדובר בשינוי מאוד גדול. החולים שלנו לא יצטרכו כעת לנסוע רחוק".
ולמרות החיוכים, ההודעה של שר האוצר ושרת הבריאות שקופות החולים יקבלו תוספת של מאות מיליונים אינה פותרת את הגירעונות שלהן שעומדים על כשני מיליארד שקל.
לטענת הקופות, שינויי המחירים והמדדים במערכת הבריאות הובילו לכך שהמדינה שילמה 792 מיליון שקל פחות לקופות החולים בשנת 2013 לבדה, ובשלוש השנים האחרונות סכום נמוך בכשני מיליארד שקל. רק בשבוע שעבר פורסם דו"ח בנק ישראל ובו נקבע שהתקציב שמועבר לקופות החולים אינו מספיק.
שירותי בריאות כללית, קופת החולים הגדולה במדינה, מסרה בתגובה: "הודעת משרדי האוצר והבריאות היא אחיזת עיניים ועלה תאנה לגירעון ענק. משרד הבריאות ממשיך בהפליה לרעה של 'כללית' ומקדם חלוקת משאבים לא שוויונית. העברת תשעים מיליון שקל לכללית המבטחת למעלה ממחצית האוכלוסייה היא טיפה בים נוכח גירעון צפוי של כמיליארד שקל, אשר לו אחראים משרדי האוצר והבריאות ששחקו את מקורות התקציב. אין בסכום הקטן הזה כדי לכסות ולו בקצת את הגירעון".
גם בקופה השנייה בגודלה, מכבי שירותי בריאות, לא תולים תקוות בהחלטה: "ההודעה היא זריית חול בעיניים וזריית מלח על פצעי החולים. הכספים שעליהם הכריזו המשרדים הם חלק מהסכמי הייצוב של הקופות לשנים 2013-2011 שנחתמו באיחור רב וחלק מהכספים עדיין לא התקבלו. בשבוע הבא מתחילה שנת 2014 עם חוסר ענק בתקציבי הקופות. הצהרת משרדי הבריאות והאוצר היא מהלך חשבונאי לסגירת העבר בלי שום בשורה לעתיד".